A Cartier nem elsősorban ékszergyártó. Nem véletlen, hogy ikonikus típusai mai napig kaphatóak. Igaz, hogy ékszer készítésben is élen járnak, az óragyártásukat viszont érdemes egyre nagyobb figyelemmel követni.

A Santos több, mint 110 éve létező sikeres típus. A Tank tavaly ünnepelte a 100. születésnapját. A Rotonde kollekció pedig óraiparilag is egészen különös megoldásokat kínál. Ha minden Cartier újdonságot nem is veszünk át részletesen, de pillantsunk bele, mit mutattak be a SIHH-en.

Macskák minenhol…

A Cartier arculatában a körbemasnizott nagyvárosi butik-épületek, a nagymacskák – egész konkrétan a párduc -, és az egyenruhás londíner fiúk jelennek meg. Ezek közül órát leginkább a párduc ihletéből lehet készíteni, egyrészről van egy egész sorozatuk Panthere néven, másrészről minden formában felhasználják a párduc motívumot.

Csak hogy egy példával éljek. A többi ehhez hasonló, egyébként művészetileg tényleg érdekes darabot a fenti galériában lehet megtekinteni.

Az állóképes macskáknál már csak a mozgó párducok sokkal érdekesebbek.
A Chopardnak van egy Happy Diamonds szériája, ahol már láttunk olyan megoldást, hogy a számlap fölött két üvegréteg volt és a kettő között gyémántok csúszkáltak. Ezt már önmagában jól leírja a típusnév, mitől olyan vidámak a gyémántok. Ehhez hasonlót készített a Cartier Révélation d’une Panthére néven. A gyémántokat a lünettára hagyták, viszont nagyon apró arany golyók mozognak a számlap és a külső zafír között, bizonyos szögben kirajzolva egy párduc sziluettjét.

South Africa’s Biggest ⌚️ Blog (@watch_maniac) által megosztott bejegyzés,

Nagyjából 30 millió forintért mi is bármikor gurigázhatunk az aranygolyócskákkal, hogy amíg várakozunk valahol, akkor kevésbé unatkozzunk. 🙂 Elég a macskákból, jöjjenek a klasszikusok.

Cartier Tank Louis Cartier és Cintrée

Ezen a téren olyan különlegesen újat nem hozott a Cartier. A Tankból készült egy rózsaarany változat hozzá illő rózsaarany szíjjal, gyémánttal, vagy gyémánt nélkül, kisebb és nagyobb verziókban. Itt a kisebb tényleg kicsi, 29,5×22 milliméter, a nagy pedig nem nagy, csak nagyobb, 33,7×25,5 milliméter. Kicsiből, nagyból egyaránt elérhető a gyémántos változat, házon belüli kézihúzós szerkezettel, 25000 és 32000 dollár között, változattól függően.

A Tank elnyújtott, hosszúkásabb változatán is csak apró ráncfelvarrás, kiegészítés történt, a Cintrée három új szín-számlap változatban jelent meg. Platina tok- szürke számlap, rózsaarany – fekete számlap, sárga arany tok – pezsőgszín számlap. A 46,3×23 milliméteres méretből -és a képekből is- látszik igazán, hogy egy egészen hosszúkás modellről van szó. Saját kézihúzós szerkezettel, a 8971MC-vel szerelik, és 20-23000 dollár között lesz elérhető, év vége felé. Plusz különlegessége, hogy a platinából csak 100 darabot készítenek, az arany verziókat pedig összesen egy évig gyártják.

Az új Santos, a “QuickSwitch” és “SmartLink”

A Cartier legrégibb karórája a Santos, nagyon röviden írtunk már történetéről a Tank 100. születésnapja kapcsán ITT, a kezdetekhez hasonló formával készült mindig is, egy kicsit talán egyszerű, robusztus, baltával faragott hatása volt. Ettől függetlenül jól megmunkált és szép óra, nekem legalábbis tetszett, és sok idő lesz eldönteni, hogy a mostani módosítás jót tett-e neki, vagy nem.

Igazán klasszikus Santos a 90-es évekből

A legfontosabb változás, legalábbis a leglátványosabb, hogy gömbölydedebb lett. Nem feltűnő, de vizuálisan más képet ad. A régin erőteljesen látszik, hogy a csavarozott lünetta és a szíj egymástól optikailag is elkülönülő dolog. Az új esetében viszont pont az volt a lényeg, hogy ezt közelebb hozzák egymáshoz.

Az új Santos – Forrás: ABTW

Látványosan gömbölyűbb lett a lünetta szíj felőli oldala, valamennyire be is szűkül, hogy optikailag közelebb kerüljön a szíjhoz, és annak egységét folytassa. Az újabb szerkezet, a 1847MC kerül már a friss Santosba, 28800-as lengésszámon működik és közel 2 nap a járástartaléka. A Santos hátlapja zárt, így nem látjuk, ami jelen esetben annyira nem is baj, mivel nem a legszebb szerkezet, de mindenképpen előrelépés, hogy saját werket fejlesztettek.

Quick Switch – Forrás: ABTW 

Ami a legnagyobb újdonság az a Quick Switch és a Smart Link, ahogy a gyártó nevezi. Magyarra fordítva előbbi gyors cserét, utóbbi okos (szíj)szemet jelent. Akár nagyon hosszú teleshop szerű bemutatót is lehetne tartani, de mivel még hátra van a Rotonde de Cartier Mysterious Movement Watch, ezért nézzük csak a lényeget. A Quick Switch lényege, hogy a szíj nem a klasszikus rugós stifttel rögzül a tokhoz, amit egyébként sem mindig könnyű cserélni, hanem egyedi technológiával.

Elegant Watch & Jewellery (@elegantwatchhk) által megosztott bejegyzés,

A klasszikus rugós stiftes rögzítést szerszám, vagy műszerész csavarhúzó nélkül legfeljebb bicskával lehet oldani, ami barbárság, de sokszor csak karcokhoz vezet a házi szíjcsere. Ezt segíti a Quick Switch, mivel a stift helyén egy rugós megoldás van, amit egy pontos és határozott nyomással a megfelelő helyen (lsd. fenti kép) kézzel is tudunk cserélni.

Quick Switch – Forrás: ABTW

A Cartier szerint oldás biztos. De láttunk már ha nem is teljesen ugyanilyen, de hasonló megoldást az Hublot-tól – amikor a Magic Gold Unicoról írtunk – de a moduláris TAG Heuer Connected is könnyen cserélhető szíjakkal készül, tény, hogy a konkrét megoldás más.
A másik lényeges újítás pedig a Smart Link, hogy akár bárhol kivegyünk, vagy betegyünk egy szemet a szíjba, szabadon variáljuk a hosszt.

Smart Link – Forrás: ABTW

A szíjszemek szélén a téglalap alakú mélyedést benyomva ki tudjuk húzni a stiftet, így egyszerűen vehetjük rövidebbre, vagy hosszabbra a szíjat szerszám nélkül. Jó gondolat egyébként, erre ugye egy óra életében csak akkor van szükség, ha nyáron bedagad viselőjének a csuklója a melegben, annyira, hogy eggyel több szem kelljen, vagy akkor, ha az óra gazdát cserél. Ettől függetlenül legalább annyira hasznos módosítás, mint amikor a kiütős pineket lecserélték csavaros szemrögzítésre az óraiparban. Már amelyik gyártó lecserélte.

Egy szó erejéig még visszatérve az új Santosra. Cartierhez képest kifejezetten emberbaráti az ár. A közepes és nagy méretű acél darabok 6250 és 6850 dollárról indulnak, az arany acél 9100 és 10400, a tömör arany verziók pedig attól függően, hogy bőrszíjjal, vagy arannyal kérjük 17-43000 dollár között mozognak.

Rotonde de Cartier Mysterious Movement

Érdekes dolgokat szül az óratervezői fantázia, és ez szerencsére az esetek többségében pozitív értelemben felfogható. A Rotonde de Cartier kollekció jellemzően ebbe a kategóriába tartozó, egyáltalán nem hétköznapi órákat gyárt, ezt minden új modell megjelenésekor tapasztaljuk, az idei szintén igazán ötletes.

A tok rózsaaranyból és fehéraranyból választható, a számlap a tok tónusát követi. A perc mutató retrográd, bizonyos értelemben az óramutató is. Ez azt jelenti, hogy nem egy teljes kört tesznek meg, csak egy adott skála szerinti utat járnak be, ami ezesetben éppen kevesebb, mint félkör. A percmutató, a hatvanat elérve egy gyors mozdulattal ugrik nullára és kezdi következő félkörét. A Napot illusztráló óramutató, egy átlátszó tárcsán van, és ez a tárcsa mozog körbe és viszi magával az óramutatót. Ahogy közeledik az este és sötétedik, az óramutató egyre közelebb kerül 6 órához, látjuk, ahogy elkezd feljönni a Hold. Itt ugyanis nem visszaugrik a mutató, hanem a tárcsa egyik irányába a Nap mutat, mint óramutató, a másik irányba a Hold. Innen tudjuk, hogy éppen délután egy van, vagy éjjel egy. Ha éppen nincs lehetőségünk kinézni az ablakon.

Baloldali képen a Nap, jobboldali képen a Hold.

A szerkezet nem egy túldíszített darab, ilyen megoldás mellett gravírozott hidat, vagy valami komolyabb mintát igazán megengedhettek volna, de tény, így is egy nagyon ötletes megoldásról, és gyönyörű óráról beszélünk. Száraz tényeket sem hagyhatjuk ki: 28800-at leng óránként és 48 óra a járástartaléka, kézzel felhúzandó. Ebből a szempontból nem kiemelkedő, de a járástartalékon és a -sokszor- értelmetlenül megemelt lengésszámon kívül látványosan nem könnyű technológiailag kiemelkedőt alkotni.
A tok 40 milliméter átmérőjű és 10,7 milliméter vastag. A vízállósága 30 méter, tehát ha kézmosás közben vizes lesz, akkor csak a szíjat kell sajnáljuk. 63000 dollárért elérhető.

A rövid Cartier összefoglaló itt véget ér, sokat lehetett volna beszélni ékszerórákról, nagymacskákról, de a legfontosabbakat így is átvettük. 

címlapkép: bagaddictsanonymous.com; infók és képek: Cartier, ABTW