A Seiko szeret az élmezőnyben lenni, amikor technológiai újításokról van szó. 1969-ben mutatták be az Astront, ami a kvarcok között volt igazán nagy újdonság. Szintén ’69-ben ott voltak a dobogón az első automata kronóval is.

Aztán elkezdtek egyre mélyebbre merülni. A legenda szerint Kure városban, Japánban egy nehézbúvár írt levelet a Seikonak arról, hogy ott, ahol ő dolgozik, nincs óra, ami megállja a helyét, de igazán lehetne. Ez ugye abban a korban történt – 1968-ban -, amikor az “olvasói” leveleknek nagyobb súlyuk volt, és a Seiko neki is állt az igényfelmérésnek és fejlesztésnek.

Ikuo Tokunaga, a vezető tervező

Az első Tuna 1975-ben a 6159B jelű mechanikus szerkezettel került a közönség elé, napjainkban ez a gyűjtök álmainak netovábbja a Golden Tuna mellett, mint első Tuna megkapta a Grandfather Tuna nevet. Aztán 1978-ban bemutatták a 600 méterig vízálló fekete-arany színkombinációjú Golden Tunát és egy 300 méteres, acél modellt, az ebben a cikkben is szereplő 7549-7010-es modellt.

1978 áprilisában készült el ez a darab, és nem telt el az elmúlt 41 év nyomtalnul. A jellegzetes külső páncélt apróbb ütésnyomok, karcok teszik teljesen egyedivé – még ha a karcmentes általában szebb is.
Az íratlan óragyűjtői kódex úgy tartja, hogy a karcok mesélik el egy óra múltját, és hordozzák a tokon az elmúlt évek eseményeit. Apró kis mese és/vagy törénelem-fejezetek. Bármikor új vásznat kezdhetünk, és indíthatjuk nulláról a történeteket egy igényes tokfelújítással.

Az üveg sem vészelte át gond nélkül az évtizedeket, 7 óránál észrevehető egy hosszabb karc. Ehhez a modellhez nem sima, síküveget használt a Seiko, hanem domborút. A számlap és a mutatók patinája szintén magában hordozza a múlt romantikáját. A számlap és a mutatószett is gyári, minden esély megvan rá, hogy ’78-ban ez a kombináció pontosan így hagyta el a Suwa Seikosha gyárat.

Érdekes, hogy a hátlapon feltüntettek egy skálát, amin az órás tudta jelölni az elemcsere időpontját. A 7549-es kvarc szerkezet 1985-ig volt szolgálatban a kvarc tunák között, utána váltotta a 7C46. Egy megbízható, pontos kvarc szerkezet abból az időből, amikor ez még újnak és különlegesnek számított.

Egy korban hozzá passzoló doboz, egy régi, inkább csak díszként működő kaucsukszíj, és egy gyakorlatilag új Seiko kaucsukszíj alkotják a szettet. A Tuna-történelemről bővebben ebben a videóban érdemes elmélyülni: VIDEO

Ár: 289.000 Ft
kronoshop@kronometer.hu

Típus: Seiko Tuna
Referenciaszám: 7549-7010
Gyártási év: 1978
Tok: 45 mm
Vízállóság: 300m / 5bar-ig tesztelve
Szíj: Seiko kaucsuk
Számlap: patinás, matt fekete
Szerkezet: cal.7549
Szerkezeti garancia: 3 hónap
Korabeli Seiko Quartz dobozban
Galéria: