Ha meguntad, hogy a Pateknél vagy kreatív igazgató és nem tudsz mit kezdeni magaddal, hát hagyd ott, és indíts egy új márkát.

Valószínűleg nem pont így történt, de ki tudja? Az biztos, hogy az első szerkezet amit Laurent Ferrier alkotott saját márkanév alatt, máris egy tourbillon volt. Idén pedig itt a márka színeiben az első annual calendar, tehát éves naptár szerkezet.

A sima tripla naptáras (nap, hó, dátum) szerkezetnél annyiban fejlettebb, hogy ha beállítjuk egyszer, akkor mindig csak február végén kell utánállítani, azt tudja magától, hogy melyik hónap hány napos. Az öröknaptár pedig ugye februárt is ismeri és a szökőéveket, tehát ott még ennyit sem kell állítani, majd csak dédunokáinknak 2100-ban, amikor lesz egy “rendhagyó” szökőév.

Két számlapszínben kapható, egy világos, ezüstre hajazó, és egy nagyon sötét szürke, már-már fekete. A tokformát Laurent Ferrier első órásiskola beli alkotása és a régi, karórává alakítható zsebórák formája ihlette. Szerintem leginkább egy skalpolt, cári időkből származó ékszerdobozra hajaz a formája, de mindenki azt lát bele, amit szeretne.

A számlapon a leghosszabb mutató a számlapszéli dátumra mutat, ún. pointer date, a hónap és a hét napja 12 óránál a két kis ablakban helyezkedik el, az óra és a perc mutató fantázianeve pedig Assegai, ami egy afrikai lándzsaféle. A nap és a hónap a koronáról állítható, a dátum pedig a 10 óránál elhelyezett gombbal.

A kézihúzós szerkezet az LF126.1 referenciaszámot kapta, 21.600-as lengésszámon működik és 80 óráig bírja egy szusszal felhúzással. Acél, és több féle arany változatban is kapható 50-55000 svájci frank között.

Ennél többet csak hosszú típustörténeti visszatekintéssel lehetne mondani erről a típusról, de az is elsősorban a márkáról szólna, ami SIHH alatt sajnos képtelenség. Viszont szokatlan annyira ez a tokforma, hogy muszáj volt, legalább röviden bemutatnunk.