Az előző részben átvettük, mire érdemes odafigyelni, mielőtt vízbe visszük az óránkat és milyen tulajdonságokat keressünk a vízpartra szánt darabban. Most, a második részben nézünk erre pár példát 200.000 forintos határ alatt.

Bár megtévesztő a cím, nem csak nyáron viselhető órákat gyűjtöttünk össze. Az év bármely hónapjában hordhatjuk, de vízpartra ezek lehetnek a legalkalmasabbak. Ki minek nevezni: játszós óra, hétvégi óra, strandolós óra, szabadidős óra, óra mindenhez, mindenkorra. Mindenesetre megfelelnek azoknak a követelményeknek, amiket az első részben állítottunk, nyugodtan vihetjük vízbe ezeket a darabokat. Számtalan típus van, ami az alábbi felsorolásba beillene, és amik bekerültek egyéni preferenciák alapján vitathatóak, de létjogosultságukhoz nem férhet kétség.

1. Orient Ray II.

A búvárórák belépője. 200 méterig vízálló, csavaros a koronája és saját, Orient szerkezet van benne. A Ray II. esetében elhagyták a tok oldaláról a külön dátumállító gombot, ez sokat segített az összképnek, valamint megkapta az új, már másodperc stoppos és kézzel is húzható szerkezetet (Másodperc stopnak nevezzük azt, amikor a korona teljes kihúzásakor a másodpercmutató megáll. Így valamivel pontosabban tudjuk beállítani az órát, nem minden szerkezetben van meg ez a funkció) 21.600-as lengésszámmal -cal.f6922-.

Órák és a nyár - 2. rész: elérhető automaták a vízpartra és a vízbe
Orient Ray II

Kék és fekete számlapos verzió készül belőle, mellette szóljon, hogy selyemszámlap, tehát az enyhe textúrázottság hatására minden szögben máshogy törik rajta a fény. Az üvege sajnos nem zafír, hanem ásványi üveg, így könnyebben gyűjtheti a karcokat. 41,5 milliméteres átmérője minden csuklóra optimális lehet, a 22 milliméteres tokfülek között a szíjat pedig könnyedén cserélhetjük a fémről bőrre. Forrástól függően 45-65.000 forint között beszerezhető.

Órák és a nyár - 2. rész: elérhető automaták a vízpartra és a vízbe
Orient Ray II

2. Seiko SKX007 és SRP639 ‘Baby Tuna’

A japán klasszis háziversenyéből nem született egyértelmű győztes, a legenda és a Baby Tuna maradtak a ringben. A Seiko egyik legendás modellje már kifutott típus, de olykor-olykor felbukkan belőle pár készleten maradt darab. 1996 és 2016 között gyártották, a Seiko belépő automata werkje, a 21.600-as lengésszámon üzemelő 7s26 került bele. Nincs kézihúzás, nincs másodpercstop. Cserébe megbízható, olcsó, könnyen szervizelhető és az egyik leghatékonyabb automata felhúzó mechanizmust kapta, ez a ‘magic lever’ névre keresztelt megoldás. A tok acél, 42 milliméteres, de a tokfülei rövidek, így nem lógnak túl egy vékonyabb csuklón sem.

Órák és a nyár - 2. rész: elérhető automaták a vízpartra és a vízbe
Seiko SKX007K – forrás: Hodinkee

A zafírüveg ebből a modellből is hiányzik, viszont az üveg egy hajszálnyival mélyebben van a lünettánál, így nehezebben szedi össze a karcokat. Vérbeli búvár a maga 200 méteres, ISO 6425 minősítésű vízállóságával és a menetes koronazárral. Gyárilag 3 különböző szíjjal volt kapható: kaucsuk, jubilee (a képen) és oyster. A hatalmas rajongótábornak hála rengeteg utángyártott alkatrész található hozzá: lünettabetétek, számlapok, mutatók. Aprópénzből új megjelenést adhatunk neki bármikor. A beszerezhető darabok ára nagyon változó függően állapottól, szíjtól, származási helytől 50-120.000 forint között mozog.

Órák és a nyár - 2. rész: elérhető automaták a vízpartra és a vízbe
Seiko SKX007k – forrás és szíj: SniperStraps

A Baby Tuna már egy merészebb típus. Rengeteg színkombinációban kapható, ebből az érdekesebb, élénkebb darabot választottuk, az SRP639-et. A szerkezet eggyel fejlettebb, a 7s alapjaira épülő 4r36, már másodperc stoppal, és koronáról is húzható. A tok lényegesen nagyobb, 46 milliméter, viszont a kifejezetten rövid tokfülek miatt mégsem érezni kényelmetlenül hatalmasnak. A Tuna típuscsaládra jellemző a tok körüli lecsavarozható vastag acél “héj”, ami az óra tokját -és ásványi üvegét- gyakorlatilag egy bunkerben tartja és emellett kifejezetten robusztus megjelenést nyújt. A mutatók az újkori Seiko-szokásnak megfelelően fáklyaként világítanak sötétben. 90-140.000 forint között beszerezhető.

Órák és a nyár - 2. rész: elérhető automaták a vízpartra és a vízbe
Seiko SRP639k1 – Baby Tuna – forrás: horbiter.com

3. Citizen NY0040

Négyféle számlappal gyártották, feketével, kékkel, nagyon sárgával és zölddel. Ebből a kék a legritkább, és valamivel drágább is. A fekete a klasszikus a zöld pedig… Az egész számlap világít sötétben. Pont fordítva, mint a többi búvárórán. Nem az indexek világítanak, hanem a számlap. Elképesztő fényt ad sötétben.

Órák és a nyár - 2. rész: elérhető automaták a vízpartra és a vízbe
Citizen NY0040-09w

Jellemzőiben nagyon hasonló előbb említett társaihoz: 21.600-as lengésszámú szerkezet nap és dátum kijelzéssel, 200 méteres vízállósággal (ISO 6425) és ásványi üveggel. Az egyetlen gyenge pont a szerkezet. A Miyota 82** sorozata a Citizen szerkezetgyártó ágazatának jelen portfóliójából a leggyengébb darabja. A tapasztalatok alapján pontatlanabb, mint a kategória átlaga, és nehezebben is szabályozható.
Legkönnyebben kaucsuk szíjjal beszerezhető, de felárért szép csomagolásban, fémszíjjal is kapható. Ára a változatoktól függ, de 45-90.000 forint között beszerezhető.

Órák és a nyár - 2. rész: elérhető automaták a vízpartra és a vízbe
Citizen NY0040-09w

4. Steinhart Ocean One széria

Innen indulnak a belépő svájci automaták. A Steinhart egy fiatal, 21. századi, eredetileg németországi cég, alapítója Günter Steinhart építészmérnök. A márka ars poeticája, hogy ikonikus órák alacsony árú megfelelőit gyártsák, Svájcban, ennek megfelelő minőségben. Az Ocean One széria a Rolex Submariner megfelelője a Steinhart kínálatában, kapható fekete lünettával, zölddel, vintage stílusban, vagy GMT funkcióval, sőt, újabban már bronz tokkal is.

Órák és a nyár - 2. rész: elérhető automaták a vízpartra és a vízbe
Steinhart Ocean Vintage Military – forrás: Steinhartwatches.de

Zafírüvege tükröződésmentes bevonatot kapott, és a három mutatós, dátumos verziókat ETA2824-2 szerkezettel szerelik, ami másodperc stoppos és 28.800-as lengésszámon működik. SuperLuminova festékkel feltöltött indexek és mutatók megfelelően világítanak a sötétben, de teljesítményük kevéssel, de elmarad a Citizen vagy a Baby Tuna erősségétől. A tok 42 milliméter átmérőjű, hosszú tokfülei miatt valamivel nagyobbnak hat az azonos méretű japánoknál, 300 méter mélységig vízálló, természetesen koronazáras. Ára attól függően, hogy használt-e, vagy új 90-140.000 forint között változik.

Órák és a nyár - 2. rész: elérhető automaták a vízpartra és a vízbe
Steinhart Ocean One Black – forrás: Steinhartwatches.de

5. Certina DS Action Diver

Érdekes, hogy búvár órák között milyen gyakori a selyemszámlap. A Certina búvárórája fekete, selyem-kék és selyem-zöld számlapokkal kapható, utóbbi titán tokozással. Leheletnyivel nagyobb az eddig felsorolt típusoknál, 43 milliméter a tok átmérője, és talán a vastagsága, vagy a szélesebb, és markánsabb lünetta miatt tényleg nagyobbnak hat. Fém, és kaucsuk szíjjal kínálja a gyártó, természetesen bármilyen szíjra le tudjuk utólag is cserélni.

Órák és a nyár - 2. rész: elérhető automaták a vízpartra és a vízbe
Certina DS Action Diver – forrás: GMT Minus Five

A Steinharthoz hasonlóan ETA2824-2-es szerkezet hajtja a Certina nem kirívó, saját díszítésével. Kékes árnyalatú lüméje erősebb az O1-nél, és a lünettabetét számai és indexei is világítanak 0-20 perc között. ISO 6425 minősítésű búváróra, egészen 200 méterig vízálló, és ahogy nevében is szerepel a DS (Double Security) jelölés, a Certina egyedi tömítésrendszerét használja. Állapottól és kiviteltől függően 140-230.000 forint között tudhatjuk a csuklónkon. Érdemes a Steinhartot és a Certinát egyszerre kézbe venni, és megvizsgálni az apró részletekben rejlő különbségeket.

Órák és a nyár - 2. rész: elérhető automaták a vízpartra és a vízbe
Certina DS Action Diver

 

5+1. Fortis Official Cosmonauts Automatic 200m

Személyes kedvencemként kerül be hatodiknak. A kritériumoknak megfelel, viszont már nem kapható modell. Használt oldalakon, eBay-en, vagy Facebookon feltűnik olykor egy-egy darab, 160-200.000 Forint között. A 40 milliméteres homokszórt tok teljesen optimális méret, a nyers acél lünetta pedig nem kicsinyíti optikailag -a feketéhez képest-. A zafírüveg tükröződésmentes, oda is kell figyelni rá, mert a réteg kopása olyan látványt nyújt, mintha karcos lenne a zafír.

Órák és a nyár - 2. rész: elérhető automaták a vízpartra és a vízbe
Fortis Official Cosmonauts Automatic 200m

Talán a legötletesebb dolog az órában, ami más számára pont a káoszt jelentheti, hogy az arab számos számlap és a 12 óra fölötti háromszög ebben az állásban inkább pilóta stílus, a 200 méteres vízállóság és a búvárlünetta egyértelműen a búvár vonalat erősíti. A számlap textúrája első ránézésre egyszerű matt, de bizonyos szögekből nagyon apró bordázat látszik rajta (lsd. kép). Készült fekete, és kék-fekete átmenetes számlappal -utóbbit már ismerjük a Szembejött rovatból-. Érdekes, hogy a tríciumos indexek 18 év után is különösen erősen világítanak. A számlap alatt pedig egy nap-dátumos ETA 2836-2 ketyeg.

 

Órák és a nyár - 2. rész: elérhető automaták a vízpartra és a vízbe
Fortis Official Cosmonauts Automatic 200m

Apró kiegészítésként muszáj szót ejtenünk a búvárórák egyik legfontosabb jellemzőjéről, a sűrűn említett búvárlünettáról. Az óra üvege körüli  lünetta – értsd: ráma, vagy tárcsa-, amely az óramutató járásával ellentétesen, kizárólag egy irányba tekerhető, 60, vagy 120 klikkes, tehát ennyi fokozatban állítható. Funkciója a búvárok számára a merülési idő mérése. Amikor megkezdjük a búvárkodást, a búvárlünetta “nulla” pozícióját a percmutató aktuális állásához tekerjük, és a víz alatt töltött idő múlásával az órára pillantva láthatjuk mennyi idő telt el, a merülés megkezdése óta. Tehát 20 perccel a merülés megkezdése után a pontosan beállított búvárlünettán a 20 perces osztáshoz mutat majd a percmutató. Példaként az alábbi képen a lünetta és a percmutató állásából leolvasható, hogy az idő mérése 15 perce kezdődött meg, ha búvárkodunk, akkor ez a merülés óta eltelt időként értelmezhető.

Órák és a nyár - 2. rész: elérhető automaták a vízpartra és a vízbe

 

Természetesen nem lehet kijelenteni, hogy melyik a legjobb 200.000 forint alatti búváróra, viszont a kínálat adott. A cikk csak lehetséges választottakat ad, vannak, amik bekerülhettek volna, mint például a Squale Atmos 1545, Tissot Seastar, Davosa Ternos és Argonautic, Seiko Monster család és sok más, ez a top 5+1 a Kronometer. tapasztalatai alapján készült. 

A következő részben megnézzük a 200.000 forintnál drágább “játszós órákat”.

 

Címlapkép: alpharon-WUS