Az alábbi cikk több, mint egy éve frissült utoljára, az olvasása során kérünk ezt vedd figyelembe! Bár az órák technikai specifikációi visszamenőleg nem változnak, és cikkeinkben a mindenkori véleményünket, valamint legjobb tudásunk szerinti ismereteinket vetjük papírra, a használtpiaci árak és trendek kifejezetten hektikus változók.

A Grand Seiko előtérbe helyezése egy kiváló döntése volt a japán márkának. Míg a svájciak azon csatároznak saját tradícióikkal, hogy hány százaléka legyen egy svájci órának svájci, addig a japánok rátértek az abszolút tömeggyártott Seiko 5-ök egyébként sikeres és indokolt útjáról az igazán mesteri japán órakészítés útjára.

Viszont mivel nem akartak semmit hanyagolni, látták, hogy sikeres a koncepció, vettek egy nagy levegőt és önálló márkává emelték a Grand Seikot. Ez azoknak jó igazán, akiket zavart az önálló Seiko logó a számlap felső felén, és arra emlékeztette, hogy bizony-bizony, ők gyártanak órát 30000 forintért is, és azért ez nem ugyanaz. Nincs semmi baj a Seiko 5-tel, egy hiánypótló koncepció volt annak idején, és ár/érték arányban még mindig szuper darab, csak itt egy más kategóriáról beszélünk.

Szóval tavaly önálló márkává lépett elő, idén pedig kaptunk néhány finomságot, amiből a legérdekesebbet a végére hagyom. Először is a platina és aranytokos ünnepi kiadások. Előbbi a V.F.A. pontossági sztenderd szerint készült, aminek megengedett járáseltérése +3/-1 mp naponta – nem mozgás közben, hanem fix helyzetben! -, utóbbi pedig a Special sztenderd szerint, ami +4/-2 másodpercet takar, naponta.

A tok mindkét esetben 39,5 milliméter átmérőjű és 13 milliméter vastag, a zafírüveg tükröződésmentes, és a hátlapon át láthatjuk a szépen megmunkált Grand Seiko szerkezetet. Mivel 20 és 50 darabra limitáltak, így nem annyira meglepő az árcédula sem, a platinatokos SBGH265 53500 euró, az arany SBGH266 pedig 27000 euróba kerül. Mindkettőben a 36000-es lengésszámú 9s85 dobog, 55 órás járástartalékkal és 37 kővel.

Grand Seiko Blue Ceramic Hi-beat GMT “Special” Limited Edition, leánykori nevén SBGJ229 már egy másik kategória. Félredobták a filigrán 40mm alatti tokot, és egy a Seiko Tunahoz hasonlító tokfelépítéssel létrehoztak egy titán és kerámia elemekből álló, 46,4 milliméter átmérőjű, 14,6 mm vastag órát. Ami közben nevetségesen könnyű /ez itt pozitívum/, mivel maga a titán tok-váz alig nyom néhány grammot.

Az előző típusoknál nem mélyedtünk el annyira a szépen, és ünnepi módon texturált számlapoknál, de itt nézzük meg közelebbről. A Grand Seiko logójának két betűje a G és az S nagyon sűrű nyomása adja a számlap textúráját. A szerkezet a 9s86-os kaliber, ami az előbbi darabok GMT mutatóval kiegészített változata. Tényleg Limited, 350 darab készül belőle összesen, 15000 eurós áron.

Nézzünk egy női darabot is. 9s25 néven készült el az első apró GS szerkezet, hogy lehessen például ilyen órákba is szerelni, mint az STGK002. A pontossági érték +8/-3 mp/nap közé esik, a számlapot az Iwate hasonló, mint a havas lankáinak látványa ihlette, a gyémántok pedig tényleg gyémántok. Ez a jubileumi darab aranyból készül és a drágakő a nemesfémmel együtt, megkoronázva egy apró GS szerkezettel, összehozzák a 32000 eurós árat.

És mondtam, hogy a végére hagyom az érdekességet. A Snowflake, és az eddigi GS modellek többségénél engem elsősorban a 41 milliméteres méret zavart. Alapvetően nem tűnik soknak, lásd Nomos Autobahn, de a tok formája, kialakítása miatt bár nagyon szépen megmunkált darab, de nem volt teljes a kép. Most változtattak egy hangyányit a formán, máshogy érnek össze a különböző felületek, és 1,5 millimétert lereszeltek, így jutottunk el a 39,5 milliméteres Grand Seikohoz, SBGH267 néven.

A számlap a GS logóból és a Daini Seikosha gyár jeléből áll – csak úgy, mint a platina és arany modellnél -, szintén sűrűn, így fél méterről már nem is lehet kivenni ezt, csak a mintázat látszik. A Daini Seikosha az a gyár, ahol a mechanikus szerkezetek készülnek (a Suwa pedig ahol a kvarc és Spring Drive) A 9s85 itt a Grand Seiko alapkövetelményeknek felel meg, ami +5/-3 másodperces megengedett napi járáseltérés.

Az órák mindegyike a híres-neves Zaratsu polírozással készült, ami mindennemű órakészítő ország viszonylatában elképesztő dolog. Olyan polírozott felületet alakítanak ki, ami hajlás és torzítás nélkül tükröz. De erről -is- volt szó már EBBEN a cikkünkben. 1500 darab készül belőle, 6300 eurós áron, ami nagyjából Datejust / Globemaster szinten mozog, de nem titkolt célja a Grand Seikonak velük konkruálni, és azt kell mondjam, hogy nem esélytelenül…  Galéria a videó alatt –>>