A világ több pontján egyszerre tartották az új TAG Heuer Connected okosórák bemutatóját, hazai idő szerint 2020. március 12-én délután 2 órakor.

És nem csak az ilyenkor megszokott nagy jelentősségű városoknak jutott ki az új Connectedből, ahogy sokszor lenni szokott (New York, London, Paris, Tokyo, Sydney/Hongkong), hanem Budapestnek is, ami kifejezetten nagy szó. Főleg úgy, hogy az egyes és kettes verzió nem volt hivatalosan kapható itthon, noha a visszacsere akcióban szerepelnie kellett a hazai butiknak is.

A Connected első verziója – 2015.

A korábbi verziók esetében ugyanis volt lehetőség arra, hogy ha a garancia idő alatt a felhasználó meggondolta magát, bármelyik butikban beszámíthatta az órát más TAG Heuer (TH) modellbe. Ez minden szempontból egy kedves gondolat volt a felhasználók felé, elvégre a luxus-okosóra úttörője volt a Connected.

A Connected 2017-es frissítése.

Most, a harmadik generáció pedig hivatalosan is elérhető hazánkban, mától megvásárolható, kizárólag a TH butikban, az Andrássy úton, 578.000 forinttól. Ami ha azt vesszük, hogy TH, akkor nem sok, ha a kategóriába gondolounk bele, miszerint luxus-okosóra, úgy sem sok, viszont mint okosóra, rengeteg lényegesen olcsóbb vetélytársa van, ne is menjünk messzire, például az Apple watch.

Egyelőre három verzió elérhető a butikban: acél tok, kerámia lünetta, acél szíj; acél tok, acél színűre PVD-zett kerámia lünetta, gumiszíj, acél tok, kerámia lünetta, gumiszíj. Hamarosan pedig megérkezik a titán verzió. Ami lényeges változás az elődhöz képest, hogy 12 és 6 órától eltűnt a két antenna, így sokkal inkább óraformája lett a Connectednek, valamint pulzusmérő került a hátlapra.

A 45 milliméteres acél tok kifejezetten viselhető méret, a tokfüleken és a tok formáján a klasszikus Carrera vonalai felismerhetőek. Az OLED kijelző elé egy nehezen karcolódó zafírüveg került, aminek az elődökhöz képest sokat javult az érintésérzékenysége. A 13,5 milliméteres vastagság teljesen vállalható, főleg, ha figyelembe vesszük a hátlapon elhelyezett szenzorokat. Az 50 méteres vízállósággal búvárkodni nem szabad, de általános sportolásra, vízbemerítésre teljesen alkalmas, könyedebb pancsolásokat is maradéktalanul bírnia kell.

A Wear OS operációs rendszer rengeteg lehetőséget kínál, szinte mindenre. ennek funkcióit majd a vlogban fogjuk részletezni. A főbb funkciók a TH sportfunkciói: Golf – több tízezer előre lementett golfpálya térképével -, futás és kerékpározás. A beépített GPS segítségével kifejzetten pontos adatokat kaphatunk az éppen aktuális sportteljesítményünkről, és bármikor visszakereshetjük a korábbi napok “teljesítményét”.

Alaphelyzetben 4 különböző stílusú számlap-háttérkép közül választhatunk, de tölthetünk le több gyári számlapot, vagy egyéb, “utángyártott” számlap alkalmazást a Wear OS-hez konfigurált Play áruházból. Nagyon hasznos a gyári elmlámpa funkció, amit bekapcsolva egy fehér számlapot kapunk és maximumra emelt fényerőt, így könnyedén beletalálunk a kulcslyukba. Könnyen és gyorsan megszokható a három fizikai gomb. A klasszikus korona tekerésére menü/értesítések gyorsmenüje jön elő, benyomva mindig egy “vissza” gombbal ér fel, az alatta levő gomb a stoppert nyitja meg, a felső pedig a TH sport alkalmazását.

A 430 mAh kapacítású akkumulátor a gyártó szerint 1 nap átlagos használatot bír, ebben benne van némi mozgás – tehát a legnagyobb fogyasztók, pl. GPS használata – üzenetolvasás, zenehallgatás, stb. Ha csak óraként használjuk, akkor ennél valamennyivel hosszabb készenléti idő is elérhető, sőt, van egy akkukímélő üzemmód, amit bekapcsolva csak óraként funkcionál a Connected, így lényegesen meghosszabbodik az üzemidő, de arről nincs pontos adat, hogy mennyivel. És így némileg el is vész az okosóraság számtalan funkciójának birtoklása. Folyamatos sportolás és maximális terhelés mellett 4-6 órát bír az akkumulátor. USB-C típusú töltő-dokkolót kapunk mellé, ami dícséretes, hogy nem egy ritka, saját platformos kábelt kell használjunk.

A TAG Heuer Connected 2020-ra megérett arra, hogy egy teljes értékű okosóra legyen, luxuskivitelben. Mi benne a luxus? A “TAG Heuersége” A Carrera tokformája, a saját alkalmazások és az óra hangulata. Hogy nem összekeverhető más okosórával, nem “epölvaccsozzák” le a laikusok. Aki kizárólag az okosóra funkciókra hajt, az valószínűleg van annyira tájékozott, hogy a luxus-részt elengedve jobb ár/érték arányú darabokat talál, harmad-, negyed ennyiért. Aki viszont vágyik az óraságra, vagy “svájcióraságra”, annak az egyik versenyző az okosóra szegmensben az új Connected lehet. A másik pedig az egyharmaddal olcsóbb MontBlanc Summit 2.

Galéria: