Avagy az összes Audemars Piguet újdonság Royal Oak. Az előző, nagyon vékony öröknaptáras modell bemutatójában már említettem azt a fájó tapasztalást a SIHH-ről, hogy az AP 14:1 arányban Royal Oak modelleket mutatott csak be, pedig ennél azért többet tud a márka. Most galéria formájában álljék itt az összes AP-RO, amit megmutattak Genfben.

Van három olyan modell, amiről egynél több szót ejtünk, de azok már tényleg annyira eltávolodtak a klasszikus óraformától, hogy érdemes megnézegetni, kezdjük ezekkel. A többi modell esetében pedig a galériát megnyitva, a képek alá beszúrtuk változatos fantázianevüket.

Royal Oak Concept

Burtális, morbid, robusztus, félelmetes. Nagyjából ez a négy szó leírja a férfi modellt, aminek a pontos neve Audemars Piguet Royal Oak Concept Flying Tourbillon GMT. 44 milliméteres merész vonalú homokszórt titán tokja tényleg félelmetes látvány, a lünetta és a 4 órához helyezett második időzónát állító gomb kerámia. Becsületére váljék, hogy 100 méter mélységig vízálló.

Royal Oak Concept Flying Tourbillon GMT

A cal.2954-nek elnevezett szerkezet 21.600-as lengésszámon 237 (!) óra járástartalékkal bír, ami azt jelenti, hogy 3 óra híján tíz napon keresztül jár egy felhúzással. A flying tourbillon egy látványos és technikus megoldás, nevezhetjük technológiai csimborasszónak, de hétköznapi viselet közben kifejezett előnyünk a kiemelt pontosságon, és a tudaton, hogy egy ilyet hordunk, nem lesz. A rugóház nyitott, a második időzóna számlapját pedig mellette, 3 óránál találjuk.

cal.2954 titán hidakkal

A Conceptek női változata, aminek a neve egyszerűen Audemars Piguet Royal Oak Concept Flying Tourbillon bár nem jelzi nevében, hogy női, de teljesen egyértelmű, mondhatjuk, hogy kifejezetten csillogó. A 38,5 milliméteres fehérarany tokba annyi bagett-gyémántot zsúfoltak, amennyi csak elfért. Az összhatás egyébkét nagyon látványos, főleg a flying tourbillonnal – művésznevén cal. 2951-, itt nem találunk második időzónát kijelző segédszámlapot, és 10 napos járástartalékot, itt három nappal kell beérjük és a sok-sok gyémánttal.

Ez a méret még lehetne akkora, hogy kényelmes legyen, és nehezen tudom elképzelni, de biztos lesz férfi vásárló, akinek ebben a formában maga a tökéletesség megtestesülése ez az óra, talán hasznos lett volna egy követlen változatot is készíteni. A vízállósággal sportoltak, elvégre ki akarná a tengerben tisztítani a gyémántokat, 20 méternyit kapunk csak.

És a harmadik APRO-ság, pedig a Royal Oak Offshore (az Offshore a Royal Oak legfeltűnőbb, mindenképp látszani akaró robusztus családtag) 25. évforulójára megalkotott Royal Oak Offshore Tourbillon Chronograph. Amellett, hogy már létező elemekből építették fel a werket, tehát az alap és a stopper rész is egy-egy létező egység volt, újraterveztek mindent, ami látható, kifejezetten látványosra. És az is lett.

A 45 milliméteres tok az új, meglepő formavilágával, a szépen átépített szerkezettel a maga módján tényleg szép lett, lényegesen futurisztikusabb az eddigi Offshore típusoknál. 7 nap járástartalék, tourbillon, stopper és egy jövőbeli dizájn amit acél verzióban 285.000 frankért, rózsaarany változatban pedig 325.000 frankért kínálnak, mindkettőből 50-50 darabot. Ez az összeg talán már egy kicsit túlzás, 86 millió forint a rózsaarany változatért, ha csak a többi SIHH-n bemutatott érdekességet nézzük, akkor nem ez lesz a legjobb ár/érték arányú modell.

+1 pedig a Royal Oak Double Balance Wheel Openworked Frosted Gold. Tényleg szép darab lett, a frosted, tehát “fagyasztott” elnevezésű felületkezelés pedig szerintem a gyémántoknál is különlegesebb hatás nyújt. A Frosted Gold anyaggal később külön cikkben foglalkozunk.

Érkezett még bőven Royal Oak újdonság, a galériában mind megtekinthető, kattintás után a képaláírások is megjelennek.