Azok után, hogy a svájci óraipar és az órakedvelő emberek jelentős része teljesen félreértette a nemrég megjelent, majd a kollekcióból eltüntetett Swiss Icons Watch-ot, a SIHH-en lényegesen maradibb, gyakorlatilag óra formájú órákat mutatott be a manufaktúra.

Az egy külön cikket érdemelne, hogy miként halt ki a humor az emberekből és értelmezték totálisan félre az egyébként sokszor nagyon érdekes irányba haladó svájci óraipart erősen bíráló, kritizáló H. Moser & Cie legutóbbi akcióját, így ebben most nem mélyedünk el, csak puffogunk tovább magunkban.

Mindenesetre a schaffhauseni manufaktúra kitett magáért, és szemet gyönyörködtető darabokat hozott nekünk a SIHH-re. Kár a körítésért, kezdjük a legérdekesebbel:

Endeavour Flying Hours

Láthattunk már hasonló elképzelésű órát, például az Audemars Piguet-től, de abban lényegesen kevesebb az élet, mint a H. Moser új modelljében. Egy automata szerkezetüket alakították úgy, hogy ne mutatókat, hanem a számlapon elhelyezett tárcsák mozogjanak. A perceket 240 fokban skálázták a számlap közepe felé eső körre, ami zafírból készült. Elmagyarázni sokkal nehezebb, mint ábrázolni.

H. Moser & Cie. újdonságai a SIHH-en
Ezen a képen például 6 óra 26 perc van.

Jobb alsó sarkában a számlapnak láthatjuk fehér alapon a 6-ost, és előtte a perc tárcsát. Amint kerül a netre videó a működéséről, egyből frissítjük a cikket. A 42 milliméteres fehérarany tok a gyártóról megszokott elegáns, finom vonalvezetésű.

H. Moser & Cie. újdonságai a SIHH-en
A képen 5 óra 28 perc.

Számlapok színére a gyártó a saját fantázianeveit használja, ennek például a “Funky kék”, ami ennél a típusnál középről a számlap széle felé sötétülő kéket jelent. Az egészen érdekes szerkezetet a Hautlence manufaktúrával közösen készítették a HMC 200-as werk alapján, a végeredmény pedig a c806 kaliberszámot viseli. A járástartaléka 72 óra és 21600-as lengésszámon dolgozik. Nyártól lesz elérhető, mindössze 60 darabot gyártanak, 32000 dolláros áron, tehát 8 millió forintért lehet hozzájutni.

H. Moser & Cie. újdonságai a SIHH-en
10:10, másképp

H. Moser & Cie. (@moserwatches) által megosztott bejegyzés,

Heritage Tourbillon

Az Endeavour Flying Hours után nehéz bármi érdekeset mutatni, viszont a modern darabok kedvelői mellett gondoltak azokra is, akik a hagyományokra épülő svájci órakészítést részesítik előnyben. Így készült el a Heritage Tourbillon.

H. Moser & Cie. újdonságai a SIHH-enNem azt mondom, hogy régimódi, de mindenképp a klasszikus, tradicionális, manufakturális órakészítést juttatja eszembe. A számlap tűzzománc eljárással készült, a mutatók pedig nem festettek, hanem valóban hő hatására kékítettek. A fehérarany tok oldala is kék zománccal díszített, kifejezetten úri, vagy inkább uralkodói érzést ad az óra.

H. Moser & Cie. újdonságai a SIHH-enA saját fejlesztésű szerkezet szépsége amellett, hogy a tourbillon “dobog benne”, az a teljesen újratervezett hajszálrugó, aminek köszönhetően még pontosabb és biztosabb a járása a szerkezetnek, valamint a három nap járástartalék. Hogy automata, és látni a tömör arany rotort, és a kézzel készült szerkezetet, az pedig kifejezetten a gyártóra vall. Azt persze még nem mondták meg, hogy mennyibe fog kerülni…

H. Moser & Cie. újdonságai a SIHH-en

Venturer Concept Blue Lagoon,
Swiss Alp Watch Concept Cosmic Green,
Endeavour Tourbillon Concept

Mindegyik óra nevében szerepel a Concept szó. Jellemzően a gyártó azon órái kapják meg, amik az index és jelölés nélkül úgynevezett fumé számlapokkal készültek. Hatásra tényleg olyan, mintha az óra üvege alatt az adott színű füst ellepte volna az órát, mindeközben egy különleges sunburst hatású, tehát selyemszámlapról van szól.

H. Moser & Cie. újdonságai a SIHH-en
Ez valóban sallangmentes.

Mindhárom modellnek megvan a maga iránya a márkán belül: a Venturer a teljes letisztultságot idézi meg. tökéletes sallangmentesség, látványos, de mégis minimalista elegancia, mindezt 39 milliméteres fehérarany tokban. A Swiss Alp Watch létrejöttének körülményei jellemzőek a márkára. Az Apple Watch-nak akartak fityiszt mutatni azzal, hogy ugyanolyan hatásvadász marketinggel elkészítik az Apple termékére nagyon hasonlító mechanikus órát -ezzel a storyval a SIHH után jelentkezünk-. Ennek a típusnak a természetközeliségét, természetbarát mivoltát tükröző zöld szín az idei SIHH újdonsága.

H. Moser & Cie. újdonságai a SIHH-en
Hát nem mint egy Apple watch? 🙂

A végére pedig a nézegetni való. Endeavour Tourbillon Concept. Nem írnék róla semmit, a számlapot ismerjük, a tok természetesen fehérarany, a szerkezet házon belül készült és beszéljenek inkább a képek:

H. Moser & Cie. újdonságai a SIHH-en
Jellegzetes Endeavour tok kialakítás
H. Moser & Cie. újdonságai a SIHH-en
“Flying tourbillon”

H. Moser & Cie. újdonságai a SIHH-en

 

Minden szempontból nagyon értékes gyártó a H. Moser & Cie és nem csak mert szép órákat készítenek, hanem mert mernek nyitni az új felé és a maguk humoros, de lényegre törő módján mennek szembe a svájci óraipart, mint fogalmat gyengítő gyártóknak és rendelkezéseknek. Hamarosan jelentkezünk a gyártó főbb történeteivel az elmúlt pár évből.

További újdonságok a SIHH-ről a LINKEN.

 

Az már csak a cikk külön érdekessége, hogy ez a 100. megjelent írás a kronometer.hu-n!