A Holdraszállás 50. évfordulóját az óragyártók számtalan kreatív és kevésbé kreatív módon ünnepelték meg, ami legtöbbször újrakiadásokat és limitált szériák elkészítését jelenti. Az Alpina ennél tovább ment, ők valóban felrepítették jó magasra egyik órájukat, az AlpinerX-et.

Az órát egy léggömbön helyezték el, amit azután felengedtek 33.793 méter magasra. Az óra végül három óráig repült át a troposzféra és a sztratoszféra különböző rétegein keresztül, amit folyamatosan filmeztek. A különleges alkalomra az Alpina különkiadást készített 299 darabos limitációval az AlpinerX outdoor okosórából, ahol a limitált verzió kék-fekete színvilága jeleníti meg az űr hangulatát, színeit. A sötét színvilág érdekében a mutatókon a világító festék fekete színű a szokásos világostól eltérően.

Az óra nem nevezhető átlagosnak, analóg-digitális kijelzős, mobiltelefonnal összeköthető okosóráról van szó, számtalan olyan funkció van benne, ami a sztratoszféra helyett a földön sokkal hasznosabb: óra, perc, másodperc, dátum, aktivitás és alvás mérése, edzési funkciók, világidő kijelzés, hívási és üzenetértesítések, UV szint jelzés, magasságmérés, iránytű, hőmérséklet, részidő mérés, barométer. A működésből következik, hogy kvarc szerkezetről van szó, MMT-283-1 referencia számmal – az MMT rövidítéssel még fogunk találkozni, a 2015-ben alapított svájci cég különböző okosóra platformokat fejleszt.

A tokját strapabírásra tervezték, üvegszálas anyagból és acélból készül, zafírüveggel a számlap felett, 45 mm átmérőjű, 100 méterig vízálló. A hátlapon a limitált kiadásra és az órára vonatkozó feliratokat olvashatjuk – pl. sorozatszám, technikai tulajdonságok – és a Hold képe látható az Alpina logóját jelentő, stilizált Matternhorn hegy közepén.

Az órát a repülés után az Alpina saját múzeumában állították ki Plan-les-Ouates-ben. Az AlpinerX ára -hasonlóan a többi AlpinerX modellhez – 895 euró, csak online lehetett megrendelni, és már – pár nap alatt – el is fogyott mind a 299 darab.

Galéria: