Az alábbi cikk több, mint egy éve frissült utoljára, az olvasása során kérünk ezt vedd figyelembe! Bár az órák technikai specifikációi visszamenőleg nem változnak, és cikkeinkben a mindenkori véleményünket, valamint legjobb tudásunk szerinti ismereteinket vetjük papírra, a használtpiaci árak és trendek kifejezetten hektikus változók.

A karórák szerkezetére, műszaki megoldásaira, pontosságára, svájci származására, régóta léteznek különböző szabványok, minőségi előírások, védjegyek. Viszont a viselés érzetét alapvetően meghatározó bőrszíjakra nem volt egységes, a magas minőséget és egészségügyi biztonságot garantáló, a vásárlókat egyértelműen tájékoztató megoldás.

Eddig nem használtak olyan védjegyet vagy bármilyen egységes jelölést, ami azt mutatta volna meg a vásárlók számára, hogy a karórájuk technikai és minőségi szintjéhez illik annak bőrszíja is. A világ luxusminőségű bőrszíjainak 70 százalékát gyártó, 2014-ben alapított, most 6 cégből álló AQC Szövetség –Brasport, Camille Fournet, Hirsch Armbänder, Interstrap and Multicuirs– ezen a helyzeten változtatott, egységes minőségi elvárásokat fogalmazott meg.

AQC - "A bőrszíj szabvány"
JLC Reverso a gyári bőrszíján

Az előírások és az AQC védjegy használata a következők teljesítését jelenti:

  • a szíj magas minőségű, ellenőrzött alapanyagból készült,
  • a bőr kezelése olyan üzemben történt, ahol teljesítik a különböző munkavédelmi, környezetvédelmi szabályokat és ezek betartását ellenőrzik,
  • a szíj nem tartalmaz az egészségre ártalmas anyagokat,
  • a szíj gyártásához használt alapanyagok (bőr, ragasztó, varrócérna, szövetek, festékek, stb.) nem tartalmaznak káros anyagokat és megfelelnek a különböző környezetvédelmi előírásoknak,
  • az alapanyagok származása és a gyártás folyamata követhető (amivel kizárható pl. illegális forrásból származó állatbőr használata).

Az előírásoknak megfelelést az AQC folyamatosan ellenőrzi, ezen felül programot dolgoznak ki a szíjakban lévő allergén anyagok mennyiségének csökkentésére is.
Eddig 45 svájci óragyártó vállalta, hogy kizárólag a szabványnak megfelelő szíjakkal szerelik majd óráikat. Talán ezzel a lépéssel elkerülhető lesz, hogy fél-egy év után csere érett legyen a gyári bőrszíj, aminek pótlása jellemzően igen költséges.

 

Forrás