Florentine Ariosto Jones amerikai órás idén 150 éve alapította az IWC-t. Ez alatt a 150 év alatt sok maradandó modellt alkotott a cég, a jubileum alkalmából pedig 4 kollekcióba is építettek ünnepi modelleket.

4 kollekció összesen 27 új típusa emlékezik meg a másfél évszázaddal ezelőtti gyáralapításról. Hogy ne merüljünk el a részletekbe, csak érintsük a történelmet, akkor mindenképp érdemes megemlíteni az IWC zsebóráit, a nagyméretű pilóta órákat és a legendás öltönyórákat a hatvanas évekből, amik napjainkban is kifejezetten szépen tartják az árukat.

IWC 150th - Portugieser kollekció
Vintage IWC

A jubileumi típusok legfőbb jellemzője a speciális, lakkozott alap, amiből aztán a végleges felületkezelést elnyerték a számlapok és a színkombinációk. Fehér és kék számlappal készítették a limitált darabokat, a fehér számlap mellé kékített mutatók és fekete számok tartoznak, a kék számlap mellé pedig ródium bevonatos mutatók és fehér számok. Jelen cikkben a Portugieser kollekció újdonságairól lesz szó.

Egyik legismertebb kollekciója 5 új típust kapott. A Portugieser Constant-Force Tourbillon Edition “150 Years” (Ref. 5902) egy kifejezetten érdekes megoldást alkalmaz. Az alacsony lengésszámon (18000) működő szerkezet tourbillonjának lényege, hogy eltünteti a rugó felhúzottságától függő egyenetlenségeket és folyamatosan azonos energia érkezik a járatra. Érdekesség még, hogy a 96 órás (!) járástartalék első 48 órájában a másodperc mutató másodpercenként egyet lép, mint egy átlagos kvarcóránál, 48 órás járástartalékon belül pedig a billegő ütemének megfelelően 1/5 másodpercenként lép egyet, mint egy klasszikus mechanikus óra.

IWC 150th - Portugieser kollekció

Öröknaptárat ehhez a modellhez nem, de holdfázist kapunk, 1 óránál. A számlapihoz hasonlóan a hátlapi is zafírüveg, így láthatjuk a különleges szerkezetet és benne az apró “pecsétet”, ami az évfordulós limitációt jelöli. A 46 milliméteres platina tok mellett a 249.000 dolláros ára is tekintélyt parancsoló, a fehér és a kék számlapos egyaránt 15 darabra limitált.

IWC 150th - Portugieser kollekció

A Portugieser Perpetual Calendar Tourbillon Edition “150 Years” (Ref. IW504501) 45 milliméteres, 18 karátos vörös arany változatban kapható, kevésbé limitált, 50 darabot készítenek, 110.000 dolláros áron, ez a hagyományos, nem pedig az imént említett constant-force tourbillon. Az automata felhúzású 59150-es öröknaptáras szerkezet alapja a naptár nélküli 59100, amit kiegészítettek egy öröknaptár-modullal csak annyira átalakítva, hogy a tourbillon is látszódjon, így a holdfázis a 6 óránál lévő hónap-segédszámlapra került. A 168 órás, tehát egy egész hetes járástartalék pedig az extra.

IWC 150th - Portugieser kollekció

Portugieser Perpetual Calendar Edition “150 Years” (Ref. IW503405). A már ismert öröknaptáras, nem tourbillonos IWC ünnepi kiadása rózsa arany tokban. A számlap rendkívül elegáns, lakkozott felületkezelést kapott, a az öröknaptáras szerkezet ebben az órában is 7 napnyi járástartalékot rejt, viszont itt már nem az előző tourbillonoknál látott 18000, vagy 19800-as lengéssel, hanem a gyorsabb 28800-assal. Ez a felhasználót igazán akkor érdekelhetné, ha lenne másodperc mutató, hiszen minél nagyobb a lengésszám, annál folyamatosabbnak tűnik a mutató járása. Itt viszont ezt mellőzték.

IWC 150th - Portugieser kollekció

Továbbra is a kedvenc komplikációm marad az öröknaptár a percütés mellett, hiszen az, hogy 2100-ig nem kell állítani, a mechanikai áttételeknek köszönhetően az óra mindig pontosan tudja, hogy melyik évben, hónapban vagyunk, ami éppen szökőév-e, az adott hónap pedig hány napos, és ezt még kiegészíti az aránylag haszontalan, de annál látványosabb holdfázis. Ennél többet naptár funkcióból kívánni sem lehet. 39.000 dolláros árával egészen emészthető a fenti két modellhez képest.

IWC 150th - Portugieser kollekció
A lakozott számlap közelről. – Forrás: watchbase.com

 

Portugieser Chronograph Edition “150 Years” (Ref. 3716) a klasszikus, ismert stopperes IWC, talán az egyik legelegánsabb kronográf ebben a kategóriában. Szerkezete a 69355 szinte egyezik a 69370-nel, az eddig is hadrendben lévő szerkezettel – ami pedig az ETA 7750 alaposan átszabott változata -, a különbség annyi, hogy a stopper óragyűjtőjét és a dátumot is kivették, így a jubileumi kiadáson csak két segédszámlap van, egy a folyamatos másodpercnek, egy pedig a stopper percgyűjtője.

IWC 150th - Portugieser kollekció

Az eddigi modellhez hasonlóan 41 milliméter, és kizárólag acél verzióban készül. A hátlap is zafírüveg, így láthatjuk a szerkezetet és a rotoron a jubileumi kiadást jelző logót. 2000 darabban készül a kék és a fehér számlapos változat is, mindegyik 7.150 dollárért lesz elérhető.

Portugieser Hand-Wound Eight Days Edition “150 Years” (Ref. 5102). Acél és vörös arany változatban is készül a 43 milliméterbe épített kézihúzós werk, 8 napos járástartalékkal.

IWC 150th - Portugieser kollekció

Az 1930-as évek beli darabot idéző változat 1000 darabja acélból 9.900, 250 darabja aranyból 18.800 dollárért kapható.

A kollekció képeit a galériában tudjátok lapozni, a többi limitált IWC kollekcióval hamarosan jelentkezünk!