A Jaeger-LeCoultre aránylag fix modellpalettával működik, elég régóta. Folyamatosan frissítik, modernizálják a típusokat, de nem térnek el a megszokott vonalaktól. Olykor újragondolnak egy modellt, készítenek egy Heritage változatot, megemlékezve egy régi, fontos momentumról. A Polaris kollekciót is 60-as évek beli modell ihlette.

1968-ban mutatták be az ébresztős JLC, a Memovox Polarist. Akkoriban újdonságnak számított, hogy a belső búvárlünetta mellett ébreszt is, sötétben világít és automata. Külön-külön léteztek már, de egyben még újdonságnak számított.

A régi Memovox Polaris – Forrás: Virginia Capri

A típus ötvenedik évfordulójára pedig egy egész kollekciót épített a Polaris hangulata köré. 5 típusból választhatunk:

 • Klasszikus hárommutatós Polaris Automatic. 42 milliméteres acéltokban, a gyártó saját, 898/1-es szerkezetével. A számlap középső része selyem textúrája -sunburst, vagy sunray, ahogy szoktuk emlegetni- a külsőbb kör szemcsés textúrát kapott, a számlap szélén a percosztás gyűrűje pedig sima felületű, opálos hatást kelt. Ez a fajta fémszíj új a JLC-nél, szálhúzott és polírozott felületek váltják egymást, lényegesen barátságosabb, szolidabb, mint például a Reversok fémszíja. A két korona első ránézésre nem túl nagy, alsóval állíthatjuk az időt, felsővel tudjuk tekerni a belső lünettát, ami az opálos, külső gyűrű. Kapható még bőrszíjjal, vagy kék számlappal, akiknek a fekete túl komor lenne. Így változattól függően 6750 és 7600 euró között szerezhetjük meg, ami a JLC árszabásában kifejezetten barátságosnak nevezhető.
 • Polaris Chronograph. Ebből máris kettő verzió készült, egy acélból, egy aranyból. Hangulatában a veterán autók, motorok ihlették. Szerkezete a cal.751 oszlopkerekes kronográf szerkezet 65 órás járástartalékkal. A számlap felületkezelése kifejezetten szép, antracitszürkében és kékben lehet majd kapni. A funkciókat-felületeket látványosan elválasztották egymástól, alapvetően követve a Polaris család jellemzőjét, a számlap közepén sunray, a külső körön, ahol az óra indexek vannak egy szemcsés felület, a szélén pedig opálos hatás, viszont itt a kronográf segédszámlapjai – sok más kronóhoz hasonlóan- koncentrikus kör textúrát kapott. A kategóriában már-már megszokott 42 milliméter mondhatjuk, hogy átlagos, 100 méterig vízálló.
  Acél tokban szíjtól függően 9900-10800 euró között, rózsaarany tokban 24500 euróért árulják.
 • Polaris Chronograph WT, azaz Worldtim(er). 2 milliméterrel nagyobb, mint a hagyományos kronó, tehát 44 milliméter és 13 milliméter vastag. Ezt a méretet az anyagválasztással próbálták kompenzálni, titánból készült a tok, aminek köszönhetően a nagy méret ellenére is elfogadható súlyú. A számlap szélén nem átlagsebességmérő tachyméter skálát találunk, hanem az időzónákat. Ezt a “tárcsát”, de nevezhetjük ezt is belső lünettának a 10 óránál elhelyezett koronával tudjuk forgatni, attól függően, hogy éppen hova utazunk. A WT-hez 14400-14600 euróért juthatunk hozzá.
  JLC 752 szerkezettel szerelt Polaris Chronograph WT
 • A végére maradt a két igazán érdekes darab, az egyik a Polaris Automatic Date. Nem lóg ki a családból, 42 milliméteres acéltokkal készül, és a JLC saját szerkezetét a cal.899/1-et használja. Az indexek a vintage hatás eléréséért “vanília Super-LumiNova” festést kaptak -ilyet kapott a dátum nélküli változat is-. Ez egy picit sárgás, patinás hatást keltő árnyalat. Nem meglepő, hogy hasonló tipográfiájú számokkal és indexekkel találkozhatunk az Oris Diver’s 65 modellnél is

  Kapható gumi és fémszíjjal egyaránt, de kizárólag fekete számlappal. A hátlap ennél a típusnál nem zafírüvegből készült, hanem acél, egy ötletes gravírozással. Ennek a típusnak az árát a JLC még nem árulta el. 
 • Memovox Polaris. Mondhatjuk, hogy a típuscsalád alapja. A klasszikus ébresztős JLC Memovox Polaris 21. századi reinkarnációja.A három koronás megoldás és az ébresztő komplikáció, a számok, indexek stílusa tényleg a hatvanas évekbe repít vissza.
  A kollekció többi tagjával megegyezően 42 milliméteres tokba került, a szerkezet a Memovox család többi modelljében is használt JLC cal. 956.
  Bár homage, klasszikus modell életre keltése, de a 12900 eurós árcédula elsőre elég vastagnak tűnik, cserébe 1000 darabban limitált – az idő majd eldönti, hogy mennyire lehet sikeres egy ilyen újrakiadás, ebben az ársávban.

 

További hírek a 2018 januári óraszalonról, a SIHH-ról ITT.