Az 1833-ban alapított Jaeger LeCoultre óragyártó Reverso típusának egy komplikáltabb darabja jött szembe velünk. 8 napos járástartalék, több időzóna, dátum, fekete és fehér számlap. Svájci kidolgozás.

1931 óta létezik a Jaeger LeCoultre Reverso típuscsalád. Különlegessége, hogy az óratok két részből áll. Egy belső tokból, ami maga az óra, és egy külsőből, ami ezt félig körbefogja. A belső tok egy sín mentén mozgatható, és 180 fokban megfordítható. Eredeti funkciója az óra védelme volt.

Jaeger LeCoultre Reverso Grande Date GMT
Jaeger LeCoultre Reverso Classic – forrás: xupes.com

 

Az indiai gyarmatokon szolgáló Brit tisztek lovaspóló közben könnyedén összetörhették az óráikat, ha a labda eltalálta. A Reverso ez ellen nyújtott megfelelő védelmet, nem az óra üvegét, számlapját találta el a labda, hanem megfordítva a sínben, az óra hátlapját.

Jaeger LeCoultre Reverso Grande Date GMT
Jaeger LeCoultre Reverso Classic – chrono24.com

Az óraiparral szemben támasztott egyre nagyobb igények könnyedén alakították a Reverso portfólióját, így jöttek létre a ‘duoface’, tehát két számlapos modellek, ahol a hátoldalon nem az üres acél, vagy arany hátlapot találtuk, hanem egy második számlapot.

Jaeger LeCoultre Reverso Grande Date GMT
Jaeger LeCoultre Reverso Grande Date GMT

A rengeteg különböző variáció mellett ami szembejött, Reverso Grande Date GMT nem az egyszerűbb duoface modellek közé tartozik. Fehér alapú számlapján az időt, egy napszak jelzőt, dátumablakot, és kis másodpercmutatót találunk. Megfordítva a fekete számlapon pedig az időt (a másik számlaptól függetlenül állítható), a jobb felső sarokban járástartalék kijelzőt, napszak jelzőt, és GMT, tehát második időzónát kijelző segédszámlap tűnik szembe.

Jaeger LeCoultre Reverso Grande Date GMT
Jaeger LeCoultre Reverso Grande Date GMT

A cal.878 elnevezésű kézi felhúzású szerkezet kifejezetten összetett és kellőképpen bonyolult, 276 alkatrész működik tökéletes összhangban, egy felhúzással akár 8 napig is. Az XGT tok a legnagyobbak közé tartozik a Reversok családjában, 47×29 milliméteres -szemben az egy számlapos Classic-kal, ami 23x39mm-.

cal.878

Nem ez a JLC Reverso-k legtöbbet eladott példánya, de ez nem a népszerűség hiánya, inkább a méret és az ár -bár, amióta felpróbáltam, a mérete nem is feltétlen zavaró-.
Újkori utolsó ára 2015 környékén 15-16.000 EUR körül volt, használtan 7.000 EUR körül szerezhető meg, tehát nagyjából 2,1-2,2 millió Forint.