Ami az Audemars Piguetnek Royal Oak, az a Vacheronnak Overseas. Annyi különbséggel, hogy a kettő közül az Overseas sokkal kevésbé sikeres, cserébe a VC gyárt számtalan ötletes és szép órát az Overseas mellett, például egyik kedvencünket, a Metiers d’Art Les Aerostiérs-t.

Idén két újdonsággal jelentkezett az Overseas család, olyan Rolex-típusú bemutatókkal: volt már ilyen modell, de eddig csak fehéraranyból… most megcsináltuk rózsaaranyból! Tehát az Overseas Ultra-Thin Perpetual Calendart a 2016-os SIHH-en mutatta be a márka, akkor fehéraranyból, 90.000 frank körüli áron. Az ultra-thin, tehát nagyon vékony kifejezést itt illett komolyan venni, hiszen az automata öröknaptáras szerkezet, a 1120QP mindössze 4,05 milliméter vastag volt, így jött ki az egész óra vastagsága 8,1 milliméterre, a 41,5mm átmérő mellé, mindezt 50 méteres vízállósággal. Érdekes, vagy a kor werkjeitől eltérő módon nem csak alacsony lengésszámon, 19.800-on dolgozik a szerkezet, de a járástartaléka is relatív alacsony, 40 óra. A legvalószínűbb magyarázat, hogy a vékony szerkezet nem engedett meg nagyobb főrugót használni.

Ez a modell elkészült most rózsaaranyból ezüst tónusú, valmaint kék számlappal, rózsaarany, kék gumi és kék alligátor szíjjal. A fehéraany modell nekem nagyon tetszett, ha lenne acélból, szívesen spórolnék rá nagyon sokáig, viszont erről az aranyról még azon kívül, hogy gumi és bőrszíjjal 73.000, arany szíjjal pedig 90.000 frankba kerül majd, nem lehet többet elmondani.

A másik Overseas újdonság az acél tokos Overseas Tourbillon (6000V/110A-B544). A tourbillon egy nagyon klasszikus és felettéb látványos komplikáció, a megszokott svájci horgony-gát járatnál lényegsen összetettebb. Ha már tourbillon szerkezetet építenek valamibe, az általában arany, vagy platina tokos óra, hogy több oldalról is alá lehessen támasztani az óra árát és értékét.

Overseas Tourbillon

Ez viszont most acélból készült, ami máris elég ahhoz, hogy ne 150-200.000 frank körül legyen az ára, hanem 101.000 kerekedjen az árcédulán. Az acéltok 42,5 milliméter átmérőjű, és az 5,65 mm vastag szerkzet melett 10,4 mm vastag, 50 méteres vízállóság mellett. Alacsony lengésszámú, a régi zsebóraszerkezetekhez hasonló 18.000-es lengésszámon működik. Kedves apróság, hogy nem a megszokott, hatalmas félkör alakú rotort használták, hanem a szerkezet szélén, gyakorlatilag egy sínen jár körbe, így nem takarja a kifejezetten alaposan megmunkált szerkezetet.

Hasonló apróság a tourbillon tetején nem észre nem vehető hatalmas máltai kereszt, ami a Vacheron jellegzetessége. A sunburst számlap igényes és a selyemszámlapokhoz méltóan látványos, az indexek és mutatók fehéraranyból készültek, a szíjak pedig rendkívül gyorsan és egyszerűen cserélhetőek, gyakorlatilag egyetlen mozdulattal.
Igaz, hogy nem ez lesz a legkeresettebb Overseas, de szimpatikus, hogy elkészítették acélból ezt a veriót.

Galéria: