Egy csavarhúzó, egy sörnyitó, tízes kulcs és egy óra. Ezekre sűrűn szüksége lehet egy férfinak. Szerszámos dobozt vagy ládát csak nem hordhatunk mindig magunkkal, viszont a Leatherman Tread Tempo a legváratlanabb pillanatokban is velünk lehet.

Akár a gyártó reklámszövege is lehetne, pedig csak őszinte gondolatok, miután testközelből is megismerkedtem az órával. Decemberben rendeltem, mivel akkor itthon még nem volt elérhető, legalábbis nem találtam rá forrást, így végül Angliából jött. Most már legalább rendelhető itthon, a külföldihez hasonló áron.

Leatherman Tread Tempo DLC - az igazi szerszámóra

Kezdjük a koncepcióval: néhány éve kiadta a Tread nevű karkötőt a Leatherman. Ez egy szemekből álló karkötő, aminek minden szeme legalább kettő de inkább három szerszámként használható részt tartalmaz. Csavarhúzó fej, vagy valamekkora kulcs, vagy borítéknyitó, satöbbi. A Tread Tempo ennek a karkötőnek a továbbfejlesztése. Egy óra és a szíja a Tread.

Leatherman Tread Tempo DLC - az igazi szerszámóra

47 milliméter feketeség. Ez maga a tok. Az újonnan kicsomagolt óra felületi kivitelezésére nincs panasz, szép a fekete DLC bevonat. A csomagolás egyébként egy külső és egy belső dobozból áll, ötletes, hogy a külső doboz mágnesesen záródik, és széthajtogatva az óra képét kapjuk. Ha valaki nagyon DIY-perverz, akkor ezt akár képként is kilógathatja a falra (DIY: Do it yourself/csináld magad).

Leatherman Tread Tempo DLC - az igazi szerszámóra
A hátlapból kipattintható plusz elem.

 

Visszatérve a 47 milliméterre, azért ez kifejezetten nagy. Igaz, hogy manapság -még- a nagyméretű óra a divat, de a 47 mm már tényleg egy véleményes méret. Ezen nem segít az sem, hogy maga a szíj 30 milliméter széles. És vastag is. És még hangosan is csörög.

Leatherman Tread Tempo DLC - az igazi szerszámóra
A 47-es Tread Tempo és a 36-os Datejust

A Tread Tempo, de legalábbis a szíj zsenialitása az, hogy minden szíj szem tartalmaz kettő, vagy három szerszámot, amit úgy tudunk használni, hogy levesszük az órát, és ott hajtjuk meg a szíjat, ahol a kívánt szerszám van. Csavarhúzó, kulcs, imbuszkulcs, üvegtörő/karcoló, torx-, és hex fejek, szóval kifejezetten sok lehetőségünk van barkácsolni az óránk szíjával. Szimpatikus részlet, hogy minden szem aljára odaírják pontosan, hogy milyen “eszközöket” találunk rajta, hogy ezzel ne próbálkozni kelljen, hanem egyből megtaláljuk a szükséges méretet.

Leatherman Tread Tempo DLC - az igazi szerszámóra

A szemek csavarral rögzülnek, mindkét oldalon külön-külön ki kell csavarjuk, tehát nem egy csavaros stifttel, hanem két csavarral. Ezeket pedig nem lehet teljesen meghúzni, mivel akkor nem tudna mozogni a szíj, merev lenne. Így viszont az apró holtjáték miatt egy átlagos fém óraszíjnál lényegesen észrevehetőbben csörög a Tread Tempo szíja.

Leatherman Tread Tempo DLC - az igazi szerszámóra

Az első kérdés, amikor szembesültem a félelmetesen hosszú szíjjal, hogy ha már ennyire sokoldalú és nélkülözhetetlen, akkor tényleg kell egy külön csavarhúzó ahhoz, hogy a szerszám-órámon szemet tudjak kivenni? Nem. A hátlapból kipattintható egy háromszög alakú lap, ami lapos fejű csavarhúzóként is használható, és máris nekiállhatunk az egyébként rendkívül egyszerű szemkivételnek. Fájó pont viszont, hogy ha kiveszünk egy szemet máris elvesztünk pár funkciót, márpedig ahhoz, hogy ne egy lábszár vastagságú csuklóra legyen méretezve, ki kell venni néhány (2-3) szemet.

Leatherman Tread Tempo DLC - az igazi szerszámóra

Mivel mindegyik cserélhető szem, így mi tudjuk összeállítani, hogy éppen az imbusz nem kell, vagy a torx, vagy… A csat részen van finomállítási lehetőség, szintén csavarokkal, bár ilyenkor minimálisan korlátozzuk a sörnyitó használhatóságát.

Leatherman Tread Tempo DLC - az igazi szerszámóra

Az óra maga egy Ronda 715-ös svájci kvarcszerkezetet rejt, nincs benne semmi űrtechnika, egyköves kvarc werk az alacsonyabb árkategóriából. Mivel a kvarcok között egy darabig érdemi, átlagfelhasználó szemével észrevehető különbség nincs, így ez a szerkezet tökéletes ebbe az órába. A mutatók, számok, indexek szálcsiszolt hatásúak, előbbiek világítanak sötétben.

Leatherman Tread Tempo DLC - az igazi szerszámóra

200 méter vízállóságot ígér a gyártó és a korona is menetes zárat kapott, viszont mivel a teljes súlya ~272 gramm, így inkább nehezékként vinném magammal merülni. Ha már merülés, a búvárlünetta teljesen funkcionális, egy irányba forgatható.

Leatherman Tread Tempo DLC - az igazi szerszámóra

És most jöjjön a fekete leves.

Leatherman Tread Tempo DLC - az igazi szerszámóra

Amellett, hogy szerintem hordhatatlan, de legalábbis zavaró méretű, hiába ígérnek 2 év garanciát a szerkezetre és 25 év garanciát a szíjra, egy hónap használat alatt sikerült elnyalni a csillagcsavar fejeket. Nem házépítés volt a cél, önmetsző facsavarok fogtak ki így a fejeken végleg, előtte elsősorban finommechanikai eszközök csavarjai nyúzták. Ez azért eléggé kellemetlen egy olyan gyártótól, ami pont a strapabíró eszközeiről híres. Hamarosan megkeressük a hazai képviseletet, hogy mit tudnak ezzel kezdeni, szemet cserélnek-e, vagy szíjat, vagy komplett órát, és egyáltalán mikorra, főleg, hogy külföldről származik az óra.

Leatherman Tread Tempo DLC - az igazi szerszámóra

A másik nagyon kellemetlen tapasztalat a DLC bevonat tartóssága. Tudjuk jól, hogy a bevonat, tehát felületkezelés nem örök életű, de mi szükség van úgy gyártani egy órát DLC bevonattal, hogy garantált a kopás. Ha nem is a tokon, de a szíjon, ha az nem díszként húzza  viselőjének vállát, akkor nagyon rövid idő alatt elkezd kopni. Persze mondhatjuk, hogy legalább látszik rajta, hogy rendeltetésszerűen használja tulajdonosa, de azért mégis…

Leatherman Tread Tempo DLC - az igazi szerszámóraÖsszességében én sokkal jobb ötletnek tartom, ha már valaki kellőképpen belekerült a búgócsigába, hogy márpedig neki kell egy ilyen, inkább vegyen egy Tread vagy Tread LT szerszám-karkötőt 70.000 forint környékén, a maradék 100.000 forintot pedig költse a másik csuklóján viselendő órára.
Ötletes, jó gondolat egyébként, de bőven van még mit finomítani a koncepción. A szíj maradhatott volna 18 milliméteres mint a Tread karkötők, legalább csereszabatosak lennének, az óra pedig 40-42 milliméteres tokkal sokkal viselhetőbb darab lenne. Ha valaki mégis úgy érzi, hogy olthatatlan vágyat érez a Tread Tempo után, akkor az egyszerű, bevonat nélküli acél verziót válassza!

[FRISSÍTÉS]

Egy kedves olvasónk hívta fel arra a figyelmet, hogy egy ChronoLinks nevű cég már gyárt olyan szemet [LINK] a Tread szerszám karkötőhöz, amivel 18 és 26 milliméter közötti tokfültávolságú órákhoz egyszerűen, szíjként lehet csatlakoztatni, így nem kell külön lennie a kedvelt órának és a Tread karkötőnek. Úgy tűnik érezték ezt a piaci igényt, mint legjobb kompromisszumos megoldás.

A képen látszik a szem, ami vásárolható és összeköti a szíjat az órával. – Forrás: a gyártó weboldala

 

Az órát a kronometer.hu webmesterének rendeltem felesége kérésére. Külön köszönöm a közreműködésüket, nélküle ez a teszt több szempontból sem születhetett volna meg.