Le sem tagadhatnánk, hogy az egyik nagy kedvenc nálunk a Datejust. Hiába a 36 milliméteres méret, egy igazi klassziku, ami a jubilee szíjjal összhangban már nem hat kicsinek, viszont egy egyedi összképet alkot.

Ahogy a krono/shop másik darabja, a 1603-as Datejust is 1971-ből származik, úgy ez az újabb modell is, igaz ez nem az újabb, hanem a korban vel teljesen megegyező hajtott lemezes szíjával kerül a shopba. A matt, fehér számlap, a szálcsiszolt fehérarany indexek, a vastag, a tokból kiemelkedő plexi hangulatos félantik, azaz vintage érzést keltenek bennünk.

Ezeknek az óráknak talán legszebb részük a múltjuk, a kor, ahonnan származnak. Magukkal hozzák egy másik kor szellemiségét. 1971-ben például megnyitott a Disney Land. Az Apollo 14-et is ’71-ben, január 31-én lőtték fel. Svájcban szavazati jogot kaptak a nők, és megalakult az Egyesült Arab Emírátusok. No meg elkészült az ominózus Datejust.

Ez volt az első még napjainkban is szép állapotban fellelhető generáció. A korban teljesen normális, sőt éppen a nagyobbak felé tartozó 36 milliméteres Oyster tok a kortársak nagyrészével ellentétben vízálló volt, kezdetekben 50, majd 100 méterig. A menetes koronazár és menetes hátlap tette teljesen vízmentessé ezeket a tokokat.

Számlap és index variácóból rengeteg készült, a matt fehér nem a leggyakrabban előforduló változat és kifejezetten szép állapotban skerült átvészelnie az elmúlt közel 50 évet. Érdekes a sigma jel a számlapon a 6 órai index alatt, ezzel jelölték a hetvenes években a gyártók, ha órájuk bármilyen módon aranyat tartalmazott. Az indexek lecsapott élű pálcika indexek, erre is rá szokták fogni, hogy doorstep, viszont azok sokkal ékszerűbbek. A dátumtárcsa pedig az egyik legjobb vintage-Rolex részlet, anyitott hatos-kilences, elterjedtebb nevén open six.

A kornak és korábbi szervizeléseknek tudható be, hogy a fehérarany mutatók nem érintetlenek, nagyon apró mélyedések a korábbi beavatkozások nyomai. A gyárilag a számlap szélére helyezett tríciumos pöttyök pedig a korai, minimális sugárzástól és az ötven évtől szinte elfogytak. A szíja még igazán a hatvanas éveket tükrözi. Egészen 1975-ig készültek a Datejustok ezzel a hajtott lemez szemes 6251 jelű szíjjal. Sokkal lazább, és könyebb, mint a későbbi 62510, őszintén mondhatjuk rá, hogy korhű.

A tok és a szerkezet egy alapos felújítást kapott 2019 februárjának végén, így gyakorlatilag gyári éleket és felületkezelést találunk, vastag tokfülekkel.
A Datejustok típustörténetéről ITT és ITT írtunk már korábban, érdemes tanulmányozni.

Ár: elkelt
kronoshop@kronometer.hu

Típus: Rolex Datejust
Referenciaszám: 1600
Gyártasi év: 1971
Tok: 36 milliméter “Oyster”, 316L rozsdamentes acél, acél domború lünetta
Vízállóság: 10 bar / 5bar-ig tesztelve
Szíj: 6251h jubilee
Számlap: matt fehér, enyhén patinás tríciumos mutatókkal, indexek fölött pöttyel
Szerkezet: cal.1570 – 48 óra járástartalék, 19.800-as lengésszám, Superlative Chronometer Officially Certfied (a COSC szabvány alapján napi -4/+6 másodperces megengedett maximális járáseltérés). Valós járáseltérés napi 3 másodpercen belül.
Szakszerűen felújított: 2019 februárjában felújított: tokfelújítás, szerkezet szerviz
Kronometer.hu fadobozban, 2020 februárjáig garanciával
Galéria: