Az alábbi cikk több, mint egy éve frissült utoljára, az olvasása során kérünk ezt vedd figyelembe! Bár az órák technikai specifikációi visszamenőleg nem változnak, és cikkeinkben a mindenkori véleményünket, valamint legjobb tudásunk szerinti ismereteinket vetjük papírra, a használtpiaci árak és trendek kifejezetten hektikus változók.

Amikor még nem volt elterjedt az elektromosság, a percütő egy kifejezetten hasznos komplikáció volt. A műszaki komplikáltsága mellett nagy előny volt, hogy sötétben, éjszaka nem kellett lámpást gyújtani, hogy megtudjuk, mennyi az idő.

Aztán ahogy fejlődött az ipar, egyre kevésbé volt hasznos, viszont szépsége, és műszaki komplikáltsága életben tartotta ezt a komplikációt. Napjainkban is az egyik legnehezebben elkészíthető, mégis a legszebb a percütés. Megnyomjuk a gombot, az óra pedig mechanikus áttételek, gongok, gyűrűk összjátékával elcsilingeli a pontos időt.

A Moser a növény-óra után éppen pár nappal megint egy érdekességgel állt elő. Bár ilyen jellegű óra korábban már készült – Haldimann H3 – nem egy telített szegmensbe ugrott be a cég. Elmesélésük szerint ezzel a darabbal szeretnének tisztelegni az idő nagysága előtt, annyira minimalista dizájnnal, hogy a számlapon nincsenek mutatók, csak az egy perc alatt körbeérő tourbillon. A hátlapon sincsenek mutatók, sehol nincsenek mutatók. A korona kihúzott állapotában látunk jelöléseket, amivel be tudjuk állítani, viszont a számlap gyönyörű egyenfekete, kizárólag a tourbillon töri meg.

Az időt úgy tudhatjuk meg, hogy az óra bal oldalán levő gombot megnyomjuk és a percütő elüti a pontos időt.  Romantikus. Annyira hozzászoktunk a digitekhez és mutatókhoz, hogy nem is figyelünk már másra, pedig itt van a kezünknél, maga a hang. A szerkezet nem új, használta már korábban is a Moser, HMC 901-es kaliberszámú, 21.600-as lengésszámon működő werk, 87 órás járástartalékkal, egy 45,8×39,8 milliméteres platina tokban. Az aligátorbőr szíj piros varrással pedig tökéletesen passzol az óra jellegéhez. Komolyabb érdeklődés esetén érdemes a ref. 5901-0301 típusszámot ismerve felkeresni a gyártót.

Galéria: