A legtöbb órakedvelő, vagy órafanatikus életében eljön egyszer a nap, amikor elhatározza, hogy megveszi első komolyabb óráját. Vagy a másodikat. Vagy… Egy ilyen pillanatban pedig különösen fontos, hogy tisztában legyen azzal, mit is vesz meg valójában.

 

Itt a komolyabb szót nem anyagi vonatkozásban kell értsük, hanem jellegében. Komolyabb óra lehet 50-100.000 forint közötti is, például a 6138, 6139-es szerkezettel szerelt hetvenes évekbeli stopperes automata Seiko-k, vagy egy ötvenes, hatvanas évekből származó Omega, vagy Longines [ejtsd: Lonzsin]. Ugyanígy lehet komolyabb óra egy több százezer forintos Tag Heuer, Breitling, vagy a milliós kategóriába lépve Rolex, Jaeger LeCoultre [zsézsé lö kuthr’], Audemars Piguet [odemár’ pigé] és így tovább. A legfontosabb érték minden óra esetében az eredetiség.

Seiko 6139 pogue

Ez a rovat nem arról szól, hogy kizárólag drága órák dicső történetét foglaljuk ódába. Ezt már megtette az adott márka maga a megbízhatósággal, kinézettel, precizitással, pontossággal, és nap, mint nap teszik a marketing osztályok a nagyon erős képi anyagokkal.

Ez a rovat arról szól, hogy minden segítséget megadjon akár a vásárlás előtt álló, akár a kutatni vágyó, olthatatlan tudásszomjjal élő órakedvelőnek, hogy tájékozódni tudjon a típusok számtalan variációjában, tudja azt, hogy melyik modellt melyik évben milyen szerkezettel szerelték, annak mik voltak a gyengeségei, és a két évvel későbbi miért kerül dupla annyiba. Hogy felismerje, ha több órából összerakott darabról van szó, vagy a számlap újra lett festve, hogy a szíj nem hozzá való. Hogy egyértelmű legyen, hogy az óratok többször szakszerűen, vagy éppen szakszerűtlenül volt javítva és ne érje meglepetés, amikor szembesül a ténnyel, hogy egy mechanikus órát bizony 4-6 évente szervizeltetni kell és annak költsége van.

Rengeteg olyan információ van az órák világában, akár csak apró jel egy órán, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni vásárlásnál. Ezekre minduntalan figyelnünk kell, ha nem akarunk akár több százezer forintot bukni egyetlen vásárláson. Nem mindegy, hogy egy márka éppen melyik vállalatcsoporthoz tartozik, mert ettől -is- függhet a szerkezet típusa, aminél sokszor csak nüansznyi különbségek vannak első ránézésre. Viszont jobban megvizsgálva…

Rolex GM Master II 16710 S&A watches

Elképzelhető, sőt biztos, hogy több információ lesz az ismertetőkben, mint amennyire az átlagfelhasználónak szüksége van. Az is elképzelhető, hogy kevesebb, mint amennyire egy tapasztalt, már-már óratudósnak igénye lenne a teljességhez. A cél az, hogy az órákkal, szerkezetekkel, gyártókkal kapcsolatban minden téren kellő részletességű ismertetők készüljenek, amiket elolvasva az órakedvelő magabiztosan tud válogatni a típusok, referenciaszámok, és modellvariánsok között.

 

De azt ne feledjük: sosem szégyellnivaló segítséget, vagy tanácsot kérni.

 

LV

A képekért külön köszönet beejoo4 ebay usernek és S&A watches chrono24 profiljának.