A Vacheron Constantin az egyik legrégibb svájci óragyártó, egyike azon kevés manufaktúráknak, akik óráin megtalálhatjuk a Genfi pecsétet, ami egy kivételes minőségi tanúsítvány. A Métiers d’Art Villes Lumières pedig egy kivételes művészeti teljesítmény.

Vacheron Constantin Métiers d’Art Villes Lumières - Peking
Métiers d’Art Villes Lumières kollekció

A Métiers d’Art Villes Lumières a Vacheron Constantin manufakturális kollekciója a 2017-es SIHH rendezvényen került bemutatásra. A típuscsalád egyedi szemszögből mutatja be a világ négy nagyvárosát, Genfet, Pekinget, Párizst és New York-ot. Genf, Párizs és New York már elérhető ez év eleje óta, az újdonság a Pekinget ábrázoló darabban rejlik. A városok jellegzetes városrészeit madártávlati perspektívából, a típus nevéhez hűen (Villes Lumières – városi fények)  Yoko Imai japán művész “festi” a számlapra. Nem is festi, építi.

Vacheron Constantin Métiers d’Art Villes Lumières - Peking
Métiers d’Art Villes Lumières – Peking

A számlapkészítés legmagasabb művészeti szintje a kézzel készített, dekorált, festett számlapok. A Métiers d’Art Villes Lumières éppen ebben különleges. Ennek a magas művészeti szintnek egyik műfaja az ún. enamel számlap, amit nevezhetünk lakozott, de inkább zománcolt számlapnak.

A Grand Feu champlevé-nek nevezett eljárás során 18 karátos arany számlapon a kép vázlatát a művész véséssel alakítja ki. A vésés elkészülte -és minden munkafolyamat- után egy színezett, átlátszó zománcréteggel ellátva tűzbe teszik és felhevítik. Lehűlés után pedig rákerül a következő réteg, folytatva az “építendő” kép szerkezetét. Minden munkafolyamat után újra felhevítik és hagyják lehűlni a számlapot. A lehűlés folyamata alatt nyeri el a zománc az “üveges-hatást” .
Yoko Imai számlap-művészete, így Métiers d’Art Villes Lumières számlapja is gyöngy és gyémántporból, valamint nagyon apró arany és platina darabokból épül fel – a készítés technikája nagyon hasonlít a tradicionális japán maki-e vonalhoz-. A három hónap alatt elkészült számlapon színek játéka életre kelti a nagyvárosi éjszakát az adott város ritmusának, fényeinek és hangulatának megfelelően.

Vacheron Constantin Métiers d’Art Villes Lumières - Peking
Métiers d’Art Villes Lumières – Peking

 

A szerkezet ezen a szinten már természetes, hogy a Vacheron Constantin saját automata szerkezete, a 2460SC. 28.800-as lengésszámon működik, és 40 óra a járástartaléka, az automatika rotorja pedig 22 karátos arany, mintázatában is felfedezhető a márka logója, a máltai kereszt által ihletett textúra.

Vacheron Constantin Métiers d’Art Villes Lumières - Peking
Métiers d’Art Villes Lumières – Peking

A tok 40 milliméteres, 18 karátos fehérarany, 30 méterig vízálló, ami egy kézmosáshoz, gyenge folyóvízhez megfelelő.  A bőrszíj mindkét felén aligátor bőr, és kedves apróság, hogy egy nagyítót is adnak a díszdobozban, hogy a számlap apró részleteit legyen mivel unalmas perceinkben nézegetni.

A művészeti tartalmat, a számlap három hónapos készítési idejét és a felhasznált anyagokat reálisan tükrözi az ára, ami 107.000 amerikai dollár, tehát nagyjából 29 millió forint.