A Patek Philippe 2017-ben visszahozta a 40-es, 50-es évek formavilágát, ezzel létrehozva az egyik talán legszebb öröknaptáras óráját. 

A Patek Philippe, mint az egyik legrégibb svájci óragyártó, egy-két modelljétől eltekintve mindig ragaszkodott az elegáns, tradicionális megjelenéshez. Készítettek szuperkomplikációkat különböző alkalmakra, mint a 175. évfordulóra készült Grandmaster Chime ref. 5175, van sportmodelljük a Nautilus és az Aquanaut képében, letisztult, elegáns öltönyóra a Calatrava kollekció és több kronográf (stopper), éves-naptár, valamint öröknaptár.

A 2017-es Baselworld-ön bemutatták a Patek legújabb öröknaptáras óráját, az 5320G-t, aminek legnagyobb előnye, hogy formatervével, megjelenésével, és az apró részletek kiemelésével a negyvenes és ötvenes évek stíluselemeit 21. századi technológiával ötvözték. 

Nevezhetnénk közvetlen elődjének a ref. 1591-et, amiből a legutóbbi ismert darabot 2007-ben 2,5 millió svájci frankért adták el a Christie’s aukcióján.

A számlapja ódon hatást keltő lakkozott felületű, fényben enyhén tükröződik, míg más szögből matt hatású -mint ahogy az angol, találóbb elnevezés is mutatja, lacquer-. A mutatók fecskendőre hajaznak és Superluminova festékkel töltöttek, csak úgy, mint a rakott arab számos, és pont-indexek.

Az öröknaptáras 324SQ szerkezetről leolvasható 12 óránál elhelyezett ablakokból a hónap és a hét napja, hat óránál a holdfázis, valamint a hónap napja és a holdfázis kijelző két oldalán mutatja az aktuális napszakot és a szökőévet. A járástartaléka 35 -45 óra közötti, ami a mai világban nem kiemelkedő, sőt, talán megér egy misét, hogy a különböző kiemelkedő fejlesztések mellett (például a ‘Gyromax’ billegő és ‘Spiromax’ hajszálrugó) ezen miért nem fejlesztenek.

A 40 milliméter átmérőjű, 30 méter vízállóságú tok monoblokk, egyetlen darab, 18 karátos fehérarany tömbből készült, a hátlapján pedig zafírüvegen keresztül nézegethetjük unalmas perceinkben a 22 karátos sárga arany rotort és a szerkezet apró alkatrészeit.

Az ára 82800 amerikai dollár, ami átszámítva 24,5 millió forint, a Patek palettáján ez mérsékeltnek számít.

Órákon át lehetne ódákat zengeni a szubjektív szépségéről, ehelyett további képekért javaslom a Hodinkee cikkét.