A heritage modellek, tehát az újrakiadások sosem fognak elfogyni, ez szinte biztos. Ahogy haladunk előre a korral, mindig lesznek régi modellek, mindig régivé válnak modellek, és azokat érdemes lehet a klasszikus külsővel, de a modern technológiával felfrissíteni. Gyakorlatilag ezt jelenti az újrakiadás.

Foglalkoztunk már idén számtalan ilyennel, ITT van néhány, most pedig a Tissot mutatott be egyet, az 1973-as Navigator felújított változatát.

A klasszikus – kép: watcholdtimes.de

A Tissot és az Omega például nem vettek részt az első automata kronóért folyó küzdelemben, annál inkább a párnatokos órák versenyében. A Speedmaster Mark II, vagy pár évvel később a nemrég bemutatott vintage, a Sinn 140/42 is  ebben a mezőnyben indultak inkább, csak úgy, mint a Tissot Navigator. Mivel napjaink dizájnvilága nem a párnatokos óráknak reneszánszát éli – egy-két kivétellel -, ezért nagyon jókor mutatta be a Tissot ezt az újrakiadást.

A klasszikus párnatok 43 milliméter átmérőjű, tehát korabeli “nagyságához” hű maradt, a 14,8 milliméteres vastagságát pedig a szerkezet és a vízállóság determinálja. A 7753-as ETA nem új fejlesztés, annál több viszont a tapasztalat vele és annál inkább bizonyított már. 28.800-as lengésszámon működik, a segédszámlapokon percet és órát gyűjt a stopper, a mutatók zöld árnyalatú super-luminova festéktől világítanak, a járástartaléka pedig 46 óra. A hátlap üveg, nézegethetjük a szerkezetet, tanulmányozhatjuk a stopper működését.

Ember a tükörben…

Öröm látni, hogy a Tissot nem engedte el teljesen a Valjoux szerkezeteket (a 775* család korai neve Valjoux, később ETA) és nem állt még teljesen át a lebutított C01.211-re, ez mutatja, hogy van még remény. Az ára viszont tükrözi egyrészt a szerkezetet, másrészt azt, hogy egy 1973 darabos limitációval állunk szemben. Májustól lesz elérhető, 1.990 eurós áron, tehát mai árfolyamon 630.000 forintért.

További bázeli újdonságokat találtok ezen a linken.

Galéria: