Az alábbi cikk több, mint egy éve frissült utoljára, az olvasása során kérünk ezt vedd figyelembe! Bár az órák technikai specifikációi visszamenőleg nem változnak, és cikkeinkben a mindenkori véleményünket, valamint legjobb tudásunk szerinti ismereteinket vetjük papírra, a használtpiaci árak és trendek kifejezetten hektikus változók.

Írtunk egy eddig három részes cikksorozatot erről a modellről – linkek a cikk végén -, aki elolvasta ezeket, vagy ismeri a típus fejlődéstörténetét, az biztosan számított erre a lépésre, csak legfeljebb nem így.

 

Újra hullámos lett a Seamaster Diver 300 (korábban Seamaster Professional, röviden SMP) számlapja. Anno, amikor elindult a modern-kori Seamaster Bond-érája, egész pontosan 1993-ban, akkor az egyik legfőbb jellegzetessége a lukas mutatók mellett a hullám mintás számlap volt. Egészen addig, míg az SMPc, a kerámia lünettás-számlapos modell ezt fel nem váltotta a tükröződő, sima számlappal. 2012 óta nincsenek hullámok. Most lettek.

Omega Seamaster Diver 300m - az "újhullámosról" röviden

Lézervágott hullámok. Instagramon már elejtett egy-két apró morzsát a cég [LINK], de nem láthattuk, csak ötletelhettünk. Most pedig már láthatjuk is.

Omega Seamaster Diver 300m - az "újhullámosról" röviden

Egyrészről újdonság az átdolgozott hélium szelep, aminek a koronája engem leginkább egy szépen kidolgozott homokozóvödörre emlékeztet gyerekkoromból. Bár technológia szempontjából előrelépésként említi az Omega, formailag nem találok közös pontot a hélium szelep és az óra bármely más pontja között.

Omega Seamaster Diver 300m - az "újhullámosról" röviden

Szolidan, de változtak a mutatók is, eddig az óramutató egyenletes szélességű volt, a percmutató pedig finoman szélesedett, most a tengelyüktől távolodva látványosan szélesednek. Az indexek is nagyot nőttek, határozottan nagyot, és a dátumablak is átkerült 6 órához, hogy az óra szimmetrikusabbnak tűnjön.

Omega Seamaster Diver 300m - az "újhullámosról" röviden

Ezek a változások eddig egytől-egyig (a szelepet kivéve) jók, és frissülést hoznak a típusba. És most jön a hullámminta. Még ez is szép lehetne. Viszont a hullámminta és a markáns percosztás egyáltalán nem férnek meg egy csárdában. Két karakteres dizájnelemet tettek egymás mellé úgy, hogy közben az indexek is nagyot híztak, akkor már három markáns elem egymás mellett.

Omega Seamaster Diver 300m - az "újhullámosról" röviden
Találós kérdés: az óra melyik elemének formájához passzol a csonka kúp alakú hélium szelep?

Mintha nem akartak volna várni arra, hogy lehessen majd egy újabb kiadás, amikor majd máson változtatnak, hanem mindent egyszerre. Mindhárom dizájner csoport mondott egy jót, és egyiket sem tudták elengedni. Nem feltétlen rossz, mint ahogy egy óra kinézete szubjektív, így nagyon nehéz, de inkább lehetetlen erről úgy írni, hogy mindenki egyetértsen, de mindenestre megosztó.

Omega Seamaster Diver 300m - az "újhullámosról" röviden

A pozitívumok sora folytatódik a szerkezet terén: megkapta a 8800-as Master Chronometer werket, ami a 2500-as után egy igen nagy előrelépés, és hogy ennek minden nap örülhessünk, átlátszó zafírhátlapot kaptunk. Tehát csupa jó dolog történt az órával, csak frissült dizájnelemekből picit zsúfolt lett a számlap.

Omega Seamaster Diver 300m - az "újhullámosról" röviden

Több színváltozatot kapunk, így titán-tantalum a szürke árnyalataival, acél tokos szürke számlapos kék lünettával, fekete-fekete, kék-kék, és így tovább, a méret kerek egész 42 milliméter. És minél többet látom, azt kell mondjam, hogy a szürke számlapos kifejezetten jól sikerült. Azt javaslom szokjuk még egy kicsit.

Vasárnap már nem csak gyári fotosoppolt és kirakat mögötti tükröződő képeken tudjuk megmutatni, hanem “élőben is”, legalábbis saját csuklón. Addig is íme a galéria:

Ahogy ígértük a Seamaster történet korábbi részei:

  1. Pre-Bond [LINK]
  2. Bond SMP [LINK]
  3. Kardmutatós SMP [LINK]

Frappáns cím-ihletért köszönet Haraszti Ádámnak