A Baselworld abból a szempontból kifejezetten nagy dolog, hogy a gyártók jelentős része itt mutatja be évről-évre az újdonságokat.

 

A nagy show elé pedig mindig kell egy megnyitó, ami… Ami arról szól, hogy Baselworld az egyetlen, a különleges, a svájci óraipar pedig dinamikusan fejlődik. Sajnos az angol tolmács nem volt a helyzet magaslatán, de azért követhető volt a rendkívüli fordulatok és meglepetések nélkül eltelt megnyitó.

A svájci óraipar nincs bajban, viszont az elmúlt évek baljós híresztelései miatt most mintha magyarázni kellene az ipar bizonyítványát. És ennek a kellően igényes és hiteles megformálásához egyszerre jelenik meg a Baselworld igazgatója, az FH (Svájci óraipari szövetség), a Rolex, a Tissot, a Chopard, és a Patek Philippe képviselője.

Mutattak még sokatmondó infografikákat és 5-6 órát a kivetítőn, ami valamilyen szempontból kiemelkedő újdonság – megjegyzem, a Zenith Defy Classic kivételével egyiket sem nevezném annak a kivetítettek közül.

Megboldogult Swatch Group alapító Nicolas Hayek-módi, ahogy a Tissot képviselője mindkét csuklóján visel órát, amiből az egyik egy aranyszínű T-Touch kaucsuk szijon, a másik pedig egy klasszikus borszíjas modell (Powermatic80 szerkezettel).

Ami a legfontosabb üzenet lehet, hogy a svájci óraipar szereplői egyre inkább a fiatalok felé nyitnak. Legalábbis nyitnának. Ezzel a végszóval meghallgattuk élőben, milyen is a hagyományos bázeli “kisdobos együttes”.

A végére már éppen kezdtem hiányolni a szép órákat, amikor a mellettem ülő újságíró hölgy pulóvere alól kikandikált ez a szerény AP. Ez önmagában lehetett volna a megnyitó:

 

 

Folytatjuk….