Egy olyan konzervatív iparágban, mint az óragyártás, nem könnyű újdonságot, innovációt bevezetni az órák bármely külső alkatrészében. A Ball Watch Company most bemutatott megoldása a lünetták láthatóságán próbál javítani, de az egyénre szabhatóság, az eladás megoldása sem nevezhető hagyományosnak.

Az új megoldás lényege, hogy a leolvashatóság javítására nem csak – a márkától megszokott módon – a számlapon, hanem a zafírból készült lünetta számainak megvilágítására is 1 mm átmérőjű, trícium gázzal megtöltött apró gázcsöveket használnak. Ezek egyrészt nagy fényerőt biztosítanak, és ami ennél még fontosabb, hosszú ideig folyamatosan világítanak napfény vagy bármilyen más külső energiaforrás nélkül is – a Ball szerint élettartamuk akár 25 év is lehet, bár fényességük csökken ez idő alatt, a trícium felezési ideje 12,3 év.

A tríciumcsöves számlap és lünetta

Az újfajta lünettát a klasszikusnak számító dizájnt alkalmazó, és ezt a nevében is jelző Ball Engineer II Skindiver Heritage nevű, klasszikus búváróránál fogják használni. A rozsdamentes acél tok a kategóriában megszokott 42 milliméter átmérőjű, 14,6 mm vastag.

Tényleg a régi búvárokra emlékeztet ez a kialakítás

A skindiver megnevezés eredetileg a profi búváróráknál kisebb, karcsúbb, mindennapi hordásra alkalmasabb típusokat jelentette, ezek, ennél a mostani méretnél általában kisebbek voltak, de valószínűleg a Ballnál úgy gondolták, hogy skindiver ide, vagy oda, inkább igazodnak napjaink igényeihez. 200 méteres a vízállósága, a számlapot zafírüveg védi, ezek már-már alapkövetelmények.

 

Összesen 1000 darab készül, három minőségi és ár kategóriába tartozó szerkezettel lehet majd megvásárolni: egy ETA alapú, Ball RR102 jelű automata szerkezettel (38 óra járástartalék, 28.800-as lengésszám, tehát 2824-2 lehet), egy magasabb minőségű, szintén ETA alapú, de kronométer minősítésű BALL RR1102-C szerkezettel (ami azonos, 38 óra járástartalékú, 28.800-as lengésszámú az előzővel), vagy a 7309-es saját manufakturális kronométer minősítésű szerkezettel, ennek járástartaléka jóval több, 80 óra, míg a lengésszáma ugyanakkora.

A 7309-es Ball werk.

Az órában a szerkezetek mellett mást is lehet változtatni megrendeléskor, kaucsuk vagy fémszíjjal, acéltokkal vagy titán-karbid bevonattal, kék vagy fekete számlappal is megvehető. Az árak a különböző összeállítástól és a szerkezetektől függően előrendelésben 1250 és 1800 svájci frank, míg későbbi, “normál bolti áron” 1900 és 2790 svájci frank között változnak.

A közvetlen előrendelés olyan egyedi lehetőségeket is elérhetővé tesz, hogy kiválaszthatjuk, az ezres szériából melyik darabszámot kérjük – az ellenőrző funkció szerint néhány népszerű szám, mint az 1, 2, 88 már foglalt -, de ráírathatunk saját feliratot is a hátlapra.
Úgy megrendelni egy órát, hogy még nem gyártják és senki sem látta a valóságban, mindig jelent kisebb-nagyobb kockázatot, meglátjuk, hogy ez az előrendeléses konstrukció mekkora sikert arat. Mindenesetre sokat segíthet elképzelni a zafírlünetta sajátos miliőjét, ha a Blancpain Fifty Fathomsre gondolunk.