Jelenleg kettő svájci órakiállításról beszélhetünk. Az egyik a bázeli Baselworld március végén, a másik pedig a genfi SIHH január közepén.

Mindkét eseménynek a lényege ugyanaz: itt mutatják be a gyártók az adott évi újdonságokat, itt lepleződnek le az új modellek. Kivéve egyes eseteket, amikor a gyár úgy érzi, hogy nem várhat tovább a kifejlesztett “csodák” bemutatásával, vagy egyszerűen nem akarja megosztani az emberek és a médiumok figyelmét másokkal. Ilyen volt a példa kedvéért a szeptemberben bemutatott speciális szerkezete és az ezzel szerelt Zenith Defy Lab.

Míg a bázeli óraszalon a Baselworld történelme egészen 1917-ig nyúlik vissza, addig a SIHH 1991-ben indult. Ha nagyon leegyszerűsítjük kialakulásának történetét, akkor ’91-ben a Richemont csoport – illetőleg öt márka, a Baume & Mercier, a Cartier, a Piaget, Daniel Roth és Gerald Genta; előbbi három Richemont, utóbbi kettő napjainkban már az LVMH csoporthoz tartozik, így nem hivatalosak a SIHH-re – kitalálta, hogy lehetne egy általuk /vagyis inkább az FHH, tehát a Svájci Óraszövetség által/ szervezett, elsősorban a csoport cégeinek és független, manufakturális márkáknak dedikált expó, ami független a bázelitől és nem osztódik a meghívottak, vendégek figyelme.

SIHH 2018 - a kisebbik svájci óraexpó
Richemont márkák – Forrás: harriewaasdorp.nl

A képen láthatjuk azokat a márkákat, amik a Richemont Group elnevezésű befektetői csoport tulajdonába tartoznak. Láthatjuk, hogy elég nagy nevek vannak itt, elsősorban felső-közép (Mont Blanc, Baume & Mercier) és luxus kategóriából (JLC, VC, A. Lange & Söhne), így érthető, hogy a csoport kiemelt figyelmet szeretne a márkáinak, újdonságoknak. Viszont, hogy ne legyen ennyire egyértelmű, meghívtak más, független márkákat is.

SIHH 2018 - a kisebbik svájci óraexpó
Kiállítók a 2018-as SIHH-n. Jobb klikk->megnyitás új lapon és nagyobb lesz a kép.

A neve is sokatmondó, Salon International de la Haute Horlogerie, sejthetjük, hogy alsóbb-, vagy egyáltalán középkategóriás órákkal nem fogunk találkozni, sőt, az igazán komoly konkurenciának minősülő cégekkel sem, tehát nem láthatunk Swatch Group-ba tartozó márkákat (pl. Omega, Harry Winston, Breguet), vagy Rolexet, Seikot és így tovább, rájuk a Baselworld-ig várni kell.

SIHH 2018 - a kisebbik svájci óraexpó
Az IWC installációja/otthona/bemutatóterme a 2017-es SIHH-n. Forrás: Alexandra Lapp

Amiért most szóba kellett hozni ezt a rendezvényt, hogy január 15-én hétfőn kezdődik, mi pedig igyekszünk minél több új modellről, érdekességről, történésről beszámolni a SIHH 4-5 napja alatt. Itt az oldalon újonnan megjelenő cikkekről, hírekről pedig folyamatosan beszámolunk a Facebook oldalunkon [LINK] is, ha még nem kedvelted, kedves Olvasó, itt az ideje. A kategóriák között, a hírek alatt külön részt szentelünk a SIHH-nek, hogy minden bejelentést, hírt egy helyen tudj megtalálni:

SIHH 2018 - a kisebbik svájci óraexpó
kronometer.hu ->Hírek -> SIHH -> SIHH2018