“Félre az ósdi mutatós órákkal és a túlmodernizált érintőképernyős okosórákkal és éljenek a tárcsás ugróórák!” Gondolhatta egy antik kedvelő IWC dizájner, majd megalkották a Tribute to Pallwebber típust.

1884-ben mutatta be az IWC az első Pallwebber zsebórát, aminek különlegessége volt, hogy nem mutatók, hanem arab számok mutatták az időt. Ezek a számok tárcsákra voltak festve, amik percenként, tízpercenként, vagy óránként ugrottak egyet.

IWC Tribute to Pallweber ugróóra - bemutató
Kép: Hodinkee

Üdítő újdonságnak számított akkoriban ráadásul technológiailag is bonyolultabb volt, mint egy szokványos kettő, vagy hárommutatós zsebóra. Az IWC modellje után több gyártó is jelentkezett hasonlóval, viszont az ugróórák igazán rohamos elterjedése a hetvenes években indult el, akkor már a karórák között. Mostanra több gyártó is készít ilyen karórákat, a legelterjedtebb szerkezeteket (pl. ETA 2824-2) átalakítva.

IWC Tribute to Pallweber ugróóra - bemutató

Az IWC a 150. születésnapja alkalmából döntött úgy, hogy készít valami különlegeset -bár ez közel az egész kollekcióra igaz lehetne.

IWC Tribute to Pallweber ugróóra - bemutató
kép: Monochrome-watches.com

250 darab vörös arany, 25 darab platina és  500 darab acél tokban készül. Talán egyetlen, de legfőbb hátránya a mérete: 45 milliméteres átmérője és 12 milliméteres vastagsága együtt egy aránylag nagy karórává teszi. A fehér lakozott számlap és a vékony ráma még többet hozzátesz ehhez.

IWC Tribute to Pallweber ugróóra - bemutató
Kép: Hodinkee

A szerkezete egy kézihúzós, 50 köves saját fejlesztésű werk, ami egyetlen felhúzással 60 órán keresztül jár. Ehhez viszont szükség volt a két rugóházra, amit ötletesen használtak fel, az egyik rugó kizárólag a tárcsák mozgatásához szükséges energiát tárolja, így minden perc és óra váltáskor szükséges energiát nem abból a rugóházból “fogyasztja”, ami a járáshoz szükséges energiát tárolja.

IWC Tribute to Pallweber ugróóra - bemutató

 

A számlap egy több rétegben lakozott fehér számlap. A lakkozás mindig egy picit szerintem a porcelánhoz hasonló hatást ad. Az IWC esetében 12 réteg lakk alkotja a számlapot, ennek a rétegződése valamennyire látszik is az ablakokban. Az arany változat ára 38.000 euró, az acélról és a platináról még nincs információnk.

Széljegyzet:

Az egyik képen egy elkészült darab látszik. Ennek viszont a tárcsái hibásak. A Hodinkee lábjegyzetben leírta, hogy az adott darab csak prototípus, tehát kereskedelmi forgalomba így már nem kerül ki, ettől függetlenül egyrészt optikailag hibás, másrészt ezt egy nemzetközi magazinnak így adni, igen kellemetlen. Különböző fórumokon időről időre felbukkannak hanyagságból adódó hibák elsősorban svájci órákon. Én értem, hogy növekszik a bevétel, de a legendás minőségből nem feltétlen kéne alább adni.

IWC Tribute to Pallweber ugróóra - bemutató
A hibás tárcsa…