Ha már március, ami nekünk a tavaszt és számtalan óraipari újdonságot jelent, sok-sok kórházi ellátásra szorult kisgyermeknek a vidámabb és könnyebb gyógyulást hozhatja el.

Időről időre támogatunk jótékonysági akciókat, felhívásokat a legnagyobb hazai Facebookos órás csoporttal, a Használt órák eladása/vétele/cseréje csoporttal karöltve, épp tegnap este érkezett meg hozzánk a Bethesda Gyermekkórház újabb kezdeményezése.

Tavaly nyáron mutatták be az Egészségszövők című mesekönyvet, ami nem könyvesbolti forgalomba került, hanem a kórházba és a kiválogatott mesék sem az ismert klasszikusok, hanem olyan történetek, amik egyrészt tartalmuk másrészt szimbólumok segítségével otthonosabb környezetet teremtenek a gyerekeknek és elősegítik a gyógyulást. Idén februárra viszont elfogyott. A mesekönyv történeteit olyan szakemberek válogatták, akiknek szakterületük a gyermeki lélek ismerete, a célja pedig, hogy a kórházban töltött idő ne egy lassan múló, rossz élmény legyen, hanem valamivel otthonosabban és a körülményekhez mérten vidámabban teljen az idő és a gyógyulás is könnyebben és gyorsabban folyjon. A mesékhez akvarellel festett illusztrációk is tartoznak és vannak fejezetek, ahol a gyerekek a kórházi osztályokat és az őket kezelő orvosokat is felismerhetik.

A kórház egységei is megjelennek – kép: Parokia.hu

Ahogy a felhívásában is szerepel, “A könyvet mindenki olvashatja a kórtermekben és aki szeretné, haza is viheti, azonban az a tapasztalat, hogy annak lesz igazán nagy kincs, aki egy-két éjszakánál többet tölt az intézményben, akinek szinte otthonává válik a bent fekvés ideje alatt a kórház. A mesék minden korosztályt megszólítanak, s bár egy kamasz kevésbé olvas meséket, azonban egy súlyos betegség, baleset következtében ők is a pszichés regresszió állapotába kerülnek, és a mesék nekik is valódi kapaszkodót nyújtanak a bizonytalanságban.

Minden hosszabban bent fekvő gyermek ajándékba kapja a meseválogatást ápolóitól. A szakemberek abban is segítenek a szülőknek, hogy melyik mesét olvassák műtét előtt, rehabilitáció közben vagy akár egy égésbaleset után. A gyerekeknek nagy élmény felfedezni az őket gyógyító orvosok, ápolók fényképeit a mesekönyvben.

(…)

A könyv nem kerül könyvesbolti forgalomba, személyes jellege miatt, ugyanakkor minden érdeklődőnek eljuttatják, aki nem náluk gyógyul, ha kéri, annak is, mert hisznek benne, hogy a gyógyítást a társadalommal együtt tudják családbarátabbá, gyermekközpontúbbá tenni.”

Az Egészségszövők szövegeit válogatta Korzenszky Klára és Szegleti Gabriella meseterápiával is foglalkozó szakpszichológus, Sorompó Anett, aki nem csak a válogatásban segített, hanem az illusztációk készítése is a nevéhez fűződik, Németh Zsófi szintén az illusztrációkon dolgozott valamint kórház kommunikációs vezetője dr. Tamásné Bese Nóra, és kórház főigazgatója dr. Velkey György, aki a kötet felelős kiadója is hozzájárultak a könyv elkészüléséhez.

kép: Parokia.hu

A kiadás költségeit a Bethesda Gyermekkórház Alapítvány állja, a lehetőségeikhez mérten, amik viszont szűkösek. A terv 2.000 könyv elkészítése, aminek költsége megközelítőleg 2.000.000 forint úgy, hogy a nyomda a költségek egy részét átvállalja. A  kétezer kötet nem egy kőbe vésett vállalás. Ha a beérkező adományokból több pénz gyűlik össze, több kötet kerül nyomtatásra. A könyvek nyomtatása előreláthatólag áprilisban kezdőne, így ezt a célt március végéig van lehetőség támogatni.

A támogatásotokat ahhoz kérjük, hogy minél több Egészségszövők mesekönyv jusson el azokhoz a gyerekekhez, akiknek igazán fontosak azok a gesztusok, apró kedvességek, a mesék, amik a tűk, infúziók, gyógyszerek, idegen fehér szobák komor, rideg világában, egy szerethető mesevilággal segítenek gyógyulni.

Fotó: Karancsi Rudolf/24.hu

Kérünk, ha támogatod a könyv elkészültét, a támogatásodról mindenképp küldj egy rövid levelet a szivugyem.tamogatas@gmail.com e-mail címre, mivel lehetőség lesz rá, hogy a támogatókat feltüntessék a könyvben.

név:                                          Bethesda Kórház Alapítvány
cím:                                          1146, Budapest Bethesda utca 3.
adószám:                                180 425 39-1-42
Nyilvántartási szám:          11. Pk. 70093/93/98.
Jogi státusz:                          Közhasznú szervezet.
Bankszámla szám:             MKB 10300002-20350699-70073285