Az alábbi cikk több, mint egy éve frissült utoljára, az olvasása során kérünk ezt vedd figyelembe! Bár az órák technikai specifikációi visszamenőleg nem változnak, és cikkeinkben a mindenkori véleményünket, valamint legjobb tudásunk szerinti ismereteinket vetjük papírra, a használtpiaci árak és trendek kifejezetten hektikus változók.

1969 július 20-án nem csak Neil Armstrong és Buzz Aldrin léptek a Holdra, hanem egy Omega Speedmaster Professional. Pre-Moon.

 

A Holdra szállást és az “űróratörténelmet” -amik nem keverendő fogalamak- orológiai szempontból érdekes viták és kedves tévedések övezik. Ki tudja, hogy valójában milyen óra járt egészen pontosan először az űrben, vagy a holdon. Elvégre a közbeszédet, és a gyűjtők között elterjedt városi legendákat sokszor nem is olyan nehéz megdönteni, mint ahogy a Rolex Explorer, a hegymászók órája sem az első volt az Everesten.

Omega Speedmaster Moonwatch 145.022
NASA jóváhagyó dokumentum egy Apollo programban használt Speedyről – forrás: timeandwatches.com

Az első legenda máris az időbeniséghez kapcsolódik. Az ST105.012 és a 145.012-es modell gyakorlatilag megegyeztek, minimális frissítések okán kapott ’65 körül új referenciaszámot a típus, ezeket a modelleket mindenki Pre-Moon, tehát Holdra szállás előtti modellként emlegeti.

Omega Speedmaster Moonwatch 145.022
Omega Speedmaster Professional ST105.012 Pre-Moon – ami valójában Moon. – Forrás: bulangandsons.com

1968-ban, tehát a landolás előtt egy évvel jelent meg a frissített, újabb, 145.022-es referenciaszámú modell. A valamennyire téves Pre-Moon elnevezés abból a szempontból tréfás tévedés, hogy bár tényleg a Holdra szállás előtti években készült típusok ezek, de Neil Armstrong és Buzz Aldrin az ST105.012 és 145.012-es modellt viselték. Szóval a Pre-Moon modell volt a valós Moonwatch, legalábbis, ami először járt a Holdon.

[FRISSÍTÉS] Cikkünk megjelenése óta derült ki a Monochrome-watches forrásából, az Omega Múzeum valamint a NASA együttműködéséből, így hivatalos dokumentumokból, hogy Buzz Aldrin és Neil Armstrong egyaránt az ST105.012 referenciaszámú pre-moon modellt viselték az űrben, tehát a Holdon is.
Omega Speedmaster Moonwatch 145.022
145.012 Step dial, azaz lépcsős számlapos, a ritka, lapos szemes szíjjal. – Forrás: Fratellowatches.com

Hogy az elmúlt nagyjából ötven évben hány különböző modellje volt a Speedmaster családnak, összeszámolni is nehéz (70 körül), viszont a Speedmaster Professional Moonwatch az a típus, amiben a legkevesebb változás történt, egészen a Holdra szállás előtti ST105.012 óta.

Omega Speedmaster Professional 145.022

Ahogy a Rolex Explorernél is átéreztük, hogy milyen mélyen adhat át nekünk egy óra, vagy egy típus története vélt, vagy valós érzéseket, és képzelhetjük magunkat hegymászónak az Explorerrel a csuklónkon, Ulysse Nardin 1846 Marine Chronometerrel vitorláskapitánynak, úgy a Speedmaster Professional-lel űrhajósnak. A történet és misztikum, ami övezi a múltját és történetét egészen más színben képes feltüntetni a típust.

Omega Speedmaster Moonwatch 145.022
Omega Speedmaster Professional 145.022

Minden részletre kiterjedő könyv született róla, fogalommá vált a “Speedy Tuesday” (magyarul Speedmaster-kedd), nemzetközi órás-magazinok váltak már-már egyértelműen Speedy-függőkké és mindeközben egy 60-as években fejlesztett, azóta módjával “reszelgetett” -de érdemben igazából nem változott- kézihúzós szerkezettel szerelt, alig vízálló, könnyen karcolódó plexi üveges óráról beszélünk, amit valójában minimális módosításokkal -és már opcionálisan zafírüveggel- napjainkban is gyártanak.

Omega Speedmaster Moonwatch 145.022
145.022 oldalról. Ismerve a modell történetét, akaratlanul is egy korabeli űrhajóra asszociálhatunk.

Az ilyen, és ehhez hasonló modellek miatt nem lehet teljesen racionálisan tekinteni az órázás világára, ugyanúgy kialakulhatnak megmagyarázhatatlan szerelmek, mint az élet más területein.

A 145.022-ben mutatkozott be a bonyolultabb, mondjuk úgy, elegánsabb, oszlopkerekes cal.321 helyett a cal.861, 18.000 helyett már 21.600-as óránkénti lengésszámmal, aminek a pontosság látta legnagyobb előnyét. Kis bátorsággal mondhatjuk, hogy napjainkban is ez a szerkezet, legalábbis ennek a frissebb, szebben finiselt változata hajtja a Speedy-ket, az Omega által megadott 0- +10 másodperces napi megengedett járáseltérésen belül. A 3 óránál elhelyezett segédszámlap egy félórás percgyűjtő, 6 óránál a 12 órás óragyűjtőt találjuk, és 9 óránál a folyamatos másodpercet. Említeni sem kell talán, hogy a nagy, központi másodpercmutató a stopperhez tartozik.

Omega Speedmaster Moonwatch 145.022
Az 1968 óta használt cal. 861 – Forrás: google.com

Jelen modell közvetlen elődei, tehát a valóban a Holdon járt Pre-Moon modellek alapozták meg azt a tokformát, ami az Omegákra, de a Speedmasterre kifejezetten jellemző. Az ST105.012 volt az első, 1963-ban, ami már a ma is használt 42 milliméteres tokot kapta, a csavart tokfülekkel, amit házon belül “Lyre tokfülnek” neveznek. A másik, tokkal kapcsolatos újítás az aszimmetrikus kialakítás volt. Ezt a változtatást elsősorban a NASA jelentései eszközölték, amikben a védelem nélküli nyomógombokat és koronát sérülékenynek ítélték a szakemberek. Az új, csavart tokfüles, aszimmetrikus tok esetében a korona és a nyomógombok enyhén süllyesztettek, sokkal kisebb az esély a sérülésükre.

Omega Speedmaster Moonwatch 145.022
Omega Speedmaster Professional 145.022

Számlapból két fő változatot különböztetünk meg. A lapos számlapot, és a “step dial-t”, magyarul nevezhetjük lépcsős számlapnak. A lépcsős számlapnál a percindexek belső végénél, körbe a számlapon egy lépcső fut körbe, hasonló módon, mint a korabeli Constellation-ök és Rolex Datejustok esetében, ahol Pie-pan (pités tál) számlapként szokták ezt emlegetni. A lépcsős számlap a 145.022-74, tehát az 1974-től készült darabok esetében megszűnt, a szembejött modell tehát nem a lépcsős, hanem a lapos számlapos (flat dial), 1979-ben gyártották (145.022-78).
A plexi a gyártó által használt jellegzetes, Omega logóval a közepén, a mutatók tengelyénél – erre érdemes odafigyelni, ha vintage Omegát keresünk, innen láthatjuk, hogy még gyári a plexi.

Omega Speedmaster Moonwatch 145.022
Omega Speedmaster Professional 145.022

Ezekhez a modellekhez a gyári fémszíj már nagyon ritka. A hajtott (lemezelt) szemes szíjak egyébként sem tartósságukról híresek, ez az Omega esetében sem volt másképp. Felújított, vagy az elmúlt 40-50 évben lég-, és pormentesen elzárt szíjakat eBay-en és Omega specifikus fórumokon elvétve lehet kapni 150.000 Forinttól kezdve, viszont egy lapos szemes, teljes hosszúságú fémszíjért 4-800.000 Forintot is elkérnek.

Tovább egy helyben?

Nehéz úgy megtartani valaminek az eredetiségét, azt, hogy hangulatában visszaadja a történelmi első generáció miliőjét, hogy közben modernizálják, frissítik, legalább látszat szintjén, hogy azt lehessen mondani, hogy halad a korral… 

Omega Speedmaster Moonwatch 145.022
Omega Speedmaster Professional 3572.50 2005-ből, plexivel. Érdemes a számlapot figyelni, visszakerült a lépcsős számlap (step dial) – fotó: WiZARD, szíj: PhenomeNato

Gyakorlatilag a 145.022/0022-vel megegyező külsővel készül napjainkban is a Speedy, apró módosításokkal, mint például opcionális zafírüveg, más fémszíj, díszdoboz, limitált kiadás, satöbbi. És az egyik legfontosabb változás, amivel az óra valamelyest vesztett romantikájából, de annyival többet adott a mindennapi használhatósághoz, ez pedig az 1998-tól használt SuperLuminova festékkeverék a mutatókra, és indexekre – a már többször említett trícium 1998-as betiltásának okán-. Így már nem kell számolni a trícium felezési idejét, de az idővel megjelenő enyhén sárgás, majd barnás patinát is el kell engedjük.

Omega Speedmaster Moonwatch 145.022
Omega Speedmaster Professional 3572.50 Step dial – fotó: WiZARD, szíj: PhenomeNato

A szerkezetek is minimálisan változnak, jelenleg a 1861/1863-as változat hajtja a Speedmastereket -függően attól, hogy fém, vagy zafírhátlapos darabról van szó. Alábbi képen a 1861, az olvasónak meghagyom a teret, hogy keresse a hasonlóságokat a fenti 861-hez képest.

Omega Speedmaster Moonwatch 145.022
Omega Speedmaster Professional cal.1861

 

… A Speedy-nek nem kell haladnia a korral. Ez az óra egyenlő a Holdra szállással, annak óratörténeti vonatkozásában. A limitált kiadások, mint a Dark Side of The Moon (DSOTM), a Grey Side of The Moon (GSOTM), Snoopy, Alaska Project és egyéb modellek kellő változatosságot nyújtanak a Speedmaster Professional kollekciójában, pontosan annyi teret hagyva a Moonwatch-nak, hogy az különösebb változtatások nélkül őrizhesse a múltat a jelenben.

 

A cikk létrejöttéhez elengedhetetlen forrást biztosított a Fratello Watches, Monochrome Watches és Time and Watches oldala.

A 3572.50-et köszönjük a PhenomeNato-nak, a történelmi 145.022-t pedig Sziládi Balázsnak.