1917-ben jelnt meg az első Cartier Tank és azóta is töretlen a sikere. Készült belőle számtalan tokforma, szerkezettípus, számlapvariáció, de mai napig időtlen.

Valójában a Tank teljes történetét és típusvariációit kiveséztük EBBEN a cikkben, amikoris 2017-ben lett 100 éves a típus. Ami egészen elképesztő. Nincs másik karóra – a Cartier Santoson kívül -, ami ennyi ideig ugyanazzal a típusnévvel, és főleg ugyanazon dizájnnal folyamatosan gyártásban marad.

Aki a hosszas és izgalmas történelemre kíváncsi, javaslom mindenképpen olvassa el a típustörténetről szóló cikket. Most viszont evezzünk vissza a nyolcvanas évekbe, a kvarcválság idejére, amikor a többi gyártóhoz hasonlóan a Cartier is igyekezett alacsonyabb árkategóriájú modelleket készíteni. A Tankból például elkészítette a Must de Cartier kiadást.

Ennek a lényege és ebből a szempontból előnye az volt, hogy nem a megszokott tömör sárgaarany tokba szerelték a Cartier kézihúzós, mechanikus szerkezetét, hanem egy ezüst tokot aranyoztak az akkor megszokott 20 mikron vastagságban, a klasszikus Tanknál egy és két mérettel kisebb változatban. Nagyrészük kvarcszerkezettel került forgalomba, elvégre így lehetett a legköltséghatékonyabb és a legolcsóbb változatot összehozni.

A Must de Cartier Tank ifejezetten nagy népszerűségnek örvendett, ez látszik azon is, hogy elég sok használt darabbal találkozhatunk napjainkban, viszont legfőbb jellemzőjük a megkopott aranyozás és sok eseben a beázott számlap. A olcsóbbság  kedvező ár mellé talán a hanyagság társulhatott, és mivel a Must de Cartier Tank egy nem vízálló óra, így nem tett neki jót, ha folyadékkal érintkezik. Természetesen egy kézmosás, vagy egy eső nem a világ vége, mindenesetre kevés a szép állapotban fennmaradt példány.

Ami viszont most a krono/shopba került, minden kétséget és szerénységet kizáróan szép állapotban maradt meg. Bár a Cartier esetében nincs nyilvános adatbázis, hogy mikor készülhetett egy óra, ez a darab valószínüleg a 80-as és 90-es évek fordulójáról származik. A tokon az egészen minimális hajszálkarcokat a vaku emeli ki, szabad szemmel gyakorlatilag észrevehetetlenek. A számlap nem ázott, és az egyik legritkább Cartier számlap, a finoman texturált, matt fekete. A felületén a Naptól enyhén repedezett. Nincsenek indexek, dátum, vagy bármi egyéb, ami a számlap elegáns letisztultságát ronthatná, mindössze a Must de Cartier felirat és a logó került a számlapra.

Ami pedig különlegsebbé teszi az órát, hogy nem nagyon apró, női változat, hanem egy a kor szellemében uniszexnek készült darab – igaz, napjainkban egyértelműen női – 24×31 milliméteres tokmérettel. A tökfülek között 18 milliméter a távolság, így szinte végtelen mennyiségű szíj közül válogathatunk, alkalomtól függően.

Az óra üvege hibátlan, karcmentes, csak úgy, mint a Cartier-re jellemző zafír kő a koronában. A szerkezet a Cartier által dekorált cal. 78-1, ami ETA 2512 alapokra épül, 21.600-as lengésszámon működik, a járástartaléka pedig 40 óra – frissen szervizelt, 1 év garanciával.

Ár: Elkelt
kronoshop@kronometer.hu

Típus: Must de Cartier Vermeil Tank
Gyártási év: 1986-1995
Tok: 24*31mm, 18mm tokfültávolság
Vízállóság: 1 bar – cseppálló
Szíj: Új Hirsch Camelgrain szíj.
Számlap: Matt fekete, hajszálrepedésekkel
Szerkezet: cal 78-1
Szerkezeti garancia: 12 hónap
További ellenőrzött állapotú vintage órák a krono/shopban.