Az alábbi cikk több, mint egy éve frissült utoljára, az olvasása során kérünk ezt vedd figyelembe! Bár az órák technikai specifikációi visszamenőleg nem változnak, és cikkeinkben a mindenkori véleményünket, valamint legjobb tudásunk szerinti ismereteinket vetjük papírra, a használtpiaci árak és trendek kifejezetten hektikus változók.

Volt egy olyan időszak a huszadik században, amikor az emberek inkább zsebórát hordtak. Ugyanebben az időszakban a Renault harckocsikat (is) gyártott. Ebben az időszakban született meg a Cartier Tank, ami idén ünnepelte megalkotásának 100. évfordulóját.

Az első világháború előtti időszakban a karóra még nem volt egy elterjedt eszköz, a Patek Philippe által úttörőként megalkotott karóra inkább női hóbort volt, ékszer. Elegánsabb és a kor férfi-szelleméhez inkább volt illő a zsebóra. Voltak viszont olyan foglalkozások, amik űzése közben nem volt szabad kéz elővenni a zsebórát. Ezt úgy oldották meg, hogy egy bőrtokba rakták, ez a bőr tok pedig össze volt varrva egy szíjjal. Így gyakorlatilag nagyméretű karóraként viselhették a zsebórát.

100 éves a Cartier Tank
Korai Hermes zsebóra az említett bőrtokban.

A 20. század legelején az Európa-szerte híres pilóta Alberto Santos-Dumont egyik repülése után találkozott egy barátjával, Louis Cartier-vel, és megemlítette neki, hogy kifejezetten kényelmetlen, hogy nem tudja melyik kezét szabaddá tenni, hogy elővegye a zsebóráját repülés közben, viszont sokszor nagyon fontos lenne látnia, mennyi az idő. Cartier rövid gondolkodás után rájött, hogy egy olyan órát kell készítsen, amit a pilóta a csuklóján tud viselni, ezáltal repülés közben bármikor rá tud pillantani. Aránylag rövid tervezés és egyeztetés után megszületett a Cartier Santos, az ős-pilótaóra.

100 éves a Cartier Tank
Az első Santos – Forrás: Monochrome-watches.com

Annál jobb reklám a Cartier-nek és a karórának, mint hogy Alberto Santos-Dumont viseli, nem lehetett volna abban az időben. A repülés úttörőjeként tartották számon, akármerre járt, világszerte figyelték és csodálták. Soha el nem döntött például az, hogy ő, vagy a Wright fivérek emelkedtek először a levegőbe.

100 éves a Cartier Tank
Alberto Santos Dumont – Forrás: Wikimedia commons

Pár évvel később elkezdődött az első világháború (1914-’18), óraipari szempontból pedig még mindig a zsebóra volt az elterjedtebb. A katonaság viszont megkövetelte a pontosságot és azt, hogy a katonák mindig tudják a pontos időt, hiszen a kornak megfelelő, aránylag lassú kommunikációs lehetőségek mellett előre egyeztetett, pontos időpontokban kellett feladatot végrehajtani. Ekkor kezdett szélesebb körben is terjedni a a karóra, sok esetben még mindig a csuklóra szíjazott zsebórák képében. Ahogy viszont a katonákon látták a városokban, falvakban, divattá vált és 1917 végére megfordult a trend, az emberek többsége kezdett karórát viselni.

A Tank

Ennél a pontnál pedig elérkeztünk a Cartier Tank megszületéséhez. Louis Cartier csodálója volt a modern technológiának és a hadi iparnak, láthattuk, hogy a repülés első mérföldköveinél is jelen volt, nem volt ez másképp a harckocsik terén sem.

100 éves a Cartier Tank
Renault FT-17

Kifejezett csodálattal töltötte el a Renault FT típusú tankja. Ez a kezdetlegesnek számító tank két személyes volt. Egy katona, aki vezette, egy pedig aki a gépfegyvert kezelte. Ennek a tanknak formája volt az, ami megihlette őt, és létrehozta a Cartier Tank első modelljét. Morbidnak tűnhet az 1910-es évek vége felé a háború közepén egy órát Tanknak elnevezni, sőt, egyáltalán az alapján megtervezni, viszont ez a morbid gondolat egy örökzöld órát hozott létre.

100 éves a Cartier Tank
Az FT tervei

A Renault FT rajzán láthatjuk, főleg felülnézetből, hogy mi az a látvány, ami Louis Cartier-t magával ragadta. Az óra formája nagyon hasonlít a tank felülnézeti sziluettjére. A tok két szélső oldala a tank lánctalpa, az alsó és felső pedig a tank teste. A számlapon a számokon belül rajzolt percbeosztás pedig a tank felső része, az úgynevezett torony. Az egyetlen rész, ami nem illik a tank-képbe a felhúzókorona, ami viszont a Cartier jellegzetessége, a kiemelkedő zafír.

100 éves a Cartier Tank
Cartier Tank 1917

Nem sok olyan óra formatervet ismerhetünk, ami annyira kortalan, mint a Tank. A bemutatása óta eltelt 100 év alatt bár több modellváltozat is létrejött, gyakorlatilag változatlan formában kapható még mindig. És nem csak, hogy kapható, hanem ismert, népszerű modell.
A Tank amellett, hogy kifejezetten karórának készült, nem egy zsebóra átalakítása, vagy bőrtokba foglalása volt, egészen mást nyújtott, mint az addig megismert órák.

100 éves a Cartier Tank
Tank Normale, platinából, 23×30 milliméteres méretben – Forrás: Pinterest

A platinából készült tok 23×30 milliméteres volt -igen, ez férfi méret-, és egy egészen új megoldással lehetett a szíjat a tokhoz rögzíteni. Akkoriban még a kör alakú óratokra rá volt hegesztve a fix tokfül, és a bőrszíjat vagy varrták, vagy ragasztották, áthajtva a fix tokfülön, nem volt még könnyedén kivehető rugós stift (lsd. Panerai Radiomir ref. 3646). A tokfüleket összekötő kivehető stift -amit napjainkban is használunk- azonban egy új megoldás volt. Ezt a szíjrögzítést pedig a párizsi órás, Edmond Jaeger ötlötte ki.

Felmerülhet a kérdés, hogy hogy került ide Edmond Jaeger [ejtsd: Edmond Zsezser, halk r-rel]? Mivel Louis Cartier ékszerész, ékszerkészítő volt, nem pedig órás, az ötletei és a tervei jók voltak, de a megvalósításhoz kellett egy szakember. Már az 1900-as évek elejétől együtt dolgozott a hozzá hasonlóan szintén párizsi Jaeger-vel, sőt, megállapodást kötöttek 1907-ben, hogy a Jaeger 15 évig kizárólag a Cartier-nek készít szerkezeteket. Hogy még tovább fűzzük a történelem fonalait, ugyanebben az évben kezdte a közös munkát Edmond Jaeger és a tehetséges Jacques-David LeCoultre (ebből a közös munkából jött létre később a Jaeger-LeCoultre). Fontos tudni, hogy a LeCoultre készítette a szerkezeteket Jaeger-nek. Ezzel az összefüggéssel meg is válaszoltuk, hogy egy kézihúzós Jaeger/LeCoultre szerkezet került a Tankokba.

Tankok és változatok

Louis Cartier értette és látta, hogy a teljesen szokatlan formájú, előremutató megoldásokat hordozó Tank sikerét meg kell lovagolni, és sorban találta ki a modellváltozatokat. Előnyére és kreativitása mellett szóljon az, hogy mind maradandó és sikeres modell lett. Elsőként a Cintrée (magy. hajlított) jelent meg, 1921-ben. Az alapforma adott volt, viszont sokkal hosszúkásabb lett a tok, és oldalról nézve hajlított, így a hosszabb tok rásimult a csuklóra.
100 éves a Cartier Tank
A hajlított tokos Tank Cintrée, 1921-ből. – Forrás: Monochrome-watches
Egy évvel később mutatta be a Tank Chinoise típust (Chinoise a franciában kínait jelent). A formát, az alapkoncepció mellett a kínai építészet, elsősorban a templomok alakja ihlette. Erőteljesebb vonalakkal dolgozott, mint az addigi modelleken, de a korona megadta a kellő eleganciát a típusnak. Nem gyártottak belőle sokat, és az újabb modellekből sem találni tömegével.
100 éves a Cartier Tank
Cartier Tank Chinoise – Forrás: Thejewelleryeditor.com

Ugyanebben az évben készült el a Tank Normale eggyel nagyobb változata a Tank Louis Cartier, gyűjtői körökben LC Tanknak nevezve. Ez lett az egyik legelterjedtebb darab, pár milliméterrel nagyobb volt az eredeti Tanknál és összességében is férfiasabb hatást keltett.

100 éves a Cartier Tank
Cartier Tank – Louis Cartier

Mondhatjuk azt, hogy ezzel egy alapkollekció el is készült. A kisebb, de férfi méretű Tank Normale, a hosszúkás, hajlított változat, a Cintrée és a valamivel nagyobb, férfiasabb LC Tank. De az ékszerkészítő fantáziája nem nyugodott, látva a típus sikerét elkészítette a formabontóbb modelleket,  elsőként 1928-ban a Tank a Guichets-t. Szokatlan megoldás volt az ugróóra, nem volt egy egész számlap, csak az órának és a perc-tárcsának a kivágása törte meg a tok egységét.

100 éves a Cartier Tank
Cartier Tank a Guichets – Forrás: Monochrome-watches

1931-ben megjelent a Jaeger-LeCoultre Reverso, ami abban volt különleges -és élteti a típust mind a mai napig – hogy az óra tokját egy sínben csúsztatva meg lehet fordítani, így nem az üveg és a számlap látszik, hanem a tok polírozott hátoldala, így védve az órát a sérülésektől. Mivel ebben a korban egyre inkább elterjedt, hogy sportolás, így lovaspóló, vagy cricket közben is viselje az ember az óráját, az eszközt védeni kellett, és a JLC mutatta meg a legjobb megoldást. Louis Cartier ezen felbátorodva ’32-ben létrehozta a Tank Basculante modellt, ami bár más elven, de ugyanúgy megfordítható volt, mint a Reverso. Az ötlete annyival volt biztonságosabb, hogy a koronát is védett helyre tette, 12 órához az óratok és a külső tok közé.

100 éves a Cartier Tank
Cartier Tank Basculante – Forrás: Pinterest

Az 1936-ban bemutatott Tank Asymétrique talán az egyik leglátványosabb darab a Tankok közül. Amellett, hogy kifejezetten feltűnő és modernnek hat, funkciója is van a 45 fokkal elforgatott számlapnak: Akár autó, akár repülőgép vezetése közben nem kell elengedjük a kormányt, és magunk felé emelni a csuklónkat, elég csak rápillantani az órára. Persze, apróság, de ötletes és látványos.

100 éves a Cartier Tank
Cartier Tank Asymétrique – Forrás: Watchtime.com

A kritikus hetvenes évek

 

Az 1970-es évekig változatlan kollekcióval, olykor minimálisan frissítve készültek a Tankok a Cartier-nél. 1976-ban viszont a cég kikerült a családi kézből, és a már oly’ sokszor emlegetett kvarcválság a Cartier óra-palettájára is negatívan hatott. Az új befektetők viszont meglátták a rést, és létrehozták a Must de Cartier Tankot. A Must de Cartier lényege, hogy nem aranyat, vagy platinát használtak, hanem ezüstből készült a tok és 20 mikron vastagon aranyozták, ezt az eljárást, vagy anyagot pedig elnevezték Vermeil-nek. A Must de Cartier családban készült tankok az ősmodell formáját vitték tovább, piros, kék, fekete, vagy különböző mintázatú (pl. fa) számlapokkal és kvarc szerkezettel.

100 éves a Cartier Tank
Must de Cartier Tank – Forrás: xupes

Ezzel megalkották az elérhető árú Tankot, ami még ismertebbé tette a márkát és a típust, és az arányaiban alacsonyabb bekerülési költségek és a magas eladott darabszám a kvarcválság alatt is stabil anyagi alapot biztosított a márkának.

100 éves a Cartier Tank
Must de Cartier Tank, piros számlappal – Forrás: timeandtidewatches.com

Napjainkban

A Cartier odafigyel a hagyományok őrzésére, de arra is, hogy kellőképpen haladjon a korral és divattal. Kezdeti kollekciót jelenkori igényeknek megfelelően átdolgozva készíti, Americaine, Française és Anglaise néven, acélból, aranyból egyaránt.

100 éves a Cartier Tank
Cartier Tank Americaine acélból – Forrás: Hodinkee

Az Americaine a régi Cintrée kollekció elnyújtott tokját örökölte, a Française egy szögletesebb Tank az Anglaise pedig a klasszikus Tank, szélesebb “lánctalpakkal”, sőt, már saját werket is készítenek -erről egy későbbi cikkben számolunk majd be, részletesebben-.

 

100 éves a Cartier Tank
Carteir Anglaise – Forrás: Cartier

Amellett, hogy a klasszikus Tank Normale, és a Tank Louis Cartier is kapható, legméltóbb történelmi visszatekintés mégiscsak az 1998 és 2008 között elérhető Collection Prive, Cartier Paris széria volt. Ez nem csak a Tank típuscsaládot, hanem az egész márka történelmi múltját idézte fel.

100 éves a Cartier Tank
Cartier Tank Asymetrique CPCP kiadás (1998-2008)- Forrás: revolution.watch

A limitált kiadások hűen tükrözték az eredeti modellek formáját, hangulatát, a szerkezeteket pedig többek között JLC, a Piaget, Fredereic Piguet készítették. Egy méltó és modern megemlékezés arról a múltról, amikor a maradandó, örökzöld modellek jöttek létre. A modell 2017-es 100. évfordulóját pedig a névadóról elnevezett modell újrakiadásával ünnepelték.

100 éves a Cartier Tank
100. évfordulós Cartier Tank Louis Cartier modellek – Forrás: Hodinkee

 

Összegzés és vélemény

A Cartier Tank egyik és legfőbb konkurenciája a Jaeger-LeCoultre Reverso. Ha választanom kéne, sokáig töprengenék, mielőtt a Reversot választanám. Ez viszont elsősorban ízlés kérdés. Akinek inkább a tank, mint harckocsi által ihletett vonalak tetszenek és nem annyira fontos a megfordítható tok, annak gondolkodnia sem kell. Annak alapján, hogy a Tank már 100 éve hódít, 100 éve sikeres, mindenképpen egy jó választás, ha egy elegáns, semmiképpen nem egyhangú, tradicionális órát szeretnénk. Számtalan változata pedig teret enged saját stílusunknak, ki a hosszúkásabbat, ki a szögletesebbet, ki a klasszikus formát kedveli inkább. Jackie Kennedy-nek, Andy Warholnak, Fred Astaire-nek már bevált.

100 éves a Cartier Tank
Andy Warhol – Jackie Kennedy – Fred Astaire

 

Az árak pedig… A Must de Cartier Tank Vermeil modellek elérhetőek már 500 eurótól, de tény, hogy ezek még eléggé lelakott darabok, 1000 euró körül vannak az igazán szépek. A klasszikus Tankból, 18 karátos arany 3500-4000 eurótól elérhető használtan, az aktuális LC Tank, rózsaarany tokban kézihúzós in-house szerkezettel 11.000 euró körül elérhető és akkor még nem ejtettünk szót a szkelettált változatokról…

 

A cikk elkészítésében nagy szerepe volt a monochrome-watches Tankkal foglalkozó anyagainak. A címlapképet szintén nekik köszönjük!