A napokban megint hallottam keringeni egy pletykát, és az a baj, hogy akik az ilyen pletykákat terjesztik, szent meggyőződéssel teszik, és komolyan elhiszik.

Szóval az eredeti (luxus)órák mellé sehol, de tényleg, sehol nem adnak egy hamisítványt. Azért pedig végképp nem, hogy az eredetit a széfben tarthassa a tulajdonos, míg egy gyakorlatilag az eredetivel megegyező minőségű hamisítványt is kapnak, hogy azt viselhessék.

Ez bullshit. És az ilyen baromságok terjesztése veszélyes. És megtévesztő. Nem szabad bedőlni ekkora baromságnak. Ha valaki ezt mondja nekünk, erős meggyőződéssel, egyszer próbáljuk legfeljebb meggyőzni. Ha nem megy, hagyjuk ott. Nem érdemes erőlködni, nem fog menni. És ezt úgy terjesztik egyesek, mintha birtokában lennének valami rendkívül titkos összeesküvésnek a világ ellen, de nem lenne szabad nagy dobra verni…
Nagyon érdekes, hogy ezeket mindig olyan emberek terjesztik, akiknek – nincs lehetőségük eredetit venni, de cserébe – van hamisítványuk, vagy legalábbis nem vetik meg azokat. Félreértés ne essék: nem az a baj, ha valaki nem engedhet meg magának egy milliós órát, mivel az óraszeretet nem anyagi helyzettől függ, hanem az a baj, ha hamisítványt vásárol valaki – sőt, erre még büszke is.

Egyet fizet kettőt kap? Ugyan…

Ha csak józan paraszti ésszel elképzeljük, hogy az ember örömmel megveszi a vágyott zöld Submarinert, vagy a Moonwatchot, vagy az ébresztős Breguet-t, mindegy mit, és a pult alól elővesznek egy ugyanolyat, csak nem eredetit… Ezt leírni is annyira nonszensz, hogy azok helyében szégyellem magam, akik ezeket leírják.

Egy bizonyos értelmi szint fölött a hamisítványok nem elfogadottak és nem kedveltek, de legalább megvetendőek.

Hogy aki képes kiadni milliókat egy óráért, az majd hamisítványt fog hordani, mert a széfnek vette a milliós órát? Hogy aki milliós órát vett, az azért áldozott rá milliókat, hogy ne hordja? Jaj.

 

Ez például az a szint, amit hamisítani sem könnyű, sőt…

Egyik legfőbb törekvése a kronometer.hu-nak, és az Őszintén: órákról vlognak egyaránt, hogy egy egészséges látásmódot mutassunk, és eltöröljük az ilyen eszetlenségeket és minden egyes alkalom, amikor ilyet hallok/olvasok, szomorúsággal tölt el, és egy kevés félelemmel, hogy a sötétség ilyen mértéket ölt.

Légy felelős tartalomfogyasztó, és mielőtt elhiszel valamit, ami már elsőre is baromságnak tűnik, gondold át!