Az alábbi cikk több, mint egy éve frissült utoljára, az olvasása során kérünk ezt vedd figyelembe! Bár az órák technikai specifikációi visszamenőleg nem változnak, és cikkeinkben a mindenkori véleményünket, valamint legjobb tudásunk szerinti ismereteinket vetjük papírra, a használtpiaci árak és trendek kifejezetten hektikus változók.

A Vacheron Constantin fő ága az elegáns vonalú heritage órák. A Patrimony kollekció a teljesen letisztult, elegáns öltönyórákat testesíti meg, az Overseas a modern(ebb) sportosságot, az összes többi modell viszont a több, mint 250 éves történelemre építkezik.

Hogy is lehetne ez másképp az új kollekcióval. A Traditionelle és a Harmony mellé befér még a FIFTYSIX. Azért írom nagybetűvel, mivel az összes sajtóanyagban ott tartják mellette a kis ® betűt, így inkább ügyelek arra, hogy a típusnevet jól írjam ki. Ha ezt egy leleményes magyar állampolgár látta volna előre az óraiparban, hogy ’56 le lesz védve, egész biztos vagyok benne, hogy forradalmunk évszámát már levédette volna. Mindenesetre csupa nagybetűvel ÖTVENHAT.

Bemutató: Vacheron Constantin FIFTYSIX kollekció
A tripla naptáras, holdfázisos Vacheron Constantin FIFTYSIX

Már volt korábban 1921, 1942 és 1948 is, azok önálló darabok voltak, most az ÖTVENHAT már egyszerre három modellt foglal magába. Egy egyszerűbb, hárommutatós, dátumos automatát, egy járástartalék és nap-dátum kijelzős változatot és egy tirpla naptáras darabot, holdfázissal.

Bemutató: Vacheron Constantin FIFTYSIX kollekció
Az “alapváltozat”.

Mindegyik modell rózsaarany és acél változatban lesz elérhető, árakat nem adott meg a gyártó, tippelni pedig nem mernék. Az, hogy acélból is készül, nagy előrelépés a gyártó életében, mivel óráik jelentős része -az Overseas sorozattól eltekintve- aranyból, rózsaaranyból, platinából készül, nem acélból. Most viszont nyitnak. Hogy pontosan ki felé, az még egy nyitott kérdés, mivel árakat nem ismerünk, mindenesetre a Vacheron órái kellőképpen rétegtermékek eleganciájukkal, történelmükkel és árukkal.

Bemutató: Vacheron Constantin FIFTYSIX kollekció
Nap-dátum és járástartalék kijelzős FIFTYSIX, rózsaarany tokban.

Fontos visszatekinteni arra, hogy honnan ered a kollekció neve: egy legendás, 1956-ban bemutatott óra az alapja, ez a ref. 6073. Arany tokkal készítették annak idején, vonásaiban a márka jellegzetessége a máltai kereszt fedezhető fel (tokfülek és tok kapcsolatában). A számlap az új modelleken kéttónusú, a számlap közepe matt, a széle, ahol az indexek és számok vannak pedig szálhúzott textúrájú sunburst.

Bemutató: Vacheron Constantin FIFTYSIX kollekció
Az 1956-os ref. 6073, ami a FIFTYSIX kollekciót ihlette.

Most pedig 62 évvel később felélesztették ezt a vonalat. Az Overseas a kezdetektől fogva a máltai keresztre építette megjelenését, a Harmony négyszögletű óráiban csak enyhén jelenik meg, a Malte sorozat pedig maga az egyértelmű áthallás logó és óra közt. Mindezek közötti átmenet a FIFTYSIX, ami az acél változatnak köszönhetően már nem csak üzletembereknek öltöny mellé, hanem lazább öltözék mellé is viselhető darab/kollekció lett.

Bemutató: Vacheron Constantin FIFTYSIX kollekció

Mindegyikben nagyon szépen, a Vacheronhoz méltó módon díszített szerkezetek dolgoznak, a járástartalék kijelzős és a tripla naptáras szerkezetek genfi pecséttel jelöltek, ez jelenleg a legmagasabb svájci minőségi szint. Érdekesség még, hogy a 22 karátos aranyból készült rotor csapágyazását golyóscsapággyal oldották meg, amiben a golyók kerámiából készültek, így lényegesen tartósabb lehet a korábbi megoldásoknál. Apró figyelmesség, hogy a holdfázis holdjai az arany verziónál arany tónusúak, az acél változatnál pedig acél, hogy teljes legyen a harmónia., az indexek pedig az arany változatoknál aranyból, az acél verzióknál pedig fehéraranyból készültek, és az indexek sötétben világítanak. Ami egy ilyen típusú elegáns óránál ritkaság.

Bemutató: Vacheron Constantin FIFTYSIX kollekció
Balról: A dátumos automata cal. 1326; mellette a nap-dátumos járástartalék kijelzős cal. 2475 SC/2;és a szélén az acélhoz és az aranyhoz passzoló holdfázissal a cal. 2460 QCL1.

A FIFTYSIX típusok tokja 40 milliméteres és aligátor szíjjal kínálják. A “box-type crystal” az egyik kiemelt újítás a Vacheron sajtóanyaga szerint, ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy úgy, mint a régi modelleknél, amikor még plexit használtak zafír helyett, a tok pereménél magasabbra ért a plexi, most ezt megcsinálták a zafírüveggel. Több gyártó alkalmazta ezt korábban, és a mai napig több gyártó használja ezt, tehát ez legfeljebb márkán belüli újdonság, de azt ügyesen prezentálják. Ez tehát a FIFTYSIX kollekció, a Vacheron legújabb múltidéző kollekciója. Ha nyilvánosak lesznek az árak, frissítjük a cikket.

Bemutató: Vacheron Constantin FIFTYSIX kollekció

További Vacheron Constantin cikkek ITT, ITT és ITT, a 2018-as SIHH hírei pedig ITT.