A 2018-as téli olimpiai játékok a dél-koreai Phjongcshang városában kerül megrendezésre, a hivatalos időmérő partnere pedig hogy-hogy nem az Omega lesz. Ennek örömére ontják a limitált kiadásokat, íme a harmadik.

Az előző kettőt már korábban bemutatták, a limitiált Aqua Terrával már találkozhattunk tavasszal, amikor szembejött [LINK] az Omega Planet Ocean limitált kiadása pedig árasztja magából a dél-koreai zászló színeit, a kéket és a pirosat -meg egy kevés fehéret-.

Omega Seamaster Olympic Games kollekció - a harmadik limitált kiadás
A limitált Planet Ocean dél-koreai színekben.

Ma pedig a Fratellowatches-tól tudtuk meg, hogy elkészült a harmadik limitált változat, ami egészen újnak hat a kollekcióban, ez az egyszerűen Seamaster Olympic Games Collection elnevezésű, 5 darabos kollekció.

Omega Seamaster Olympic Games kollekció - a harmadik limitált kiadás
A teljes kollekció, az ötkarika színeiben

Az öt darabos kollekció színvilágát az olimpiai ötkarika ihlette, a számlapot pedig a korai, egészen pontosan 1976-os montreáli nyári és innsbrucki téli olimpiára készített stopper. A kollekció mind az öt darabja 2032 darabra limitált, mivel eddig az évig, tehát 2032-ig szerződött időmérő partnere az Omega az olimpiai játékoknak.

Omega Seamaster Olympic Games kollekció - a harmadik limitált kiadás
Az ihletet adó 1976-os stopper – Forrás: Omega Forums /Cesar

A 39,5 milliméteres tok az arany középút, minden csuklóméretre megfelelő darab. Vízállósága a watchbase adatai szerint 60 méter, ami ha azt nézzük, hogy téli olimpiára készült limitáció, bőven elég, ha a térdig érő hóban elesünk, még biztos, hogy nem ázik be. A tokfüleken felismerhető a jellegzetes felületváltás a polírozott és szálhúzott részek között, ezt az enyhe csavart az Omegánál “lyre”-ként emlegetik. Egy kicsit minden modellnél más, de a koncepció ugyanaz.

Omega Seamaster Olympic Games kollekció - a harmadik limitált kiadás

Az új modell számlapja egyértelműen követi az elődöt, a számlap belső része fekete, a hat óránál elhelyezett dátumablak töri csak meg az egységet, a külső perem fehér, ahol a pulzus mérését segítő, az adott óra színvilágával megegyező kört rajzoltak, 20 másodperces osztásokkal, . – A pulzus mérését az egyik ilyen osztásnál megkezdi a pulzust mérő személy, és a következő osztásnál abbahagyja. A húsz másodpercnyi pulzusszámot hárommal megszorozva megkapja az egy percnyi pulzust. – A szíj, a másodpercmutató, a Seamaster felirat az Omega logó alatt és ez az említett pulzusmérő osztás adja az óra színvilágát.
A számlapon kizárólag a hat óránál, a számlap legszélén, a pulzusmérő kört megszakítva elhelyezett olimpiai ötkarika utal a tematikus kiadásra.

Omega Seamaster Olympic Games kollekció - a harmadik limitált kiadás

Ötletes apróság, hogy a perceket jelölő indexek pozíciója ötös osztásonként változik. Tehát 1-4 között a számlap fekete közepe felé, az 6-9 közötti percindexek pedig attól távolabb, az ötperces osztások végéhez igazodnak és így tovább, váltakozva.
Nem látványos, de annál inkább harmónia érzését kelti a mutatók hossza. Az óramutató az arab számos órajelzések végéig ér, a percmutató az 5 perces osztások végéig, a másodperc pedig kiér pontosan a pulzusmérő osztásig. Ezek apróságok, amik így észrevétlenek elsőre, de annál zavaróbb, ha nem figyelnek erre kellőképpen a tervezéskor.

Omega Seamaster Olympic Games kollekció - a harmadik limitált kiadás

A szerkezet a már ismert cal. 8800-as, Planet Ocean-ben, Aqua Terraban találkozhattunk már vele. Master Chronometer minősítésű, lengésszáma 25.200 óránként a járástartaléka pedig 55 óra. Érdekessége az egyre csak fejlesztgetett koaxiális gátszerkezet, amit már ITT kiveséztünk, az oldal közepén [KATT] . Sok gyártó még a korai fázisban nem látott benne jövőt, az Omega mégis nekifutott a fejlesztésnek, és több, mint 10 év elteltével már láthatjuk, hogy volt értelme és egy egészen jó szerkezetet fejlesztettek.

Omega Seamaster Olympic Games kollekció - a harmadik limitált kiadásA hátlap zafírból készült, hogy lehessen gyönyörködni a szépen díszített szerkezetben, és a zafír szélén körben egy alumínium gyűrűn olvashatjuk az összes olyan olimpia helyszínét és évét, amikor az Omega volt -vagy lesz- a hivatalos időmérő.

Omega Seamaster Olympic Games kollekció - a harmadik limitált kiadás

A megfejthetetlen 522.32.40.20.01.00* referenciaszámú modellek 5000 svájci frankért -lesznek- kaphatóak, ez mai árfolyamon nagyjából 1,3 millió forint, ami nem kevés pénz, cserébe tisztes kidolgozást, kiváló szerkezetet és olimpiai kiadásként limitált darabszámot kapunk. Hogy utóbbi éppen előny, vagy hátrány, azt az olvasóra bízom, vannak akik kedvelik az ilyen tematizált modelleket, és vannak akik inkább plusz felirat, vagy logó nélkül szeretnék. A limitált kiadás miatt nem is nagyon keresünk neki konkurenciát.

 

képek: fratellowatches.com, watchbase.com, forrás: Fratellowatches