A Blancpain az a márka, ami pont nem tud betörni a legkeresettebb órák piacára. A Swatch Group tulajdonában van, és tudatosan pozicionálják a luxuskategóriába.

Arról, hogy miként éledt újra a márka Jean-Claude Biver által 1981-ben, már tettünk egy rövid említést [ITT]. Akkor két fő vonalra támaszkodtak, az elegáns Villeret családra és arra a darabra, ami elméletileg az első búváróra volt, a Fifty Fathoms.

Blancpain Fifty Fathoms hármas
Az 1953-as Fifty Fathoms – Forrás: thespringbar

A fifty fathoms jelentése ötven öl, ami ha átváltjuk 91,44 méter. Ugyanabban az évben, 1953-ban a Rolex is bemutatta búváróráját, a Submarinert, ami viszont 100 méteres mélységig volt vízálló. Ennek a pár méternek köszönhette a Rolex azt az elsőséget, hogy míg a BP FF elmondhatja magáról, hogy az első búváróra, addig a Submariner az első 100 méter mélységig vízálló búváróra. És mint azt több ízben megismertük már a marketing és a teljesítmények közvetítése nagyon fontos ebben a világban.

Blancpain Fifty Fathoms hármas

Idén három új változattal érkezett a Blancpain. A Grande Date talán a legkevésbé említésre méltó változtatás, a típus szerelmeseinek jelenthet igazán újdonságot. A dátumablak méretét megtöbbszörözték és két ablakot hoztak létre neki, így a méretnövekedés hatására az egészet áttették 6 órához. Erre a változtatásra lehet ráfogni, hogy legalább történt valami.

Blancpain Fifty Fathoms hármas

Ennél nagyobb újdonság, hogy a Fifty Fathoms Bathyscape változatából megjelent az éves-naptár komplikációval szerelt modell, a Quantiéme Annuel. A szerkezet neve 6054.P, ami a gyártó két rugóházas 1150-es werkjére épül, 72 órás járástartalékkal. A dátumablakokat ízlésesen arra az oldalra tették, ahol már egyébként is zsúfoltabb, tehát a jobb oldalra. Az acéltok mérete nem változott, továbbra is 43 milliméter.

Blancpain Fifty Fathoms hármasA kerámia lünetta is ismert már a típusról, egyetlen hátránya, hogy nagyon könnyen szedi az ujjlenyomatokat, de ez legyen a legnagyobb bajunk az órával. A naptárat a naptárkomplikációs óráknál megszokottan a süllyesztett gombokkal tudjuk állítani, bár a Villeret családnál már átállt a gyártó egy kevésbé feltűnő rendszerre, amikor a tokfül alatt találjuk az állító gombokat.
Ami talán a legérdekesebb búvárújdonságuk, az a  Fifty Fathoms Bathyscape Day Date 70s. A Bathyscape nem egy 21. században indult modell, története egészen 1956-ig nyúlik vissza, ennek a konkrét darabnak pedig a hetvenes évekig.

Blancpain Fifty Fathoms hármas

Az új Bathyscape megkapta a hetvenes évek hangulatát. Sok gyártónál divat mostanában visszanyúlni régi kollekciókhoz, a Blancpain eddig ezt ilyen formában még nem lovagolta meg. 43 milliméteres tokja gyakorlatilag megegyezik a sima Bathyscape tokjával, a legfőbb különbség a számlap és az indexek, amik formájukkal, hangulatukkal a régi modellt idézik.

Blancpain Fifty Fathoms hármas

A Seiko Recraft szériája volt az utolsó, ami számomra ennyire hűen hozta vissza a hetvenes éveket – a Seiko sajnos értelmetlenül túlméretezett lett. A szerkezet a 1315DD jelölést kapta, ami a nap-dátum komplikációkhoz képest rengeteg, 281 alkatrészt tartalmaz , viszont a járástartaléka 5 nap. 500 darabra limitált, tehát érdemes sietni, ha valakit magával ragadott.