A legenda és a történelem szerint a 18-19. században, genfi házak legfelsőbb emeletein kiemelkedően tehetséges órásmesterek műhelyeket alkotva készítették a komplikáltabbnál komplikáltabb darabokat. Ezeket “cabinetnek” nevezték és az itt dolgozókat cabinotiers-nek.

A Vacheron Constantin pedig tisztelegve a svájci óraipar – és a saját – múltjának megalkotta a saját műhelyét, azt, ahol a komolyabb komplikációk készülnek, és – a műhelyet és – a kollekciót elnevezte Les Cabinotiers-nek, és ennek a kollekciónak tagja az idei Minute Repeater Perpetual Calendar – csak úgy, mint a 2017-es GPHG győztes modell is, a Les Cabinotiers Celestia Astronomical Grand Complication 3600.

6610C/000R-B510
Minute Repeater Perpetual Calendar

1992-ben már készített egy hasonló órát a VC, akkor még az elegáns, klasszikus kollekcióba került, ez volt a ref. 30020, ami kifejzetten hasonlított erre a mostani darabra, fontos különbség a régi cseppfüles tokkialakítása és az egészen különböző szerkezet.

Az idei modell szerkezete a 1731QP nevet kapta, ami 21.600-as lengésszámon 65 órát működik egyetlen felhúzással. Megemlítendő még, hogy 438 alkatrészt tartalmaz, ami a komplikációkhoz képest normális, de egyébként rengeteg. Kapunk tehát órát, percet, öröknaptáras nap, hét napja, hónap, szökőév, holdfázis kijelzést, és mindezek mellé egy percütőt is. A vastagsága pedig 5,7 milliméter, ami azért nagyon különleges – és itt és most tessék elismerni a cabinotiers-k munkásságát -, mert nagyjából fél centivel vékonyabb, mint egy hárommutaós Rolex werk. Igaz, az rendkívül masszív, a 1731QP-ban pedig nagyon finom, nagyon kecses alkatrészek ekrültek, elvégre el kellett férnie mind a 438-nak.

Két változat elérhető, egy fehérarany tokos, kék számlappal, és egy rózsaarany tokos barna számlappal, egyaránt 42 milliméter átmérőjűek és 10,44 milliméter vastagok, így teljesen alkalmasak lehetnek a kor divatjának megfelelő öltönyórának. Legalábbis lennének, de mindkét verzióból csak 1-1 darab elérhető.
Tény, hogy a 30020-as modellhez kifejezetten hasonló modellt készítettek, de látva a márka SIHH-en bemutatott újdonságait nem kell szomorkodjunk, van ennél látványosabb újdonság, a Les Cabinotiers Minute Repeater Perpetual Calendar újdonság-faktora jelen esetben a komplikációk kontra méret párhuzamnak szólt.

Galéria: