Az alábbi cikk több, mint egy éve frissült utoljára, az olvasása során kérünk ezt vedd figyelembe! Bár az órák technikai specifikációi visszamenőleg nem változnak, és cikkeinkben a mindenkori véleményünket, valamint legjobb tudásunk szerinti ismereteinket vetjük papírra, a használtpiaci árak és trendek kifejezetten hektikus változók.

Számtalan új darab jelent meg a Panerainál, mégis ezek közül három említésre méltó. Mióta a márka történelemtagadó ügye napvilágot látott, azóta lényegesen csökkent a céggel szemben fennálló szimpátiám. Eddig is volt egy olyan gondolatom, hogy a legfőbb táptalaja a H. Moser meg nem értett darabjának a Swiss Icons Watch-nak pontosan a Panerai, ami az 1940-es évek modelljeivel szárnyal napjainkban.

Ezzel alapvetően semmi baj nem lenne, de egy kicsit Apple termékbemutatósnak érzem az új modelleket is. Még egyszer, nincs azzal baj, ha egy 21. századi márka kettő, azaz 2 darab történelmi modelljére építi a jelenét és a jövőjét, csak ezesetben ne misztifikáljuk túl. Luminor és Radiomir. A két őstípus. Még a Rolex is alkalomadtán változtat a bevált modelleken -hogy éppen milyen irányba, azt ne bontsuk ki-, pedig azok a kollekciók is az ötvenes években indultak, és egy hatvanas évekbeli Datejust igen szoros rokonságot ápol egy 2017-essel.

Ahogy nézegettem most az új modellek fotóit azon gondolkodtam, hogy ezeken mégis mi új? Mit tudnék írni azon a két soron kívül, hogy már három színben -itt színfelsorolás- is kapható a logózott PAM. Lehet, hogy csak én vagyok elítélőleg ezzel kapcsolatban, hiszen a Cartier még ennyit sem változtatott a Tankon -viszont a Santoson igen-, arra akarok kilukadni, hogy a Panerainál a tervezők az alapmodelleknél feltűnően nem csinálnak semmit. Tény az is, hogy a szerkezetek terén igyekeznek, és elengedték a bevált kézihúzós Unitas szerkezeteket, és mindegyik modellben megjelentek az in-house werkek. Ezeket a gondolatokat muszáj volt leírni, mielőtt a lényegre térünk, hogy tiszta lapot kaphasson a gyártó.

Most jön az, amivel már meg is váltották magukat egy időre a szememben. Az egyik mérnökcsapat kaphatott egy egészen egyértelmű iránymutatást, hogy túl sok a kritikus hang, most alkossatok maradandót. A mérnök csapat elvonult egy műhelybe és addig nem jöhettek ki, amíg két életképes koncepcióval el nem készültek.

Panerai Lo Scienziato Luminor 1950 Tourbillon GMT Titanio 47mm

Ez lett az egyik. A Luminor alapformáját megtartották, viszont nagyon szépen megmunkált titánból készült. Csakúgy, mint a szerkezet alkatrészeinek többsége. És ami még ennél is extrább, hogy mindent láthatunk, mivel az egyedi tervezésnek köszönhetően nem egy egyszerű szkelettált szerkezet ez, hanem szinte teljesen átlátni rajta.

A számlapon 9 óránál a folyamatos kismásodperc mutató mozog, 3 óránál pedig a GMT segédszámlap. Az órákat jelző indexek a számlap széléről lógnak be valódi, kézzel fogható számlap híján. Extra még ezek mellett, hogy három rugóházat rejtettek el a szerkezetben, így hat napnyi járástartalékkal bír, a vízállósága pedig méltó a búvár ősökhöz, 100 méter. Mindezt 139000 euróért.

Panerai L’Astronomo Luminor 1950 Tourbillon Moon Phases Equation of Time GMT – 50mm

Kétféle fontos előkészület lehet, hogy jól viseld az órádat: az egyik, hogy még vásárláskor nem engednek ki addig a butikból, amíg meg nem tanulod a típusnevet, vagy ha sosem kérdezi meg senki, hogy mi a pontos típusa az órádnak. Vagy csalsz, és azt mondod, hogy PAM00920, amit Galileo Galilei ihletett meg.

Az 50 milliméteres brutális átmérő jelen esetben indokolható, mivel szépen ellátták komplikációkkal. A szkelettált számlapon látjuk az időt, napot, hónapot, az idő múlását (equation of time), a napfelkeltét és naplementét és egy apró számlapot a második időzónának 9 óránál.

A hátlapon a járástartalék kijelzőt találjuk, 4 napnyi járástartalék aktuális állását mutatja, valamint egy számlapon a holdfázist és egy nap-éj indikátort. Ennek a szerkezetnek a neve P.2005/GLS (Galileo Luna Scheletrato). A Panerai tourbillonjának különlegessége, hogy maga a tourbillon ketrece ellenkező irányba forog, mint a klasszikus megoldások esetében, és az egész nem csak a szerkezethez képest horizontálisan, hanem vertikálisan is -tehát körbe.

 

 

A neuchateli Laboratorio di Idee at the Manufacture tervezte a dátumtárcsát, ami azért különleges, mert ha egy klasszikus szkelettált órán látjuk, akkor látjuk az összes dátumot, de valamilyen formában ki van emelve az aktuális. A PAM00920-nál viszont elrejtették a dátumtárcsát, és kizárólag az az egy látszik, aminek kell. Apróság, de összességében a dátumtárcsa elrejtése segít kevésbé kaotikussá tenni a számlapot.

Az óra összhatása egy jóval magasabb szintre emeli képzeletben a Panerait, hiszen egy ilyen órát megtervezni komoly mérnöki és óraipari tevékenység. Az árát sajnos nem ismerjük, de ha a fenti modellből indulunk ki, akkor 150000 euró alatt biztos nem áll meg (de inkább 200-250000) és nem kell féljünk attól, hogy elázik ez a komplikált werk, hiszen ez is 10 bar nyomást bír ki.

A többiek…

Most, hogy örömködtünk a PAM fejlesztéseiben, íme a “hétköznapi” többiek. Nem kerül be minden kép ide, csak egy-egy, az összes képet a cikk elején a galériában tessenek megtekinteni.

Panerai Luminor Logo.

44 milliméteres, Luminor tokba már a P.6000-es szerkezet kerül, kézihúzós és három napos járástartalékot tud. 6 változatot kapunk, hármat másodperc mutatóval, hármat anélkül, és mindegyik számlapján ott díszeleg a Luminor logó. Szomorú hír a márka szerelmeseinek, hogy már nem a klasszikus szendvics számlapot kapják, hanem egyszerű festett indexeket. 100 méterig vízálló, 4600-4800 euró között kapható.

Panerai Luminor Due 45mm

A PAM00943 referenciaszámot kapta a 45 milliméteres, antracit számlapos Luminor Due. A tokja az alapváltozatoknál szebben kidolgozott – ezt nem a sajtóanyag írja, saját tapasztalat -, és vékonyabb is, kevésbé idegen így a nagy átmérő. A mikro-rotoros automata szerkezet [P.4001] három napig jár felhúzás nélkül.

A számozásban egyel nagyobb, PAM00944 már kapott egy GMT és járástartalék kijelző segédszámlapot is, elnevezése pedig P.4002. Mellékes szomorúságra ad okot, hogy a búvár gyökerekkel rendelkező márka 30 méteres vízállósággal kienged órát a gyárból…

Panerai Luminor Due 38 és 42 milliméteres változatban

Kis csuklójú Panerai rajongók ünnepnapja ez, hogy végre készítettek ilyen méretben Luminor Due modellt. És nem mindegy, hogy Luminor, vagy Luminor Due, utóbbi szebb kidolgozása, OP XXXIV automata szerkezete nagy pozitívum. És 5900 eurótól már elérhető.

Ezt hozta hát a történelemtagadó olasz – svájci márka a SIHH-ra. Ha a logós változatot nem verték volna ennyire nagy dobra, akkor könnyedén mondhatnánk, hogy milyen jó lett a felhozatal, és itt elsősorban a két extra modellre és a 38 milliméteres Luminor Due változatra gondolok.