Korábban az önálló, autós navigáció volt a nagy szám, aztán a PDA-k, aztán a kezelhetőbb okostelefonok, majd az óragyártásba is beférkőzött a GPS. Eddig elsősorban azért, hogy a lehető legpontosabban meghatározza a helyzetünket, így folyamatosan és pontosan szinkronizálhassa a pontos időt.

Aztán jött a Rangeman.

Bár okosóra irányzata is van a Casionak, azok Android rendszeren futnak, távolabb állnak a klasszikus óráktól. Nemrég pont erről volt szó a KronoVlogban, megnéztük, milyen is egy okosóra, és tovább mélyült bennem a gondolat, hogy nem kellőképpen óraszerű. Nem az az első számú és legfontosabb funkciójuk a szememben, és ettől nem tudnak eléggé órák lenni.

A Rangeman valahol a kettő között áll most. Óra, mert óraformájú – bár abból a nagyon masszív kategória -, amikor ránézek az óra és az ahhoz köthető funkciók jutnak elsőre eszembe, mint a stopper, ébresztő, naptár. Érdekes viszont, hogy elképesztően nagy, és csak a feliratokat olvasva is rengeteg funkciója van. Mindig érdekes egy olyan órákat látni, amik a számomra klasszikusként értelmezett órától – három mutató, dátumkijelzés, sok fogaskerék – távolabb állnak, és legtöbbször kétkedve fogadom, viszont ennél a Rangemannél elsőre a meglepettség, és érdekes izgalom fogott el.

Fejlett folyadékkristályos kijelző, aminek különlegessége, hogy nem lassul le a reakcióidő mínusz fokokban, hatalmas tok, első ránézésre is érződik, hogy túlél egy világvégét. A menürendszert a klasszikus korona helyén levő egyébként klasszikus koronával érjük el. 5-10 perc elég ahhoz, hogy nagyjából átlássuk, mit mennyire mélyen érünk el, a holdfázistól kezdve a hőmérőn át a navigációig. És ez a legérdekesebb része az órának, így ezt hagyjuk a végére. Nagyon ötletes, hogy szabadon variálhatjuk, hogy a “főképernyőn” az idő mellett milyen információk jelenjenek meg: A magasság, a légnyomás, naptár, ár/apály kijelzés, vagy a navigáció, gyakorlatilag egy osztott képernyőt kapunk, amit személyre szabhatunk.

Okostelefonokhoz, táblagépekhez 4.0-ás, energiatakarékos Bluetooth-szal tud kapcsolódni, van saját G-Shock alkalmazás, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a navigáció funkciót elérjük. És ez az igazán meglepő része az órának. Természetesen nem arra kell gondolni, hogy folyamatos Google Maps szinkronizáció áll rendelkezésünkre, és a képernyőn tudjuk bepötyögni a címet, ahova megyünk. Az alkalmazásban beállíthatunk egy útvonalat, és nem csak célt, hanem köztes pontokat is, majd ezt szinkronizáljuk az órával, és belépegetve a navigáció menübe elő is tudjuk hívni az útvonalat, és az útvonal során különböző POI-kat tudunk rögzíteni, amit aztán oda-vissza szinkronizálhatunk a telefonnal.

Nézhetjük az útvonalat madártávlatból, vagy akár úgy is, hogy csak egy nyilat látunk, és a távolságot. Rendkívül gyorsan reagál a nyíl, ahogy fordul az óra, egyből követi a nyíl. Ehhez szükség van arra például, hogy rendkívül pontos jelet kapjon az óra, amit úgy értek el, hogy egy antenna megy végig, körbe a lünetta alatt.

A hátlap kerámia, mivel így tudták megoldani a vezeték nélküli töltést, amire a navi miatt van szükség. Egyhuzamban 33 órát tud navigálni az óra, de – minthogy egy fényevő, napenergiát felhasználó óráról beszélünk – egyszerűen, elméletileg 5 óra alatt napon is maximumra tölthető. Fontos, hogy az alapvető órafunkciók önálló energiaforrásról működnek, így, ha a navi kifullad, az óra összes többi funkciója ugyanúgy működik.
Kapunk egyébként az órához egy lapos töltőt, amire rá tudjuk fektetni az órát, és gyorsan fel is tölti, ötletes.

A méretei… hatalmas. Viszont ennek az órának van javasolt felhasználási körülménye, helye, az pedig nem az iroda. Bátran ajánlom ezt az órát azoknak, akik havonta legalább egyszer elmennek túrázni. De nem csak ki a Margitszigetre eltévedni a víztorony és a parkoló között, hanem rendesen, természetbe, akár olyan helyekre is, ahol nincs túraútvonal felrajzolva, mert nekik ez egy tökéletes óra lesz. 60.3×57.7×20.2 milliméter egyébként pontosan a mérete, viszont éppen kevesebb, mint 150 gramm, tehát pár grammal könnyebb, mint egy kerámiás Omega Seamaster fémszíjjal, az én ~19 centis csuklómra méretezve. A Rangeman szíjáról pedig mindenképpen meg kell említeni, hogy szénszálas erősítést kapott, ami nem a hajlékonyság kárára, hanem a szakítószilárdság előnyére válik igazán.

Az olyan, G-Shockoknál alapvető dolgok, mint a rezgés-, ütés-, és sárállóság, a 200 méteres vízállóság, már-már természetesek, a részletes funkció pedig sok oldalon keresztül sorolhatóak. Az itthoni fogyasztói ára 290-300.000 forint körül van, ami nem kevés. Viszont azok a specifikus funkciók és az a kidolgozás és strapabírás, amit ezért kapunk, azt jelenleg más gyártó nem tudja biztosítani, tehát azok, akik rendszeresen túráznak, kirándulnak, utaznak, megfontolandó darab.

Galéria:

A cikkben szereplő órát a Fast Hugnary Kft. biztosította a teszt erejéig.