Az alábbi cikk több, mint egy éve frissült utoljára, az olvasása során kérünk ezt vedd figyelembe! Bár az órák technikai specifikációi visszamenőleg nem változnak, és cikkeinkben a mindenkori véleményünket, valamint legjobb tudásunk szerinti ismereteinket vetjük papírra, a használtpiaci árak és trendek kifejezetten hektikus változók.

A H. Moser & Cie. a manufakturális, letisztultságot szem előtt tartó órái mellett mindig készít valami teljesen egyedit, olyan őrült órát, ami senkinek nem jutna eszébe, mégis a svájciságra utal.

Ilyen volt a Swiss Alp Watch, ami az Apple Watch-nak mutatott görbe tükröt, érdekes, hogy azóta is futó kollekció, ilyen volt még a Swiss Mad Watch, aminek a tokja pasztörizált sajtból készült, a szíja pedig valódi tehén. A Swiss Icons Watch szerepe az lett volna, hogy kifigurázza a nagy svájci óragyártók egyhangúságát, de a bemutató másnapján hirtelen eltűnt a föld színéről – amit abból a szempontból nem csodálok, hogy az érintett gyártók leggyengébb pontjait érintette. Majd most, éppen az SIHH előtt bemutatták az idei őrületet, a Nature Watch-ot.

A 42 milliméteres acéltokot élő mohával, mini kövirózsával, zsázsával, hagymával futtatták körbe, a számlap pedig természetes ásványi kő, zuzmóval. A szíjat fűvel futtatták fel. Egyetlen darab készült, szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosságra és arra, hogy mennyire fontos, hogy a környezetünk, a természet zöld, élő, egészséges legyen. Ennek okán a Moser változtat, 2019-től szigorúbban ellenőrzött nyersanyagokkal és alacsonyabb károsanyag kibocsátású gyártási technológiákkal készítik óráikat.

A specifikációkat igazán találóan adja meg a gyártó. A tok az említett 42 milliméteres acél, kétszer kell locsolni naponta, a szíjon növő füvet pedig időközönként ollóval vágni. A HMC327-es szerkezet kizárólag megújuló energiával táplálkozik, értsd kézihúzós, 3 napos járástartalékkal, 18.000-es lengésszámon. Mutatja az órát és a percet, oxigént termel, és újrahasznosítja a szén-dioxidot.

A H. Moser & Cie. eddig is egy vidám színfoltja volt a svájci óraiparnak, és most sem hoztak szégyent magukra. Ennél “emészthetőbb”, de szintén szokatlan megoldások várhatóak még tőlük az SIHH folyamán.

Galéria: