Március 27-ig, a koronavírus terjedésének megfékezése és a dolgozók biztonsága érdekében.

Ami egy nagyon szimpatikus lépés. Tegnap egy körlevélben értesítette Jean-Frédéric Dufour ügyvezető a Rolex alkalmazottjait, hogy március 17-től 27-ig a genfi, bieli és crissier-i gyárakban leállítják a termelést.
Svájc egyébként sem áll jól koronavírus ügyben, 2353 igazolt fertőzöttet és 19 halálesetet jelentettek a svájci hatóságok, ezzel az első 10 legfertőzöttebb ország között vannak.

Éjszakai gyár-látkép – kép: Rolex.com

Ilyen helyzetekben általában nem illik túlgondolni egy szituációt, sokkal inkább csak a puszta tényeknél maradni. De jelen helyzetben minden szakterületet érint valamilyen módon a koronavírus és az azzal járó következmények. Legyen az vállalat-csőd, mint ahogy például a rendezvény ipart pillanatok alatt földhöz vágta, vagy legyen az a gyógyszeripar, ahol exponenciális mértékben növekszik a profit. És miként hat ki ez az óraiparra?

Ez alapvetően megjósolhatatlan, valószínűleg az új órák eladása terén ott is várható visszaesés, de amiben mondhatni a legnagyobb kockázat van ilyen szempontból, az a korábban befektetési céllal jócskán listaár fölött vásárolt Rolexek. Vajon ezeknek hogy alakul a másodpiaci áruk? Vajon a csökkenő kereslet hatására csökkenni fog, és egy ésszerű határ alá esik? Vagy a nepperek a gyárbezárás kapcsán vérszemet kapnak és még nagyobb felárral hirdetik a korábban várólistás darabokat? Ez teljes bizonyossággal megjósolhatatlan, de érdemes lesz figyelni az elkövetkező hónapokban ennek alakulását – amiről lelkesen be is számolunk majd.