Április 9-én vasárnap a Corinthia Hotel Budapestben megrendezett Chronomeeting elnevezésű órakiállítás és vásáron összegyűlt az itthoni gyártók és kereskedők apraja-nagyja.

Több, mint 45 kiállító óráit és óraszíjait, asztali és faliórákat, modern kori, és antik órákat hozott össze a -mondhatjuk, talán – legnagyobb, órák adás-vételével foglalkozó Facebook csoport alapítói által szervezett órabörze, a Chronomeeting 2.

A helyszín

Az órákról szokás mondani, hogy a férfiember legfőbb, vagy egyetlen ékszere, ezért megérdemli az igényes miliőt és mondhatni luxus környezetet, legyen szó antik Doxáról, egy Seiko 5-ösről, vagy egy Vacheron Constantinról. Ismét a Corinthia Hotel Budapest Valletta termei nyújtottak megfelelő helyszínt a rendezvénynek.

Chronomeeting
Corinthia Hotel Budapest

Az egyetlen és legfőbb fejlesztendő talán a fény, ugyanis a kinti napfény és a rengeteg ablak ellenére a benti világítástechnika nem a legoptimálisabb egy “fényes eseményre”, de ez lehet a legnagyobb bajunk. Mindenesetre levegő volt, és a decemberi Chronomeeting egy termével szemben, a két teremmel most közel dupla akkora hely állt rendelkezésre. Kellemesen szellős volt a tér, a sorok között nem csak kényelmesen lehetett sétálgatni, de ha pár szóra megálltunk beszélgetni, akkor sem zavartunk senkit.

Az órák

Nincs olyan órakedvelő, aki ne találta volna meg az érdeklődési körének, ízlésének, vagy pénztárcájának megfelelő darabot. Az ötvenes-hatvanas évek orosz órái, mint Poljot, Pobeda, Boctop (Vosztok), Raketa, és sorolhatnánk még, a felújítandó, sokat megélttől kezdve, egészen a példásan felújított, gyűjteménybe való darabokig.

Chronomeeting
Raketa ~1960-as évek

Új, és újszerű japán órák az alacsonyabb kategóriától, mint a Casio Edifice széria, a komolyabb, napfénnyel működő, rádió-vezérelt, több funkciós hi-tech típusokig, 25 ezer forinttól akár 200 ezer forintig.

Chronomeeting
Citizen AT9034-54A

A drágább szegmensben svájci órákból találhattuk a legtöbbet. Az új, még fóliás daraboktól kezdve, egészen a 40-es, 50-es években gyártott darabokig, sőt, 1800-as években készült zsebórák kedvelői is hosszú percekig nézelődhettek, például Patek Philippe és Omega zsebórák között.

Chronomeeting
Tissot Automatic – 60-as évek, korábban már beázott számlappal, világos perlon szíjon

Márkától függetlenül elmondható, hogy a Chronomeeting talán a legmegfelelőbb hely arra, hogy kellemes, elegáns környezetben nézhessük végig gyakorlatilag a huszadik század óratörténelmét. Azokat a darabokat, amiket addig csak képen, az interneten láttunk, magunk is felpróbálhatjuk, és nem utolsó sorban, de mint a rendezvény fő célja, ezeket meg is vásárolhatjuk.

Chronomeeting
Rolex Sea-Dweller Deepsea D-Blue 116660

Kiállítóként megjelent az Evolvens Watch Budapest is a teljes kollekcióval. A rendezvényen készült képeket az alábbi linken lehet megtekinteni.

Chronomeeting
Evolvens Watch Budapest

 

A Chronomeeting alapvetően egy börze. De annál talán mégis több. Egy 36000 főt számláló közösség találkozási pontja, valamint a közösségi oldalakat nem használó órakedvelőknek egy kiváló lehetőség arra, hogy megismerjék az online szerveződő közösségeket. A második Chronomeetingen több, mint 45 kiállító összesen megközelítőleg 1500-2000 órája közül lehetett válogatni.

Chronomeeting
Zenith ElPrimero HW 36000bph ref. 01.0500.420
Korábban, nagy általánosságban a börzék kapcsán volt arról szó, hogy sokan elégedetlenek voltak az “üzleti modellel”, ami kereskedői oldalról az érdeklődőkre vetült. Tehát a kereskedők túl magas áron kínálták a portékájukat, sokszor olyan esetben is, amikor online felületen annál olcsóbb volt. Erre – bár nem beszédtéma ez a kereskedőkkel – aránylag logikus válasz adható.
Egy óravásár nem csak nívós kiállítás, de piactér is. És minthogy minden piacon, ezen is van létjogosultsága az alkunak. Hogy ki milyen mértékben, milyen órából tud alkudni, ismeri-e az adott típusokat, tudja-e mi a reális vételára, az teljesen egyéni, és személyenként, látogatókként változó. Az óraipar és órapiac olyan mélyvíz, aminek kezdő úszóként érdemesebb eleinte a partján figyelni a hullámokat, majd szép lassan beljebb úszni.
Mido All Dial series, ETA 2836-2

A következő…

Legközelebb Chronomeeting előreláthatólag és nem hivatalosan ősszel kerül megrendezésre, de addig  is szerveződnek kisebb találkozók, vásárok, amikről igyekszünk időben minél több információt és ízelítőt adni.

Chronomeeting