A Tudor helyzete sosem volt egyszerű. A legtöbben a Rolex kistestvéreként emlegetik.

Ami részben igaz is. Hans Wilsdorf azért hozta létre, hogy a Rolexnél kedvezőbb árfekvésű órákat tudjon készíteni/árulni, közel Rolex minőségben, úgy, hogy az ne veszélyeztethesse a fő márkát. Elnézve az elmúlt 70 évet, ez sikerült is.

Tudor 7909 1952-ből. Felújított tok, új plexi, de a gyári számlap és mutatók.

A kronográfok, azaz stopperes órák esetében például maradandót alkotott a Tudor. 1970-ben jelent meg az első, az ún. Homeplate-számlapos krono, 70** referenciaszámmal. A nevét onnan kapta, hogy az indexek olyan formájúak voltak, mint a baseballban a homeplate. Ezt követte egy évvel később a Monte Carlo, már 7100 referenciaszámmal. Ennek a két klasszikusnak modern kori változati 2010 óta elérhetőek Heritage Chrono néven.

A “homeplate” számlapos kronó.

Majd ’76-ban jött a 94**és a 791**-as széria, utóbbit nevezzük Big Blocknak. Ebben a szériában használta először a Tudor az ETA/Valjoux 7750-es automata kronó szerkezetet – a Rolex előtt 12 évvel már volt automata kronó így a Tudornál. Mivel 7750 egy aránylag vastag werk, a korábbi Tudoroknál használt kézihúzósoknál, a Valjoux 7734-nél és 234-nél – az automatika miatt – több hely kellett, így jött a neve is, a Big Block. Ez a generáció egészen 1995-ig volt soron, ekkor érkezett el az utolsó ” vintage” család.

79160, az utolsó Big Block

A 792** sorozat volt az utolsó a klasszikus tokformájú Tudor kronográfok között. A tokot vékonyabbra szabták, és bár a modell plexivel jelent meg, Oysterdate felirattal – az Oyster a klasszikus Rolex tokformát/legalább 100 méteres vízállóságot jelöli -, a 2000-es ráncfelvarrás során zafírüveget kapott, a Rolex koronát felváltotta a Tudor logós Triplock korona – ami Rolex szabadalom-, és az Oysterdate feliratot leváltotta a Prince Date felirat. A Prince jelentése itt ugyanaz, mint a Rolex esetében az Oyster.

79260 2002-ből.

Egy ilyen, 79260-as került most a krono/shopba. A hátlapon már a Tudor felirata szerepel: Tudor * Prince * Geneva. 3 óránál a dátumablak mellett, a logó alatt már Prince Date olvasható és a csaton is a Tudor logóját látjuk.

A 40 milliméteres, 100 méterig vízálló acéltoknak nemcsak a koronája kapott menetes zárat, de a stopper gombjai is, tehát amíg a gomb körüli koronát ki nem tekerjük, nem tudjuk benyomni a gombot – ezzel is biztossá téve a vízállóságot. A fekete tahiméter skálából Rolexesen kiemelkedik a zafír, ennek egy apró nyomát is láthatjuk 1 óránál a zafír peremén. A tokforma pedig a felismerhető, jellegzetes Oyster tok – immár Prince fantázianévvel.

A szíj egy az anyacég jubileé szíjára hajazó, de masszívabb, a középső szemeknél is tömör fémszíj, a korabeli, vékony lemezből készült csattal. A zárószemek üregesek, de mégis, a szíj maga masszív érzetet ad. A Tudornál a kilencvenes évek végéig annyira nem volt természetes, ennél a típusnál csavarral rögzítették a szíj szemeit, nem pedig kiütős stifttel.

Érdekes a panda számlapos Tudor 79260 abból a szempontból, hogy korábban volt erre egészen hasonlító Rolex Daytona is. És itt látszik nagyon erősen a két cég közötti kapocs, mert az olcsóbb szegmensbe tartozó márkához így könnyen be lehet vinni korábbi dizájnokat. Ékes példája ennek az alábbi képen látható 1978-as Rolex Daytona 6263-as.

1978-as Daytona ref. 6263 – kép: Rolexpasssionmarket.com

A számlap sunburst ezüst, de néha fehérbe hajlik, a segédszámlapok feketék, körkörös textúrával. Az indexek végén és a mutaókon zölden világító SuperLuminova festék van, fényről a sötétbe érve világít, de nem búváróra, ne várjuk el tőle az elemlámpa szerű erős fényt órákon át.

A 7750-es, Tudor-féle werk szépen jár, ~3 éve kapta az utolsó szervizt, de fél év garancia jár a szerkezetre. Ahogy a 7750-es szerkezetet megismertük a központi másodpercmutató a stopperfunkcióhoz tartozik, hat óránál a stopper óragyűjtőjét, 12 óránál a percgyűjtőjét, és 9 óránál a szerkezet folyamatos-másodperckijelzést látjuk, a dátumot pedig küklopsz alatt 3 óránál.

Az órához jár az eredeti papírja is, amin olvasható a 2002-es óra eladásának dátuma: 2003. október 16, valamint a helyszíne. Én nagyon szeretem a vintage korba hajló órák papírjait, leírásait, reklámjait, valódi kordokumentum.
A Daytona napjaink órapiacán már tényleg gyűjtői árkategóriába emlekedett, 10.000 euró alatt semmilyen kombinációban nem kaphatjuk meg, de ha acélból szeretnénk, arany nélkül, akkor inkább 15.000 euró fölött kell keresgéljünk, nem beszélve a vintage darabokról, mint amit feljebb is mutatunk, ami konkrét példány 87.000 euró jelenleg a rolexpassionmarket.com-on. A régi, már nem gyártott típusok csak fogynak, több nem lesz belőlük, az áruk pedig emelkedik. Míg egy-két éve egy Tudor Submarinert a kilencvenes évekből 7-800.000 forintért lehettt megszerezni, mostanra már 1,5-2,5 millió forint között mozognak. Ugyanez érvényes a 791** és 792**-as kronográf szériákra is. 3-4 éve még 4-600.000 forint körül mozogtak, mostanra pedig egy papír és doboz nélküli példány is legalább 1,1 millió forint, és ahogy szűkítjük számlapra, tartozékokra, úgy emelkedik az ár, ami nem egyszer átlépi a 2-2,5 millió forintot. A piac elkezdte értékelni a vintage darabokat, csak remélni lehet, hogy az árak nem szállnak el annyira, hogy tényleg csak a tehetős gyűjtők kiváltsága lehessen egy népszerű 25-40-60 éves óra.
Egy ezzel megegyező kombinációjú 79260 az eBayen elérhető Japánból [LINK], jelenleg 5921 fontért, ami 2,2 millió forint, nálunk a krono/shopban ennél lényegesen kedvezőbb áron sikerült feltenni.

Ár: 1.790.000 Ft
kronoshop@kronometer.hu

Típus: Tudor Prince Date Chronograph
Referenciaszám: 79260
Gyártási év: 2002.
Tok: 40 mm, acél Prince (Oyster)
Vízállóság: 100m
Szíj: 5 soros, tömörszemes, Tudor 62490
Számlap: “Panda” – sunburst ezüst számlap, fekete segédszámlapok
Szerkezet: Tudor/ETA 7750
Szerkezeti garancia: 6 hónap
Származási papírjával
Galéria: