Az alábbi cikk több, mint egy éve frissült utoljára, az olvasása során kérünk ezt vedd figyelembe! Bár az órák technikai specifikációi visszamenőleg nem változnak, és cikkeinkben a mindenkori véleményünket, valamint legjobb tudásunk szerinti ismereteinket vetjük papírra, a használtpiaci árak és trendek kifejezetten hektikus változók.

Az extrém, sokezer méteres vízállóságú órák legtöbbször nagy, high-tech acéltokos, drága modellek – ilyen például az Omega Seamaster Ploprof, vagy az Hublot Oceanographic. De léteznek olyanok is, ahol sikerült nagy vízállóságot, különleges ellenállóságot elérni könnyebben hordható vagy kis méretű tokban.

Gianni Agnelli, a Fiat legendás vezetője gyakran hordta Omega Ploprofját inggel vagy akár öltönnyel, de kevesen vagyunk, akik ekkora órát szeretnénk hordani a mindennapokban. Szerencsére olyan típusokból is választhatunk, amik különleges képességeik ellenére árban és hordhatóságban egyáltalán nem tartoznak az extrém kategóriába.

Gianni Agnelli és az Omega Ploprof Forrás: http://www.rolexmagazine.com

 

Bell & Ross Hydromax

A Bell & Ross Hydromax kibírja a Föld legmélyebb pontján lévő víznyomást, a búvárórák között mégis kicsinek számít. A Mariana-árok a különböző mérések szerint 10.994 méter, 11.034 méter, 11.022 méter vagy 10.911 méter is lehet, de a Hydromax 11.100 méteres vízállósága ezek mindegyikét képes teljesíteni. Az óra tokja az extrém képesség ellenére 39 mm átmérőjű. A nagy nyomásállóság titka egy speciális folyadék, a Hydroil, ezzel töltik fel az óra tokját, így képes elviselni a hatalmas külső nyomást.

Az óra szerkezete, elsősorban a folyadék használata miatt nem mechanikus, hanem kvarc, ETA 955.612. A kvarc szerkezet kisebb mérete, egyszerűbb felépítése miatt is előnyös egy ilyen extrém körülményekre tervezett órához. A Hydromax használtan 1.500-2.000 dollár körüli áron elérhető, speciális tulajdonságai ellenére nem tartozik a drága órák közé.

 

Sinn UX

A Sinn UX biztosan a strapabírási toplista első néhány órája között szerepel. A szerkezet 5.000-, és a tok 12.000 méteres vízállósága mellett mínusz 20 és plusz 60 fok között képes megbízhatón működni, ezen felül ütésálló, nem mágnesezhető és a TEGIMENT felületkezelés miatt a normál acélnál karcállóbb felületű, így a fagyos sarkvidéki vagy a magashegyi körülményeken kívül gyakorlatilag mindenhol használható.

A Hydromaxhoz hasonlóan a nagy nyomásállóságot a tok olajjal való feltöltésével érik el. A 44 mm átmérőjű, 13,3 mm magas acéltokban az ETA 955.652 jelű kvarc szerkezete képes elviselni az extrém körülményeket. Az új óra listaára 1.740 és 2.160 euró között változik a különböző szíjak-csatok és a TEGIMENT kezelés 250 eurós felárától függően.

 

Squale 101 Atmos

A Squale a vintage divat egyik sikertörténete, az elmúlt években széles választékot épített fel jó ár-érték arányú típusokból. Sok márkával ellentétben a Squale-nek nagy múltja van, évtizedekkel ezelőtt is készített búvárórákat saját néven és más gyártók számára is. A gyártó nehézbúvárja a Squale 101 Atmos, ami 1000 méteres vízállósággal rendelkezik – bár nem kiemelkedő a búvárórák világában, de mindenképpen helyet érdemel a felsorolásban. Az előző két high-tech típussal szemben a klasszikus búvárórák jellemzői szerint készül: automata ETA 2824-2 szerkezet és a legújabb, 2017-ben átdolgozott modelleknél a vintage rajongók számára különös jelentőségű bakelit lünetta. Az alkatrészek – a tok, a mutatók, a számlap – dizájnja is felidézi az 1960-as, ’70-es évek Squale Atmosait. Az óra tokja, bár nem éppen öltönyóra nagyságú, de a búvárórák között egyáltalán nem extrém, 44 mm átmérőjű és 16 mm magasságú. Az új órák ára a tok anyagától, kivitelétől (pl. bronz vagy acél, fényes vagy matt) függően kb. 1.200 és 2.000 dollár között változik, igaz, néhány limitált kiadás ennél jóval drágább.

Kép: Squale 101 Atmos Forrás: http://oceanictime.blogspot.com/

Mühle Glashütte S.A.R. Rescue Timer

A német óragyártók között a Mühle Glashütte kevésbé ismert név, de óráinak minőségére nem lehet panasz, az idei Baselworld-ön erről magunk is megbizonyosodtunk. A S.A.R. Rescue Timer a német tengeri mentőszolgálat igényei szerint készült, ezért aránylag kisméretű tokban rendkívüli tulajdonságokkal rendelkezik. A 42 milliméteres tok vízállósága 1000 méter, a számlapot védő zafírüveg vastagsága 4 mm (!), az üveg körül a megszokott forgatható búvárlünetta helyett gumikarika van, ami védi az órát az ütésektől.

S.A.R.

A korona, hasonlóan az előző típusokhoz, nem 3, hanem 4 óránál helyezkedik el, így kevésbé nyomhatja meg a csuklót, kézfejet. Automata szerkezetét a Sellita szállítja, az ETA 2824-2-vel megegyező SW200-1 ketyeg benne, amit a Mühle Glashütte továbbfejleszt: saját márkás rotort kap, dekorálják, és finomhangolják a szerkezet pontosságát. Új állapotban már 1.700 dollár körüli ártól elérhető.

S.A.R.

Folytathatnánk a felsorolást a nehézbúvárokról, a Breitlingnek is van 300 bar nyomáson tesztelt modellje, az Avenger Seawolf, a Rolexnek a Deepsea, és még sorolhatnánk, de ebben az összeállításban a kiemelkedő vízállóság és strapabíróság mellett a legfontosabb szerep a középkategóriás árfekvésé volt. A Seiko Prospex modelljei között is jónéhány mélytengeri típust találhatunk, azok viszont a méretük miatt lógnak ki, 46-47 milliméter alatt csak kisebb vízállóságú típusokat találunk, de ezeket a kategóriákat sem felejtjük.
A Facebook poszt alatt [LINK] viszont szívesen fogadjuk a további középkategóriás árfekvésű, kiemelkedően strapabíró modelleket. 

Címlapkép: Chronext