Az alábbi cikk több, mint egy éve frissült utoljára, az olvasása során kérünk ezt vedd figyelembe! Bár az órák technikai specifikációi visszamenőleg nem változnak, és cikkeinkben a mindenkori véleményünket, valamint legjobb tudásunk szerinti ismereteinket vetjük papírra, a használtpiaci árak és trendek kifejezetten hektikus változók.

Egy pénzérme nagyjából 2 milliméter, egy bőrszíj 3-6mm, egy átlagos öltönyóra pedig 5-8 milliméter vastag. A Piaget Altiplano Ultimate Concept pedig 2 milliméter.

És nem a szerkezet, hanem a teljes karóra. Tokkal, üveggel.
Jelenleg a Piaget ezzel a karórával rekorder a műfajban.

 

Piaget Altiplano Ultimate Concept - a világ legvékonyabb karórája (2mm)

A Piaget már az ötvenes években is élen járt a vékony szerkezetek és órák készítésében. Valentin Piaget, az alapító unokája volt az, akinek műszaki vezetésével 1957-ben, tehát több, mint 60 éve mutatta be a gyártó 9P elnevezésű szerkezetet, ami mindössze 2 milliméter vastag volt -akkor még csak a szerkezet volt ennyi-, és pár évvel később, 1960-ban a 12P jelzésű automata (!!!) werket, ami 2,3 milliméteres lett.

Piaget Altiplano Ultimate Concept - a világ legvékonyabb karórája (2mm)
Baloldalt a kézihúzós, 2 milliméter vastag 9P 1957-ből, jobb oldalon pedig az automata 12P 1960-ból. – Forrás: Monochrome-watches.com

Ez már akkor is elképesztő teljesítménynek számított, és bár azóta is fejlesztettek, például jelenlegi legvékonyabb automata karórájuk az Altiplano sorozatban mindössze 4,3 milliméter vastag – arany tokban, nagyjából 6 millió forintért-, mégis az Altiplano Ultimate Concept tényleg egyedülálló. Tokkal vonóval, üveggel, koronával összesen 2 milliméter.

Piaget Altiplano Ultimate Concept - a világ legvékonyabb karórája (2mm)
A jelenlegi legvékonyabb órák az Altiplano családban. Balról jobbra: 900P, 910P rózsa-, és fehérarany színben, és az Ultimate Concept. – Forrás: Hodinkee

A vékonyság titka nem egyetlen dologban rejlik, de érezhető belőle az a hatvan év, ami 9P megalkotása óta eltelt. Az első, és legfontosabb trükk, hogy a szerkezetnek nincs egy önálló csapágylemeze, ami szó szerint az alapja minden szerkezetnek, erre épülnek. Az Altiplano esetében gyakorlatilag a tok hátlapja a csapágylemez.

Piaget Altiplano Ultimate Concept - a világ legvékonyabb karórája (2mm)
A tokba integrált csapágylemez. – Forrás: Monochrome-watches

Az óra hátlapja nem nyitható, monoblokk kialakítású a tok, így megoldható volt, hogy a tok legyen az alapja a szerkezetnek. Ez már önmagában is egy érdekes megoldás. A második fontos lépcső a korona, a felhúzótengely, és a felhúzókerekek (körmös és hornyos kerék) kapcsolatának megoldása volt: csiga-hajtás. Ez volt az a megoldás, valamint a speciális lapos korona, amivel a szerkezet ezen részén is sokat tudtak -méretben- spórolni. Külön erről közeli képet nem adott ki a gyártó, de a felső képen, amin az óra szemből van, láthatjuk, hogy a klasszikus fogaskerékrendszert [KATT ide a képért] hogyan váltották ki a csigás megoldással.

Piaget Altiplano Ultimate Concept - a világ legvékonyabb karórája (2mm)
A félig összerakott, még számlap nélküli szerkezet – Kép: Hodinkee

A harmadik érdekesség, hogy a vastagság szempontjából kritikus pontokon elhagyták az ismert köves csapágyazást és a helyére golyóscsapágyat terveztek, így a billegőnél is. Ezzel elvesztették a billegő tengelyének megszokott ütésbiztosítást, sérülékenyebbé vált ez a rész, de ennek a jelentőségére a cikk végén visszatérünk. Viszont magyarázatot is kaptunk a szerkezet alacsony kőszámára, összesen 13 kövezett csapágyat használtak. Emellett elengedték a szabályozás lehetőségét is, nem találunk klasszikus hajszálrugókulcsot sem, ez is csak a helyet foglalta volna.

Piaget Altiplano Ultimate Concept - a világ legvékonyabb karórája (2mm)
Az üveg behelyezése – Kép: Hodinkee

A klasszikus értelemben vett rugóházat is elhagyták, teljesen speciális rugóházat terveztek, ami lényegesen kevesebb helyet foglal, cserébe nyitott, így még a rugót is láthatjuk.
Az üveg 0,2 milliméter vékony, ez töredéke egy átlagos óraüveg vastagságának. A tokon belül egy peremre fekszik fel, erre ragasztják, így nem lóg ki a tokból, teljesen egy síkban van annak peremével. Ami emellett a vékonyság mellett még meglepő lehet, az a 30 méteres vízállóság.

Piaget Altiplano Ultimate Concept - a világ legvékonyabb karórája (2mm)
A kész óra. – Forrás: Monochrome-watches

A 41 milliméteres átmérő és a 2 milliméteres vastagság mellett egész könnyen törhetne, vagy meghajolhatna az óra, viszont egy egészen erős kobalt ötvözetből készítették. Sajnos ennél többet nem árult el a gyártó. A szíj 1,1 milliméteresre préselt aligátorbőr szíj, aminek a külső és belső rétege között egy kevlár réteg tartja mereven az anyagot, a csat is ugyanabból a kobalt ötvözetből készült, mint a tok.

Piaget Altiplano Ultimate Concept - a világ legvékonyabb karórája (2mm)

Mielőtt bárki olthatatlan vágyat érezne a 2 milliméteres óra iránt el kell keserítsük, egyetlen végleges darab készült belőle, ami nem kerül kereskedelmi forgalomba, így a használhatóságáról sem lesznek hosszútávú tapasztalatok. Hogy ennek mi értelme? A folyamatos fejlődéshez folyamatos fejlesztés, tervezés és tesztelés kell. A Piaget az Altiplano Ultimate Concepttel bemutatta, hogy a vékony órák, vékony óraszerkezetek tervezésében és készítésében az ő részükről hol áll most a technológia és a “tudomány”. Az ilyen és ehhez hasonló rendkívül drága és hosszan tartó fejlesztések szükségesek ahhoz, hogy az ezeknél lényegesen hétköznapibb karórákba is elérhetőek legyenek ezek a megoldások. Majd idővel…