Legutóbb a Baselworld alatt mutatta be a TAG Heuer a maga modern kori jellegzetességének, a Link típuscsaládnak frissített változatát. Egy évvel később és néhány svájci lankával arrébb most bemutatták a Link stopperes változatát.

A Link sorozat története 1987-ben indult a karóra-dizájn válságnak közepén. A 80-as évek elejétől kezdve, mintha a legérdekesebb hallucinogén szereket szedték volna az óraipari dizájnerek. Olyan órákat alkottak, amiket napjainkban legfeljebb értetlenkedve nézünk -kizárólag személyes vélemény-. A Breitling ref. 80840 ékes példája ennek a kornak, de akár a Jupiter is, csupán ízlés kérdése, vagy az első generációs integrált szíjas Constellation-ök, és ennek a csoportnak az osztályelsője, a TAG Heuer S/el. 

TAG Heuer Link Calibre 17 Chronograph
A neve arra utal, hogy Sporty/Elegant. – Kép: Calibre11

 

Személyes kedvencem a S/el, azon belül is a WG5113, a fehér számlapos, automata, kronométer minősítésű modell, ami sokadik ránézésre is annyira ronda  különc, hogy az ember egyszercsak felfedezi benne a szépséget és birtoklási vágya felébred –mégis, az elmúlt 3-4 évben nem találtam tisztes állapotban lévő darabot-.

A S/el annak idején még Ayrton Sennát, a legendás Forma 1-es pilótát is megihlette. Barna bőrszíjas arany-acél kvarc modell századmásodperces stopperrel [KATT IDE és megnyílik a kép].

TAG Heuer Link Calibre 17 Chronograph
Senna és a TAG Heuer S/el – Kép: Calibre11

ETA kvarc és automata szerkezeteket tokoztak ekkoriban a TAG Heuernél, így kifejezetten megbízható és pontos órákat adtak el. Az automata S/el-be például az ETA 2892-a2 szerkezetet szerelték, ami az esetek többségében már alapállapotában is kronométer minősítésen belül jár.

Aztán 1999-ben elfogyott a típuscsalád lendülete és váltotta a Link.

TAG Heuer Link Calibre 17 Chronograph
Az 1999-es 1. generációs Link

A kezdetekben kifejezetten hasonlított még az elődre, de a kollekció jellegzetességét sem hagyta el, az S alakú szemeket a szíjban. Ez az egészen egyedi megoldás lett az, ami napjainkban is a Link modellek jellemzője (angolul a link szót használják a fémszíj szemeire is).

TAG Heuer Link Calibre 17 Chronograph
A 2011-ben kiadott 4. generáció

2011-ben már a negyedik generációnál járt a típus egyre inkább letisztult, modernebb formavilágot követve, majd 2017-ben megjelent az ötödik generáció.

TAG Heuer Link Calibre 17 Chronograph
A 2017-es Link család

Egy évet vártunk és most itt a kronográf változat is. Ilyen hosszú bevezetés után most egy olyan modellnek kéne jönnie, ami mindent visz, legalább a kategórián, vagy a márkán belül…

TAG Heuer Link Calibre 17 Chronograph
2018 – Link Chronograph

Valójában, bár mutatósra sikeredett, elmaradnak a fanfárok. A hagyományokat nem engedte el, a szíjban immáron szögletesebb vonalakkal, de megtalálható az S alak. A két számlap, sunburst kék és fekete, szépen változtatják árnyalatukat a napfény beesésétől függően.

TAG Heuer Link Calibre 17 ChronographA tok 41 milliméteres, acélból készült, a hátlap zafírüveg, a korona pedig menetes tokcsövet kapott. A szerkezet a TAG Heuer calibre 17 névre hallgató stoppermodulos werk, ami korábban egy átmárkázott ETA 2894-2 volt, most, hogy az ETA már csak Swatch Group-ba tartozó márkáknak szállít, tehát a TAG-nak nem, így valószínűleg az ennek megfelelő, átalakított Sellita szerkezetet használják. Természetesen a gyártó ezt nem veri különösebben nagy dobra, a sajtóanyagból is kihagyták.

TAG Heuer Link Calibre 17 Chronograph

És következik az ár: 4250 eurót kérnek érte, ami a márkán belüli kínálatot tekintve sok. Fémszíjjal 4600 euróért lehet kapni az Autavia újrakiadását, amit a tavalyi Baselwrold-ön mutattak be [LINK]. Egyrészt egy lényegesen egyedibb szerkezetet kapott, a Heuer 02-t, ami már saját fejlesztés, oszlopkerekes megoldással, valamint a megjelenése is egy legendára, a korai Heuer Autaviára épült. Ettől még a Link elegánsabb, kevésbé egyedi, mondjuk úgy, kompromisszum készebb darab, akár azt is mondhatjuk, hogy más kategória, mint az Autavia, de mégis, a technológiai tartalom más árkülönbséget indokolhatna.

Női modelleket és a moduláris okos óra, a Connected új verzióját is bemutatják a héten, jelentkezünk még ezekkel.

Megjegyzés: Figyelmes olvasók észrevehették, hogy a TAG Heuer nem is kiállító a SIHH-n. Ez így van, mivel az LVMH csoport tulajdonába tartozik. Csak úgy, mint a Zenith és az Hublot. Ez a hármas pedig a Rhône folyón álló hajón rendezte be a maga külön kis óraszalonját. Ötletes…