A világ leghíresebb, legdrágább óráját Abraham-Louis Breguet készítette Marie Antoinette számára. A zsebóra piaci értéke kb. 30 millió dollár – 8,5-9 milliárd forint – lehetne, ha eladnák. Arra a kérdésre, hogy jelenleg hol látható, valószínűleg sokan nem tudnának válaszolni.

Breguet, Graham, Jaquet-Droz és sok más zseni mesterműveivel együtt Jeruzsálemben, az Iszlám Művészet Múzeumában nézhetjük meg – és mindenképpen érdemes is meglátogatni ezt a világ három legfontosabb gyűjteménye közé tartozó, kivételes, álleejtős kiállítást.

A múzeumban látható órák Sir David Lionel Salomon gyűjteményéből származnak. Salomon 1851-től 1925-ig élt Nagy-Britanniában, és az órákkal kapcsolatos érdeklődése végül Breguet legjelentősebb szakértőjévé, a Breguet órák legkomolyabb gyűjtőjévé tette. A gyűjteményében lévő 200 órát és más időmérő eszközöket (pl. hajóórákat, zenélő órákat), mechanikai iparművészeti alkotásokat (pl. zenélő dobozok, hajózási eszközök) halála után lánya, Vera Bryce Salomon felajánlotta az általa alapított jeruzsálemi múzeumnak – így kerültek mai helyükre. David Salomont az órák mellett többek között az elektromosság is érdekelte, villanykörtékkel, elektromotorokkal is kísérletezett.

A múzeum kiállításán 55 Breguet zsebóra és sok más óra látható, de ezen kívül az óragyártás aranykorából származó más érdekes, értékes tárgyakat is megnézhetünk, és egy Breughel festmény is meghúzódik az egyik sarokban.

Tengerészeti kronométer 1845-ből

A kiállítás fő attrakciója a 160. „referenciaszámú” zsebóra, amelyet Breguet Marie Antoinette francia királynőnek készített. Breguet minden óráját számozta, a becslések szerint kb. 17.000 óra készült összesen a műhelyében. A francia királynő számára csakis a legjobb készülhetett, ezért az óra már akkor is kiemelkedő minőségű és árú volt.

Az eredeti Marie Antoinette zsebóra

Az óra automata felhúzású – amit egyébként szintén Breguet kezdett el alkalmazni először – minden funkciót tudott, ami lehetséges volt: időmérés, öröknaptár, percütés, kronográf, járástartalék, ütésbiztosítás, és még hőmérő is került bele. Az óra összesen 823 alkatrészből áll, szinte teljesen nemesfémekből, leginkább aranyból elkészítve, üvegét kristályból csiszolták.

Fent a számlap, lent a szerkezet hátulja

 

Az óra a kidolgozás minősége és a szerkezet bonyolultsága miatt végül 44 évig készült, 1783-tól 1827-ig, ekkor már Marie Antoinette és Breguet sem volt életben, az órát 4 évvel a mester halála után fejezték be. Ahogyan ez általában előfordul az ilyen értékes műalkotásokkal, az óra sorsa zűrös volt, többször eltűnt, a múzeumból is ellopták, míg végül 2007-ben került elő újra és vitték vissza a jelenlegi helyére.

4 év tervezés után 2008-an készült el az eredetivel szinte teljesen megegyező zsebóra, 160-as referenciaszám helyett 1160 -ként.

De a gyűjtemény minden más darabjáról is elmondható, hogy mestermű, valóban érdemes megnézni, megcsodálni a kiállítótermeket, ha erre bármikor lehetőség nyílik.

A múzeum honlapja itt található: http://www.islamicart.co.il/english/