Az alábbi cikk több, mint egy éve frissült utoljára, az olvasása során kérünk ezt vedd figyelembe! Bár az órák technikai specifikációi visszamenőleg nem változnak, és cikkeinkben a mindenkori véleményünket, valamint legjobb tudásunk szerinti ismereteinket vetjük papírra, a használtpiaci árak és trendek kifejezetten hektikus változók.

A Defy családot a tavalyi Baselworldon kezdte el nagyon aktívan előretolni a márka, már-már a klasszikus El Primerot háttérbe szorítva. Modern formaterv, látványos, szkelettált számlap, és fejlett szerkezet. A tavalyi modellekről ITT írtunk már bővebben.

Idei újdonság a hárommutatós Defy-k, tehát a Classic és a Zero G. A Classic a 670-es Elite werket kapta, jócskán átalakítva. Pontosan annyira szabták át a werket, a dátumtárcsát, hogy jól mutasson “meztelenül”, úgy, hogy nem takarja számlap. Az alapvető vastagsága egyébként is elenyésző, 3,88mm, ennek köszönhetően tudták elérni, hogy a markáns indexek mellett se érje el az óra a 11 milliméteres vastagságot. A 28.800-as lengésszámon dolgozó werk 48 órát bír egy szusszal, az új neve pedig Elite670SK, amiből az SK jelenti, hogy szekelettált.

Az átmérője 41mm és titánból készült, tehát könnyű is, kifejezetten kényelmesnek ígérkezik. A 100 méteres vízállóság biztató, választhatjuk titán szíjjal, vagy gumibetétes bőrrel, vagy simán gumiszíjjal. Ha éppen nem tetszik a feltűnő, átlátszó számlap, akkor találunk a kollekcióban teli számlaposat is, szép selyemszámlappal.

Azt ennél a pontnál muszáj megjegyeznem, hogy ennyire paint-tel készült gyári fotót nem láttam még, főleg, hogy az óra már egy létező darab, akár még igazi fotó is készülhetett volna róla:

A Defy Zero G már egy másik dimenziónak számít. A régi, tengerészeti kronométerek ihlették, amik több tengelyre voltak felfüggesztve, hogy a hullámzás ne legyen hatással a pontosságukra. 139 apró alkatrészből áll össze kizárólag a járat, egészen bravúros megoldás, és tényleg jó gondolat a mozgás és a pozicionálás okozta hibákra, de mind sejthetjük, hogy a cél alapvetően nem ez, hanem a technológiai tudás bemutatása, ami a Zenith (akarom mondani a Richemont csoport) kezében van.

A 44 milliméteres órát kétféle anyagból, titánból és rózsaaranyból választhatjuk. A vastagsága 14,85mm, tehát szép nagydarab óra, ide tényleg az acélnál könnyebb anyag kell. A szerkezet alapja az El Primero 8812S, kézihúzós, 36.000-es lengésszámon dolgozik. Bár 100 méterig vízálló, ember legyen a talpán, aki ezzel megy a tengerbe pancsolni.

A grafikust ennél az óránál is az expressz “ingyen elvihető” rovatában találták. Saját képünk sajnos csak üvegfal mögötti van, addig is érjük be ezekkel a gyári fotókkal. Galéria: