Mechanikus vadvilág. Ez magyarra fordítva a Vacheron Constantin új, művészi modelljeinek, a sorozatnak az elnevezése.

Koncepcióban angyon hasonlítanak ezek a típusok nagy kedvencemre, a hőlégballonos kiadásra – Les Aerostiers,mégsem a Métiers d’Art kollekcióba került, hanem a Les Cabinotiers-be, de ez igazából csak menüpont kérdése. Ami ennél valmivel érdkesebb, azok az állatok és az indíttatás. Nem titkolt tény, hogy a svájci luxusóragyártóknak mennyire fontos piac a Távol-Kelet. 2017-ben például a svájci órák 50%-át Ázsiába exportálták. Talán pont ezért az a három állat jelenik meg, ami: A birodalmi tigris, a fenséges tigris és a vad panda.

Luxus állatkert a számlapon: a Vacheron Constantin mindig elképesztő technológiákat használ fel, ha a művészi kollekciókról van szó. A tigrisek és a sziklák alapja 18 karátos fehér-, és rózsaarany, a számlap alapja pedig kézzel gravírozott fa.

Az egyszerűbb számlapokhoz is legalább 5 különböző típusú fát használnak, majd festenek be, a tigrisek kialakítása pedig az ún. “trompe l’oeil” módszert használja, ami gyakorlatilag a mozgás illúzióját kelti a “nézőben”. Festmények közül Pere Borell del Caso: A szökevény kritika c. festménye az egyik legjobb példa erre a módszerre – LINK. mozdulat szempontjából 2 különböző tigris és egyféle panda készült.

A panda különbözik a tigrisektől. A számlapon az állati részhez nem készült arany elem, az egész famozaikból készült. Megközelítőleg 20 különböző típusú fát használtak fel, és nagyon aprólékos, művészi munkafolyamatokon keresztül alakul ki a panda feje. A fa alapanyagokat előre megtervezett és megrajzolt formájú, rendkívül apró darabokra fűrészelik, és ezt állítják össze egy egésszé, majd festik meg a megfelelő színekkel.

A tigrisek másként összetettek. A 18 karátos fehér, vagy rózsaaranyból készült tigriseket úgy formázzák és alakítják ki, hogy az említett “trompe l’oeil” hatásnak megfeleljen, mintha ki akarna lépni a számlapból, hozzánk a valódi világba. Az aprólékosan megmunkált tigrist több különböző típusú fából kialakított dzsungel veszi körül, amelyik tigris éppen sziklán áll, ott a domborzat is fehéraranyból készült, ezzel egészen egyedi miliőt elénk terítve.

A szerkezet a már ismert négy tárcsás 2460 G4, ahol külön tárcsát kapott az óra, a perc, a hét napja és a dátum. A 41 milliméteres tok rózsaaranyból és fehéraranyból készül, 12,4 milliméter vastag, ami egy ilyen öltönyóra jellegű darabnak kissé vaskos, de a számlap kidolgozottsága mindenért kárpótol minket.

Galéria: