Toronyórák, aranylánc és minden más nélkül

Ausztriában, a magyar határtól nem messze található egy különös és különleges óramúzeum, amiről első látásra nehéz elképzelni, hogyan került mostani helyére. Aschau, magyar nevén Hamvasd Kőszegtől csupán 40 kilométerre fekszik, ahol egy faluszéli kis épületben régi és még régebbi órákat, pontosabban óraszerkezeteket állítottak ki.

Aschau im Burgenland – Otto Bundschuh fényképe

A múzeum épülete és a hangulata tökéletesen illik a szerkezetekhez: régi, renovált parasztházban nézhetjük meg az órákat és a szintén itt található nyársforgató berendezéseket. A szerkezetek valódi régiségek, a legöregebb a 15. század végéről származik, a kiállított, megközelítőleg 70 darab gyártásának ideje ettől az időszaktól egészen a 19. századig terjed.

A múzeum bejárata

A múzeumi tárgyak mind “hazaiak”, osztrák és német vidékekről, például Stájerországból, Bajorországból, Burgenlandból, a Fekete-erdőből (ahol ma a Stowa is működik Pforzheimben) hozták ide és javították, újították fel őket.

Órabarátoknak nem lehet meglepetés, hogy a kis óramúzeum megalapításának oka a legkomolyabb gyűjtőszenvedély és hozzáértés. Wolfgang Komzak, aki toronyóra restaurátorként dolgozik, 2003-ban nyitotta meg a kiállítást, miután helyreállította a parasztházat és elhelyezte benne gyűjteményét. A megnyitás óta a kiállítás folyamatosan gyarapodik, ahogyan a tulajdonos újabb érdekes darabokat talál munkája során, ezzel tovább növelve Közép-Európa legnagyobb ilyen korú órákat bemutató múzeumát. A múzeum épületében van a restaurátor műhely is, így teljes képet láthatunk az órákról és helyreállításukról is.

A múzeumot – aminek látogatásához előre be kell jelentkezni Komzak úrnál – nemcsak az órák, hanem a környék szépsége, más látnivalói és közelsége miatt is érdemes meglátogatni.

A múzeum honlapja ezen a linken található, kizárólag német nyelven.