Számtalan írás jelenik meg a karácsonyi időszakban, “5 óra karácsonyi ajándéknak” , “Órák Karácsonyra” és egyéb kattintásvadász címekkel. Bár ennek a cikknek is hasonló a címe, de arról fog szólni, hogy miért nem adunk ötleteket Karácsony alkalmából.

Órát Karácsonyra
Seiko 6138-3002 Jumbo

Azzal az örök igazsággal is kezdhetném, hogy a Karácsony alapvetően Jézus születésének ünnepe, a szeretet ünnepe és a családról, barátokról szól, nem pedig az elmebeteg ajándékvásárlás-lázról, az idegeskedésről, a feszült családi megfeleléskényszerről, és a többi egyébként tényleg felesleges dologról. De ez nem az “életvitel” rovat, hanem a “vélemény”.

Órát Karácsonyra
Cartier butik karácsonyi díszben.

Tény, hogy szép meglepetés egy óra Karácsonyra és egy pillanatig sem mondjuk, hogy a Kedves Olvasó ne vegyen órát ajándékba. De az óraválasztás során ne a Karácsony legyen a szempont. Nem lehet azt mondani, hogy melyik 5 órát javasoljuk Karácsonyra, mert nincs mire alapozni. Mik lehetnének a szempontok ebben a karácsonyi felsorolásban?

Na ugye. Órát nem az alapján választunk akár magunknak, akár másnak, hogy Karácsony van, hanem az adott személy ízlése alapján. Azon pedig ez az ünnep nem változtat. Egy születésnap alkalmával lehet gravíroztatni a hátlapra személyes üzenetet, monogramot, évszámot… Karácsony alkalmából mit lehet? Betlehemet vagy feldíszített fenyőfát. Van egy olyan érzésem, hogy nem találunk olyan embert, aki ezt megtenné.

Órát Karácsonyra
Éjszakai csendélet – Forrás: Lavie

Az elmúlt évtizedekben arra rendezkedett be a társadalom, hogy az anyagilag és/vagy eszmeileg nagyobb értékű dolgokat Karácsonykor veszik meg a családok. Ennek helyességét nem szeretném vitatni, mert nem ez a kronometer.hu profilja, viszont ha már így alakult, akkor azt meg kell erősítenünk, hogy nincs baj azzal, ha valaki Karácsonyra órát ajándékoz, akár magának, akár szerettének.

Órát Karácsonyra
Patek Philippe Annual Calendar 5205

Sőt az óra nagyon szép ajándék, főleg azok szerint, akik nagyon szeretik az órát. Mi belelátjuk azt a többletet, amit sokan mások nem. Az időtlenség, a hagyományok, a tradíció, Svájc (vagy Japán, Amerika, Németország, mindegy is), havas hegycsúcsok, szakképzett órásmesterek, fogaskerekek, ketyegés, majd a gyerekeink, unokáink viszik tovább, satöbbi. Tehát olyan dolgok, amik egy órakedvelőnek az óra magasztos hangulatát adják meg és éppen ezért még szívesebben ajándékozzuk…

Órák Karácsonyra
Rolex Submariner 16613 – Forrás: Bob’s watches

Karácsonykor mindenhol kiárusítás, vásár van, a börzék teltházzal mennek, az adok-veszek csoportokban hihetetlen az érdeklődés és a forgalom, az óravásárlók jelentős része most eszmél, hogy mit is szeretne. Ha van az olvasók között olyan aki még nem választott, akin éppen eluralkodik a pánik és a kétségbeesés és attól fél, hogy 24-én délután kettőkor örökre bezárul minden óravásárlási lehetőség, azt meg kell nyugtassam.
Januárban is lesznek órák, sok helyen talán még jobb áron is, mint most, decemberben. Érdemesebb lehet várni, semmint megfontolatlan döntést hozni.

Órák Karácsonyra
Karácsonyi Omega butik
Órát pedig az alapján veszünk, hogy mi az, ami tetszik, nem az alapján, hogy milyen ünnep van. Pontosan ezért, az óra típusa nem évszakhoz, vagy ünnephez kötött, és ezért nem írunk olyan cikket, hogy melyik az 5-10 legjobb óra a fa alá.
Órák Karácsonyra
IWC kirakat

Bár még jelentkezünk idén, átvesszük a 100 éves Cartier Tank történetét és írunk a Steinhartról, addig is békés, órákban gazdag Karácsonyt kívánunk minden kedves Olvasónknak!

Órák Karácsonyra
Tudor Heritage Chronograph – LINK

Címlapkép: Cartier