A Montblanc újdonságait inkább egy egész galériában foglalnám össze, annyi étvágygerjesztő képet adtak az 1858 elnevezésű kollekció új darabjairól.

2006 óta él egy stratégiai együttműködés a Montblanc és a Minerva szerkezetgyártó vállalat között, miután a Richemont csoport megvette a Minervát. Idén 160 éves a cég, ez a kollekció állít ennek emléket úgy, hogy hangulatában a Seven Summits expedíciót keltse életre minden alkalommal, amikor rápillantunk. A Seven Summits a hét földrészen a 9 legmagasabb hegycsúcsot összefoglaló expedíció neve -nem konkrétan az expedíció neve, de ez foglalja össze a 9 csúcs meghódítását-.

Montblanc 1858 Automatic

A 1858 modellek sajátossága a bronz. Típustól függően a lünetta, vagy akár a tok maga is bronzból készült, amitől egészen különleges hangulatot árasztanak. Az öt modelles kollekció alapja a 1858 Automatic. A 40 milliméteres acél tok, bronz lünetta és korona napjaink órái között kifejezetten szokatlan. Ezt az érzést a barna borjúbőr szíj a katedrális típusú mutatók csak fokozzák.

Montblanc 1858 kollekció - mindent a hegymászókért

Az egésznek együtt van egy ódon hatása – a szó nemesebb értelmében -. A 12 arab szám Super LumiNova anyaggal festett, erősen világítanak a sötétben – a hegyen ez fontos -, a szerkezet pedig a Sellita SW200-ra (ami egy ETA 2824-2) épülő MB 24.15, a svájci középkategóriás szerkezetektől megszokott jellemzőkkel, mint a 28.800-as lengésszám és a 38 órás járástartalék. Két féle számlappal elérhető, a feketén kívül “füstös pezsgőnek” nevezett színben, ami hagyományos nevén lehet még akár bézs is. Hangulatához képest egészen megfizethető, 2500 eurós listaáron elérhető.

Montblanc 1858 Automatic Chronograph

Ennél a típusnál már élesebb vonalat húztak az acél és a bronz változat közé. Mindkettő 42 milliméteres, az acél tokos fekete számlappal, a bronz pedig az előbb megismert füstös pezsgő számlappal kapható. Hogy utóbbinak hátlapján oxidálódó bronz ne bántsa viselője bőrét, a hátlap bronzból készült, de titán bevonatot kapott (nem részletezik, hogy ezt hogyan kell elképzelni).

Montblanc 1858 kollekció - mindent a hegymászókért

A szerkezet a Sellita SW500 (ETA 7750), az MB rendszerében MB 25.11-nek nevezve, a lehetséges háromból csak két gyűjtőt használva. 3 óránál a 30 perces percgyűjtő, 9 óránál pedig a folyamatos kismásodperc segédszámlapját látjuk, tehát a stopperrel 30 perceket tudunk mérni. A 1858 Automatichoz hasonlóan barna, antikolt borjúbőr szíjjal kaphatóak, a fekete számlapos acél verzióhoz választhatunk NATO szíjat. Bronz tokkal 4700, acél tokkal 4000 euróért juthatunk hozzá.

Montblanc 1858 Geosphere Limited Edition

Egyre csak haladunk az érdekességek felé, 1858 Geosphere Limited Edition egészen érdekes komplikációt nyújt. A Montblanc saját fejlesztése a két félgömb ami 12 és 6 óránál működik. Ezek a félgömbök mozognak, a felső az Északi-sarkot, az alsó a Déli-sarkot ábrázolja. Az Északi az óramutató járásával ellentétesen, a Déli pedig azzal megegyezően forog, és tesznek meg egy teljes fordulatot 24 óra alatt, apró piros pont jelzi a Seven Summits állomásait. A félgömbök körül 24 órás beosztás van nap-éj jelzéssel. Igazán ötletes és látványos komplikáció azoknak, akiknek vagy a látvány, vagy a több időzóna fontos, utóbbi célcsoportnak kedveznek a 9 órához helyezett második időzónával. Emellett az, hogy a számlap sunburst hatású, szinte eltörpül. Az automata MB 29.25 szerkezet a modern svájciaktól megszokott 28.800-as lengésszámon jár, teljesen felhúzva 42 órán keresztül.

Montblanc 1858 kollekció - mindent a hegymászókértA 42 milliméteres tok szintén elérhető acélból vagy bronzból, dómború zafírüveg fedi a számlapot, mint a 1858 kollekció többi tagján is. Egyszerű, antikolt barna bőrszíjjal, klasszikus pilóta szíjjal, vagy NATO-val is választható. Ezekhet képest az ár nem borzasztó, 5200 és 5900 euró között kapható anyaghasználattól függően.

Montblanc 1858 kollekció - mindent a hegymászókért

 

Montblanc 1858 Monopusher Chronograph

A kettő igazán heritage darab következik, amik közvetlenül a Minervának állítanak emléket. A 1858 Monopusher Chronograph egy 100 darabban limitált, szerkezete pedig a korabeli Minerva 13.20-as szerkezetre épül (13 ligne a mérete, 1920-ban készült, így áll össze a kaliberszáma). Az ennek emléket állító modern kori Minerva által készített manufakturális MB 13.21 (itt már inkább fantázianév) az elődhöz hasonlóan 18000-es lengésszámon dolgozik, ami napjainkban kifejezetten alacsonynak számít, a stopper indítása és megállítása pedig oszlopkerékkel és vertikális kuplung áttételével történik, tehát a megbízhatóbb, jobb minőségű megoldással. A Minerva által 1912-ben megalkotott, kézzel dekorált V-alakú híd is visszaköszön, hogy teljes legyen az összkép.

Montblanc 1858 kollekció - mindent a hegymászókértA monopusher kialakítás lényege, nevéből adódóan, hogy a stopper részt egyetlen gomb kezeli. Tehát ugyanazzal a gombbal történik az indítás, megállítás, nullázás. A számlap zöld selyemszámlap, hozzá passzoló zöld aligátor bőrszíjat kapunk az órához. Ez a modell bronzból nem, csak 40 milliméteres acéltokkal elérhető és 100 darabra limitált. Ezt, és a szerkezet minőségét is tükrözi az ára, 28000 euróért szerezhető meg.

Montblanc 1858 Pocket Watch Limited Edition 100

A Montblanc új zsebórája egy érdekes huszonegyedik századi darab. Szintén egy gombos, lassú járású (18000 lengés) stopperes szerkezettel szerelve MB 16.24 néven. Míg a másodperc mutató és a segédszámlapok a stopper funkciókat látják el, a piros mutató jelzi az időt. Ami ebben érdekesség, hogy nem 12, hanem 24 óra alatt ér körbe. A hátoldalon egy zafírüveg mögé rejtett iránytűt építettek és az óra akár karóraként is viselhető a hozzá kínált speciális szíjjal.

Montblanc 1858 kollekció - mindent a hegymászókértEbben egyedül a 60 milliméteres mérete okozhat gondot. Előnyére váljék, hogy titánból készült a tok, így egészen elfogadható marad a súlya. A számlap egy duomortierit nevezetű ásványból készült, egészen érdekes kékes hatást nyújt. 100 darabra limitálták a zsebórát, darabjáért 48000 eurót, tehát nagyjából 15 millió forintot kérnek.

Általánosságban elmondható a kollekcióról, sőt teljesen egyértelmű, hogy egy rétegre, egy hangulatra, és egy életérzésre épít. Több típusnál átvettük már, hogy milyen amikor egy tárgy történelme, a köré épített legenda, vagy misztérium olyan érzést ad nekünk, hogy szinte mi is átéljük az adott történetet és részeseinek érezzük magunkat, pedig mi csak egy tárgyat birtoklunk, ami valahogy ahhoz az eseményhez mégis köthető. Ilyen volt, amikor szintén hegymászónak érezhettük magunkat a Rolex Explorerrel, űrhajósnak az Omega Speedmasterrel, vagy egy vitorlás hajóskapitányának az Ulysse Nardinnal a csuklónkon. Pontosan erre a hatásra épít a Montblanc 1858 szériája is. Nagyon hasonlóan a Rolex Explorerhez, amihez képest a 1858-as kollekció sokkal inkább antik érzést ad, egy egészen más, szó szerint bőrszíjas stílust. Árkategóriájában hasonló stílusú órát mint az alap Automatic, vagy a Geosphere igen nehéz találni, már csak el kell érje a közönségét.